Divatok jönnek, divatok mennek, nincs ez máskĂ©pp a garantált sikert ĂgĂ©rĹ‘ fogyĂłkĂşráknál sem. TĂşl vagyunk a pont-diĂ©tán, a Max Plank mĂłdszeren, a káposztaleves kĂşrán, a testkontrollon. Jelenleg az ABO-terv vezeti a nĂ©pszerűsĂ©gi listát, mely - a testkontrollhoz hasonlĂłan - nem csak egy nĂ©hány hetes testsĂşlycsökkentĹ‘ program, hanem egy egĂ©sz Ă©letre szĂłlĂł táplálkozási modell.
Dr. Peter J. D’Adamo termĂ©szetgyĂłgyász orvos szerint a vĂ©rcsoportunk nem csak a vĂ©rátömlesztĂ©snĂ©l, szervátĂĽltetĂ©snĂ©l fontos, hanem azt is meghatározza, hogy Ă©trendĂĽnket milyen alapanyagokbĂłl állĂtsuk össze.
Az emberi faj fejlĹ‘dĂ©sĂ©t a lĂ©tfenntartásĂ©rt vĂvott harc jellemzi. A vándorlás során alkalmazkodni kellett a megváltozott körĂĽlmĂ©nyekhez. Ezek a változások egyrĂ©szt a tápcsatornát Ă©s az immunrendszert Ă©rintettĂ©k, de kapcsolatba hozhatĂłk a vĂ©rcsoportok kialakulásával is.
A legĹ‘sibb vĂ©rcsoport a "0"-ás, a vadászĂł-gyűjtögetĹ‘ Ă©letmĂłd idejĂ©n volt egyeduralkodĂł. A földművelĂ©sre, állattenyĂ©sztĂ©sre valĂł áttĂ©rĂ©s hozta magával az "A" tĂpus megjelenĂ©sĂ©t. A "B" vĂ©rcsoport a vándorlĂł, nomád Ă©letforma során alakult ki. Az "AB" vĂ©rcsoport a legĂşjabb, a kĂĽlönbözĹ‘ fajták keveredĂ©se miatt jött lĂ©tre.
A vĂ©rcsoportok kĂĽlönbözĹ‘sĂ©gĂ©t a vörösvĂ©rsejtek felszĂnĂ©n levĹ‘ speciális molekulák, antigĂ©nek jelenlĂ©te határozza meg. Az antigĂ©nek antitesteket termelnek, melyeknek feladata az idegen antigĂ©nek felismerĂ©se Ă©s elpusztĂtása. Az "A" vĂ©rcsoportĂşak vĂ©rsavĂłjában bĂ©ta-ellenanyag van, amely a "B" tĂpusĂş sejteket összecsapja (agglutinálja). A "B" vĂ©rcsoportĂşak alfa-ellenanyaga az "A" vĂ©rsejteket csapja össze. A "0" vĂ©rcsoportĂşak savĂłja alfa Ă©s bĂ©ta-ellenanyagot is tartalmaz, mĂg az "AB" vĂ©rcsoportĂşak egyik ellenanyaggal sem rendelkeznek. Ez meghatározza, hogy ki kinek adhat vĂ©rt.
D’Adamo elmĂ©lete szerint az Ă©teleinkben is találhatĂłk olyan fehĂ©rje molekulák (lektinek), melyek vĂ©rcsoport specifikusak, azaz "A" vagy "B" antigĂ©n jellegű tulajdonsággal rendelkeznek. A vĂ©rcsoport antigĂ©nĂĽnkkel összefĂ©rhetetlen lektinek nagy rĂ©szĂ©t szervezetĂĽnk kĂ©pes eltávolĂtani. A maradĂ©k kb. 5 százalĂ©k azonban bekerĂĽl a vĂ©ráramba, agglutinálhatja a vörös Ă©s fehĂ©r vĂ©rsejteket, egyes szervet vagy szervrendszert cĂ©lba vĂ©ve károsĂthatja azok szöveteit, működĂ©sĂ©t. Mindez elkerĂĽlhetĹ‘, ha vĂ©rcsoportunknak megfelelĹ‘ Ă©teleket fogyasztunk. Az Ă©lelmiszereket jĂłtĂ©kony hatásĂş, semleges Ă©s kerĂĽlendĹ‘ csoportba soroljuk. Lássunk rá nĂ©hány pĂ©ldát:
Vércsoport | Kerülendő élelmiszer | Semleges élelmiszer | Jótékony élelmiszer |
0 | sertĂ©s, törpeharcsa, kaviár, tĂşrĂł, kefir, tej, kukoricaolaj, mák, lencse, bĂşzakorpa, bĂşzacsĂra, fehĂ©rliszt, káposzta, karfiol, narancs, eper | csirke, pulyka, ponty, vaj, Feta-sajt, szezámolaj, mandula, zöldbab, zöldborsĂł, árpa, tönköly-bĂşza, rizs, sárgarĂ©pa, paradicsom, alma, cseresznye, málna | marhahĂşs, máj, makrĂ©la, csuka, olivaolaj, diĂł, karalábĂ©, tök, brokkoli, fĂĽge, szilva |
