Gyógyító vizek

Magyarország geológiai adottságainak köszönhetően rendkívül gazdag ásványvizekben és gyógyhatású termálvizekben. Jelenleg 128 gyógy- és termálfürdő van nálunk. Vízkincsünket a rómaiak is felismerték, és hasznosították: Aquincum bő vizéről kapta a nevét.

A fürdőkúra és az ivókúra évszázadok óta szerte a világon összefonódott. A gyógyvizek kedvező hatására már Hippokratész is felfigyelt. A gyógyulás érdekében történő fogyasztásukra vonatkozóan a XV-XVI. századtól vannak adatok. A tudósok keresték az összefüggést a víz összetétele és a gyógyító hatás között. A XVIII. század elején Mária Terézia – felismerve az ásványvizek és gyógyvizek értékét – elrendelte a magyarországi vizek vizsgálatát. Mind belföldi, mind külföldi forgalmazását szorgalmazta, és akadályozta a külföldi ásványvizek behozatalát, hiszen hatalmas ásványvízkészlettel rendelkezünk.

Nem mindegy, hogy milyen folyadékot iszunk

Míg az ivóvíz a vízművekből fizikai, kémiai és mikrobiológiai kezelés után jut a vezetékes hálózatba, az ásványvizek természetüknél fogva tisztán, a kinyerés helyén kerülnek palackozásra. Jó ízük, természetes tisztaságuk és kedvező ásványianyag-összetételük alapján alkalmasak lehetnek a szervezet teljes vagy részleges folyadékszükségletének kielégítésére, és hozzájárulnak az ásványianyag- és nyomelemszükséglet fedezéséhez.

Ismernünk kell azonban az ásványvizek összetételét, mert amelyikben nagy az oldott ásványi anyag tartalom (1500mg/l-t meghaladja) nem javasolható rendszeres fogyasztásra. Sószegény étrendbe nem illenek a magas nátriumtartalmú vizek, a nagy fluortartalmú vizeket pedig kisgyermekek csak korlátozott mennyiségben fogyaszthatják; korlátozott fogyasztásuknak viszont kifejezetten kedvező hatása van a fogak és a csontozat fejlődésére. Vesekőbetegségben szenvedőknél különösen figyelni kell az ásványi anyag összetételre.

Gyógyvizek

Az ásványvizek egy részét – amelyeknek gyógyító vagy preventív hatását klinikai vizsgálatokkal igazolták, és a bizonyító hatást az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság hivatalosan elismerte – gyógyvizeknek nevezzük.

A gyógyvizek csak orvosi javaslatra fogyaszthatók.
A gyógyvizekkel történő kezelés előtt pontos diagnózisra és orvosi javaslatra van szükség, mert csak az orvos tudja eldönteni, hogy várható-e kedvező hatás a kérdéses megbetegedés kezelése esetén, és az orvos ismeri a gyógyvíz alkalmazásának esetleges ellenjavallatait is. Rendszeres fogyasztásuk nem javasolt, csak meghatározott céllal, általában kúraszerűen fogyaszthatók. A kúra időtartama – a gyógyvíztől és az alkalmazás indikációjától függően – 2-3, esetleg 5 hét. Hashajtás céljából alkalmazott keserűvizek hatása viszont rövid időn belül mutatkozik.

Hazai gyógyvizek

Borsodi víz

Kalciumot és magnéziumot is tartalmazó alkáli-hidrogén-karbonátos és szulfátos gyógyvíz.
Összes ásványi anyag tartalom: 3380mg/l;
Nátriumtartalma magas: 395mg/l
Alkalmas: sóvesztés esetén a sóháztartás helyreállítására

Ferenc József

Keserűsós (magnézium-szulfát) és glaubersós (nátrium-szulfát) gyógyvíz.
Összes ásványianyag-tartalom: 20882mg/l
Hashajtásra, aranyér, végbél, alhasi szervek megbetegedéseinek és epehólyag-gyulladás utáni állapotok kezelésére javasolják.

Hunyadi János

Keserűsós és glaubersós gyógyvíz.
Összes ásványianyag-tartalom: 31243mg/l
Alkalmazási terület: gyors hashajtás, erőlködés nélküli székelés szabályozása, epeutak és epehólyag-gyulladás utáni állapotok kezelése.

Jodaqua

Glaubersós, magas jódtartalmú gyógyvíz.
Összes ásványianyag-tartalom: 15883mg/l.
Mokkáskanálnyi mennyiségű Jodaqua gyógyvíz napi fogyasztásával fedezhető a szervezet jódszükséglete.

Mira

Magas ásványi só tartalmú glaubersós gyógyvíz.
Összes ásványianyag-tartalom: 15883 mg/l
Alkalmazási területe: epekőbetegség-, epehólyag-gyulladás utáni állapotok, elhúzódó gyomor- és bélhurut, fekélybetegség utókezelése, vastagbélgyulladás, erőlködés nélküli székürítés biztosítása.

Parádi

Glaubersós gyógyvíz.
Összes ásványianyag-tartalom: 4445 mg/l
Alkalmas gyomor- és bélbetegségek, bélrenyheség, epehólyag és epeutak betegségeinek kezelésére.

Salvus

Alkáli-hidrogén-karbonátos, brómos-jodidos gyógyvíz.
Összes ásványianyag-tartalom: 22205 mg/l
Alkalmazási területe: gyomorégés, émelygés, hányinger, puffadás, teltségérzés, tompa gyomortáji nyomás. Ezentúl még savtúltengéses gyomorhurut és fekélybetegség esetén is javasolják.

 

Dr. Barna Mária

forrás: archívum
(Patika Tükör 070705)

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.