Divatos diéták

[gac]
3505

A vércsoportok bűvöletében

Divatok jönnek, divatok mennek, nincs ez másképp a garantált sikert ígérő fogyókúráknál sem. Túl vagyunk a pont-diétán, a Max Plank módszeren, a káposztaleves kúrán, a testkontrollon. Jelenleg az ABO-terv vezeti a népszerűségi listát, mely - a testkontrollhoz hasonlóan - nem csak egy néhány hetes testsúlycsökkentő program, hanem egy egész életre szóló táplálkozási modell.

Dr. Peter J. D’Adamo természetgyógyász orvos szerint a vércsoportunk nem csak a vérátömlesztésnél, szervátültetésnél fontos, hanem azt is meghatározza, hogy étrendünket milyen alapanyagokból állítsuk össze.

Az emberi faj fejlődését a létfenntartásért vívott harc jellemzi. A vándorlás során alkalmazkodni kellett a megváltozott körülményekhez. Ezek a változások egyrészt a tápcsatornát és az immunrendszert érintették, de kapcsolatba hozhatók a vércsoportok kialakulásával is.

A legősibb vércsoport a "0"-ás, a vadászó-gyűjtögető életmód idején volt egyeduralkodó. A földművelésre, állattenyésztésre való áttérés hozta magával az "A" típus megjelenését. A "B" vércsoport a vándorló, nomád életforma során alakult ki. Az "AB" vércsoport a legújabb, a különböző fajták keveredése miatt jött létre.

A vércsoportok különbözőségét a vörösvérsejtek felszínén levő speciális molekulák, antigének jelenléte határozza meg. Az antigének antitesteket termelnek, melyeknek feladata az idegen antigének felismerése és elpusztítása. Az "A" vércsoportúak vérsavójában béta-ellenanyag van, amely a "B" típusú sejteket összecsapja (agglutinálja). A "B" vércsoportúak alfa-ellenanyaga az "A" vérsejteket csapja össze. A "0" vércsoportúak savója alfa és béta-ellenanyagot is tartalmaz, míg az "AB" vércsoportúak egyik ellenanyaggal sem rendelkeznek. Ez meghatározza, hogy ki kinek adhat vért.

D’Adamo elmélete szerint az ételeinkben is találhatók olyan fehérje molekulák (lektinek), melyek vércsoport specifikusak, azaz "A" vagy "B" antigén jellegű tulajdonsággal rendelkeznek. A vércsoport antigénünkkel összeférhetetlen lektinek nagy részét szervezetünk képes eltávolítani. A maradék kb. 5 százalék azonban bekerül a véráramba, agglutinálhatja a vörös és fehér vérsejteket, egyes szervet vagy szervrendszert célba véve károsíthatja azok szöveteit, működését. Mindez elkerülhető, ha vércsoportunknak megfelelő ételeket fogyasztunk. Az élelmiszereket jótékony hatású, semleges és kerülendő csoportba soroljuk. Lássunk rá néhány példát:

Vércsoport

Élelmiszer

 

       Kerülendő                         Semleges                         Jótékony

0

sertés, törpeharcsa, kaviár, túró, kefir, tej, kukoricaolaj, mák, lencse, búzakorpa, búza-csíra, fehérliszt, káposzta, karfiol, narancs, eper

csirke, pulyka, ponty, vaj, Feta-sajt, szezámolaj, mandula, zöld-bab, zöldborsó, árpa, tönköly-búza, rizs, sárgarépa, para-dicsom, alma, cseresznye, málna

marhahús, máj, makréla, csuka, olivaolaj, dió, karalábé, tök, brokkoli, füge, szilva

A

marha, sertés, lepény-hal, vaj, tej, túró, Ementáli sajt, kukoricaolaj, pisztácia, szárazbab, búzacsíra, búza-korpa, durumbúza, fehérliszt, káposzta, paradicsom, banán, narancs

csirke, pulyka, csuka, kefir, mozzarella, mandula, mák, zöldborsó, árpa, köles, rozs-kenyér, barna-rizs, karfiol, kelbimbó, alma, körte

ponty, tőke-hal, szója-sajt, oliva-olaj, földi-mogyoró,

zöldbab, lencse, haj-dina, rizs-liszt, brok-koli, sárga-répa, sárga-

barack, szilva

B

csirke, sertés, angolna, kukori-caolaj, mogyoró, mák, lencse, tarkabab, árpa, rozs, sokmagos kenyér, durum-liszt, paradicsom, tofu, retek, kókusz

marha, pulyka, ponty, vaj, tej, Edami sajt, lenmag-olaj, mandula, dió, zöldbab, zöld-borsó, glutén-mentes kenyér, rizs, uborka, karalábé, spenót, alma, őszibarack

bárány, nyúl, tőkehal, makréla, túró, kefir, Feta-sajt, olivaolaj, száraz fehér-bab, köles, zabliszt, WASA kenyér, répa, brokkoli, banán, szilva

AB

marha, csirke, sertés, kagyló, homár, Camambert sajt, kukorica olaj, mogyoró, mák, lóbab, hajdina, kukoricaliszt, retek, zöldpaprika, banán, narancs

máj, ponty, törpeharcsa, Edami sajt, lenmagolaj, mandula, zöldbab, zöldborsó, árpa, szója-pehely, sokmagos kenyér, kara-lábé, káposzta, tök, alma, körte, őszi-barack

bárány, pulyka, tonhal, csirke, túró, kefir, kecs-kesajt, oliva-olaj, geszte-nye, dió, szárazbab, köles, tönköly-búza, tofu, rozskenyér, répa, cseresznye, szőlő, szilva

S, hogy milyen pozitív hatással jár, ha a vércsoportunknak megfelelő jótékony hatású és semleges élelmiszereket részesítjük előnyben? D’ Adamo szerint elkerülhetjük a fertőzéseket, normalizálódik a testsúlyunk, sikeresen vehetjük fel a harcot a rák, a szívbetegségek vagy a cukorbetegség ellen, lassíthatjuk az öregedési folyamatokat. Ezek érdekében az ABO-terv az étkezésen túl javaslatot tesz a táplálékkiegészítőkre és a vércsoportoknak leginkább megfelelő testedzési formákra is.

A táplálkozási szokások és egyes betegségek kialakulása között szoros összefüggés van. Az is tény, hogy bizonyos élelmiszereket különbözőképpen tolerálunk. De hogy ez milyen mértékben függ a vércsoportunktól? Még a tudósokra vár az elmélet bizonyítása vagy cáfolata.

Mindenesetre akár követjük D’ Adamo utasításait, akár nem, törekednünk kell arra, hogy sokféle alapanyagból, változatosan elkészített ételek kerüljenek az étrendünkbe, mely fedezi energiaszükségletünket, ideális irányban tartalmazza a tápanyagokat és ellátja szervezetünket vitaminokkal, ásványi sókkal, rostokkal.

Csácsi Ibolya

dietetikus

forrás: Patika Tükör - 2002-01-01

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.







Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×