A | marha, sertĂ©s, lepĂ©nyhal, vaj, tej, tĂşrĂł, Ementáli sajt, kukoricaolaj, pisztácia, szárazbab, bĂşzacsĂra, bĂşzakorpa, durumbĂşza, fehĂ©rliszt, káposzta, paradicsom, banán, narancs | csirke, pulyka, csuka, kefir, mozzarella, mandula, mák, zöldborsĂł, árpa, köles, rozskenyĂ©r, barna rizs, karfiol, kelbimbĂł, alma, körte | ponty, tĹ‘kehal, szĂłjasajt, olivaolaj, földimogyorĂł, zöldbab, lencse, hajdina, rizsliszt, brokkoli, sárgarĂ©pa, sárgabarack, szilva |
B | csirke, sertés, angolna, kukoricaolaj, mogyoró, mák, lencse, tarkabab, árpa, rozs, sokmagos kenyér, durumliszt, paradicsom, tofu, retek, kókusz | marha, pulyka, ponty, vaj, tej, Edami sajt, lenmagolaj, mandula, dió, zöldbab, zöldborsó, gluténmentes kenyér, rizs, uborka, karalábé, spenót, alma, őszibarack | bárány, nyúl, tőkehal, makréla, túró, kefir, Feta-sajt, olivaolaj, száraz fehérbab, köles, zabliszt, WASA kenyér, répa, brokkoli, banán, szilva |
AB | marha, csirke, sertés, kagyló, homár, Camambert sajt, kukorica olaj, mogyoró, mák, lóbab, hajdina, kukoricaliszt, retek, zöldpaprika, banán, narancs | máj, ponty, törpeharcsa, Edami sajt, lenmagolaj, mandula, zöldbab, zöldborsó, árpa, szójapehely, sokmagos kenyér, karalábé, káposzta, tök, alma, körte, őszibarack | bárány, pulyka, tonhal, csirke, túró, kefir, kecskesajt, olivaolaj, gesztenye, dió, szárazbab, köles, tönkölybúza, tofu, rozskenyér, répa, cseresznye, szőlő, szilva |
S, hogy milyen pozitĂv hatással jár, ha a vĂ©rcsoportunknak megfelelĹ‘ jĂłtĂ©kony hatásĂş Ă©s semleges Ă©lelmiszereket rĂ©szesĂtjĂĽk elĹ‘nyben? D’Adamo szerint elkerĂĽlhetjĂĽk a fertĹ‘zĂ©seket, normalizálĂłdik a testsĂşlyunk, sikeresen vehetjĂĽk fel a harcot a rák, a szĂvbetegsĂ©gek vagy a cukorbetegsĂ©g ellen, lassĂthatjuk az öregedĂ©si folyamatokat. Ezek Ă©rdekĂ©ben az ABO-terv az Ă©tkezĂ©sen tĂşl javaslatot tesz a táplálĂ©kkiegĂ©szĂtĹ‘kre Ă©s a vĂ©rcsoportoknak leginkább megfelelĹ‘ testedzĂ©si formákra is.
A táplálkozási szokások Ă©s egyes betegsĂ©gek kialakulása között szoros összefĂĽggĂ©s van. Az is tĂ©ny, hogy bizonyos Ă©lelmiszereket kĂĽlönbözĹ‘kĂ©ppen tolerálunk. De hogy ez milyen mĂ©rtĂ©kben fĂĽgg a vĂ©rcsoportunktĂłl? MĂ©g a tudĂłsokra vár az elmĂ©let bizonyĂtása vagy cáfolata.
Mindenesetre akár követjĂĽk D’Adamo utasĂtásait, akár nem, törekednĂĽnk kell arra, hogy sokfĂ©le alapanyagbĂłl, változatosan elkĂ©szĂtett Ă©telek kerĂĽljenek az Ă©trendĂĽnkbe, mely fedezi energiaszĂĽksĂ©gletĂĽnket, ideális irányban tartalmazza a tápanyagokat Ă©s ellátja szervezetĂĽnket vitaminokkal, ásványi sĂłkkal, rostokkal.
Csácsi Ibolya
dietetikus
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 020101)