Külső eredetű bőrbetegségek

Tépetten

Allergiás, vegyszeres ártalmakra gondolhatna az, aki csak a címet olvassa el. Ez a furcsa betegség azonban belső, gyakran megmagyarázhatatlan indítékok hatására jön létre.

A leggyakoribb, hogy - főleg 10-17 éves fiatalok, gyakrabban leányok esetében - a haj éles, szabályos határú területeken kihullik, azaz a betegek megkopaszodnak. Húzás, dörzsölés, hajcsavargatás, főleg a hajszálak kitépése az oka a gyakran csíkszerű, vagy más mértani formát mutató kopasz foltnak. A kopasz terület nem teljesen csupasz: letört vagy már növekvő hajszálak láthatók, amelyek megszúrnak, ha végighúzzuk rajtuk a kezünket. Más eredetű kopasz foltok esetén a visszanövés vékony, festékhiányos hajszálak formájában mutatkozik. Ezek a hajszálak puhák, selymesek.

A körmüket rágó gyermekek "sőt felnőttek! - sokan vannak. Az ún. kényszeres, a beteg által, önmaga okozott elváltozások közül ez a leggyakoribb és legenyhébb. Ritkán azonban súlyos mértéket ölthet, annyira, hogy a körömágyban, az ujjvégekben akut vagy idült gennyedés alakul ki, vagy vírusos szemölcsök tömege borítja el a köröm környékét.

Kézzel jól elérhető helyen jelentkeznek a külső bőrelváltozások, amelyek leginkább vonalas, karcolásos vagy éles határú, kerek hámhiányok, de arc- vagy ajakduzzanat is előfordul.

Előidézőjük, a kényszeres, ismétlődő tevékenység bizonyos mértékig oldani tudja a beteg szorongását, ami a késztetés leggyakoribb előidézője. Az esetek túlnyomó többségében a beteg és a hozzátartozója is tagadja a "sérülés" külső eredetét. A diagnózissal való szembesülés a gyermeknél és a szülőnél is negatív érzelmeket vált ki.

Mi valójában az oka annak, hogy jó külsejű, jó családi hátterű, gyakran átlagosnál jobb szellemi képességű gyermek saját külsejét, körmét, haját, bőrét elcsúfítja?

A gyermek, a serdülő az érdeklődés középpontjába szeretne kerülni. Fokozott szeretetigény, szorongás, agresszió is állhat a háttérben. A családtól, szülőktől való elszakadás félelme is szerepet játszhat, és zavart lehet az anya-gyermek kapcsolat is. Sok esetben azt is tapasztaljuk, hogy az iskola és a szülők elvárásainak nem tud a gyermek megfelelni. A konfliktus általában nem súlyos, de a kényszeresen cselekvő súlyosan éli meg azt, és ez vezet az önmagát károsító tevékenységhez.

A kezelés nem könnyű. Egyes esetekben pszichológus segítségére feltétlenül szükség van, más esetekben a családhoz közelálló rokon, pedagógus, idősebb barátnő lendítheti át a gyermeket a holtponton, és így megindulhat a javulás folyamata.

Kényszeres késztetés esetén segíthet, ha tízig számolunk, s addig a kezeket összekulcsolva tartjuk.

Nyugtató gyógyszereket tartósan nem alkalmazunk az esetleges mellékhatások miatt. Tapasztalat szerint néhány hónap alatt a betegség meggyógyul. Mechanikus lapoecia (hajtépés) esetén hajnövekvést serkentő külső szereket lehet adni, hámhiányok, karcolások, fekélyek kezelésére hámosítók, fertőtlenítő kenőcsök alkalmazhatók, lehetőleg zárt kötésben.

Prof. dr. Török Éva
gyermekbőrgyógyász


(forrás:Patika Tükör - 05012000)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.