Varikokele - sokszor panaszmentes

Nem gyulladásos és nem rosszindulatú betegség, csupán a hereburok vénáinak visszeres elváltozása, megvastagodása, kanyargóssá válása.
Sok esetben teljesen panaszmentes, csak valamely vizsgálat során derül ki a megléte. De okozhat kellemetlen, húzó, feszítő, sőt deréktájba sugárzó fájdalmat is, többnyire álló helyzetben.

Panasszal - az esetek zömében - az állófoglalkozást végzők keresik fel orvosukat. Az esetek döntő többsége a bal oldali herét érinti. Ennek az a magyarázata, hogy jobb oldalon a véna spermatica (herevéna) hegyesszögben ömlik a véna cavába, míg bal oldalon kedvezőtlenebb áramlási viszonyok közepette, szinte nyomás ellenében, a vesevénába.

Mint köztudott, a herék spermiumtermeléséhez a testhőmérsékletnél alacsonyabb hőfok szükséges, ezért is helyezkedik el a here viszonylag védtelenül a test perifériáján.
Amennyiben a kanyargós, visszeres vénák körbeölelik, és így melegen tartják a herét, úgy a spermatermelő funkció károsodik. Egyes vélemények szerint, ha ez az állapot huzamosabb ideig fennáll, a károsodás visszafordíthatatlan.

Gyógykezelés:

Az előbb leírtakból következik, hogy a varikokele felismerése esetén megoldást igényel, mert fennáll a spermaszám csökkenésének veszélye.
Kezelésére több megoldás létezik. A legkézenfekvőbb, mikor a visszeres herevénát a lefutása mentén valamely magasságban lekötik, így megszűnik a herére nehezedő hidrosztatikai nyomás. Ezután a kanyargós vénák felszívódnak.Újabban végeznek sclerotizációt is, melynek lényege, hogy a vénába injekciót adnak. Ennek hatására elzáródik a véna járata. Ez a beavatkozás az embólia kialakulásának kockázata miatt nem veszélytelen.

Összefoglalva

Varikokele észlelése esetén urológushoz kell fordulni, aki tisztázza, hogy a visszértágulat hátterében nem az áramlást rontó veserák, hanem kóros haemodinamikai viszonyok, pl. vénabillentyű-elégtelenség áll. Fiatalkorú betegnél a varikokele megszüntetése orvosilag indokolt.

 

Dr. Török Alexander
urológus szakorvos
uro-szexológus

forrás: Patika Tükör - 2003-05-08

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.