Mekkorát fordult a világ...

Ugyanazon virológus társaság prominens képviselői kevesebb mint két hónapja azt nyilatkozták nagy nyilvánosság előtt, hogy "ne használjon szájmaszkot az, aki egészséges". Később megtoldották azzal, hogy "ha minden egészséges ember sebészi maszkban jár az utcán, az hatalmas pánikot is kelthet".

Most már azt mondják – menteni a menthetőt –, hogy "értelmetlen a maszkon vitázni": használ és kész. Mindenkinek. Milyen lehet virológusként ebben a témában a sor végén kullogni?

Szerencsénk, hogy Magyarországon a járvány nem szabadult el. Számos médium ezekre a humán orvosi tanulmányokat nem folytatott, az összefüggéseket saját területükön kívül nem feltétlenül megragadni képes kutatókra hivatkozva, majd már saját kútfőből ("tudományos" újságírás) hetekig a maszkok haszontalanságát harsogták.

Nagy portálok jártak élen ebben, amik most kihátrálnak omnipotens megközelítéseikből, "új" kutatásokra hivatkozva, kozmetikázva azt, mit is írtak ők erről korábban, hitelességükön csorba ne essék. Sajnos már ott van az a csorba, ahogy pécsi virológusokén is – mind szakmailag, mind a józan ész tekintetében.

Félreértés ne essék, ez nem magyar sajátosság. Ha a tudományban nincs szintézisre való törekvés, és az agyonszakosodás mellett nincs igényünk arra, hogy megpróbáljuk látni és láttatni a kép egészét, de még arra sincs motivációnk, hogy több forrásból tájékozódjunk és mérlegeljünk, akkor csak elbeszélünk egymás mellett, hajtogatjuk a saját igazunkat, és oda jutunk, ahová az Egészségügyi Világszervezet vagy az amerikai CDC – nem szakemberek, hanem szűklátókörű bürokraták akarják megmenteni a világot.  

Orbán Viktor miniszterelnök március végén a parlamentben kinyilvánította, hogy nem írhatja elő a maszk viselését, mert nem tudja garantálni elérhetőségüket. Így állunk, mondta ekkor ő, de a helyzet mára megváltozott. Ha nem is osztogatják – bár erre is van példa – a maszkok már beszerezhetőek, többféle kapható gyógyszertárakban, drogériákban, eddig ilyet nem is árusító üzletekben, interneten. Emellett – alapszintű védelemre – elegendő egy kendő, egy sál is. Véleményünk szerint nyilvános helyeken már elő kellett volna írni a maszkok viselését, illetve az arc eltakarását az egész országban.  

Üdvözöljük Budapest főpolgármesterének ésszerű döntését, noha itt sem vártunk volna vele eddig, és azonnali hatállyal tartottuk volna szerencsésnek. Hordják a maszkot, bármilyet amire lehetőségük van. Magunk részéről ezt ajánlottuk jóval az első magyarországi koronavírusos beteg megjelenése előtt.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

2020. 06. 26., p – 14:07 | Tamas

Lattuk otthon miket ir az index meg a 24.hu, szerintem mar letoroltek hogy ne egessek magukat de nalunk is irtak hulyesegeket. Persze meg mindig jobb a helyzet mint USA-ban. Szerintem Trumpnak igaza van a WHO-val.