A dohányzás nem trendi!


Imázsromboló káros szenvedély...

Nem lehet elég korán elkezdeni a gyermekek egészséges életmódra nevelését, amelynek szerves részét képezi a káros szenvedélyek hatásaival, veszélyeivel kapcsolatos ismeretterjesztés is. A KamaszPanasz október elején kreatív pályázatot hirdetett tizenévesek számára a dohányzásról való leszokás elősegítése céljából.

A kamaszkor sok szülő számára az aggodalom időszaka, hiszen ezek azok az évek, amikor a gyermekük átmegy a legmeghatározóbb test-lelki változásokon.

A gyerekek az önállósodás néhány éve elé néznek, amikor egyre több dolgot intéznek egyénileg, amikor előtérbe kerülnek a társasággal töltött esték, a szórakozási lehetőségek. Ezzel együtt pedig sok fiatal életében megjelennek azok a dolgok is, amiktől sok szülő jó okkal tart: a dohányzás, az alkohol, nem kevés esetben pedig a drogok is.

Mit tehetünk a tinik egészsége védelmében? Ismerjük meg a nézőpontjukat!

Ahhoz, hogy a gyerekek mélyebben is elgondolkozzanak azon, hogy mik lehetnek egy-egy egyéni döntés következményei, érdemes őket bevonni a kommunikációba. Ez volt a célja a KamaszPanasz dohányzásellenes STOPTOBER kampányának is, hiszen azáltal, hogy nem csak beszélünk a dohányzás problémájáról, hanem arra késztetjük a fiatalokat, hogy megmutassák, mit gondolnak róla, jó eséllyel érhetjük el azt, hogy megálljanak egy pillanatra, és végiggondolják az egészségügyi kockázatokat.

Már az alsó tagozatos diákok is érintettek

A dohányzásellenes kampány nem csupán a középiskolások érdeklődését keltette fel, hanem több alsó tagozatos kisdiák is benyújtotta a pályázatát. Közülük többen is csak 7-8 évesek, akiknek az idősebb társaikhoz hasonlóan határozott véleményük van a cigarettázás veszélyeiről.

Összesen 45 pályamű érkezett a KamaszPanasz szerkesztőségébe, amelyek egytől egyig azt tükrözték, hogy a gyerekek már igen korán tisztában vannak azzal, hogy milyen következményekkel járhat a dohányzás – legyen szó a saját, vagy valamelyik családtagjuk káros szokásáról.

Beszédes képek: mit gondolnak a fiatalok?

A kreatív pályázat képei jól tükrözik azokat a gondolatokat, amelyek a gyerekek fejében élnek a dohányzással kapcsolatban. Leginkább az egészségre káros hatásokat emelték ki, sokan közülük a dohányzást halálhoz vezető szokásként ábrázolták. Több műből is kiderül, hogy a cigarettázást egyértelműen összefüggésbe hozzák a bűnelkövetéssel, illetve a felelőtlen pénzköltéssel is.
         
Hogyan erősíthetjük, illetve teremthetjük meg mi magunk a szenvedélybetegségekkel kapcsolatos helyes gondolkodást?
Gyermekeinket úgy tudjuk igazán hatékonyan megvédeni a rájuk leselkedő veszélyektől, ha rendszeresen és őszintén beszélünk ezekről a dolgokról velük. Olykor pedig a megszokott módszerektől eltérő, kreativitást igénylő feladatokkal mi magunk is növelhetjük fogékonyságukat olyan témák iránt, amelyekről esetleg szemtől szemben nem szívesen beszélgetnek.

Tegyünk mindannyian az egészséges, dohányzásmentes gyermekkorért!

 

forrás: kamaszpanasz.hu

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×