Bajok a bőrön – szeborrea, pszoriázis

Bőrünk állandó „ruhánk”, lecserélni nem tudjuk. Bármilyen elváltozás, mely megjelenik rajta, azonnal észrevehető.

Szerkesztőségünkbe sok levél, e-mail érkezik olvasóinktól, melyekben a bőrrel kapcsolatos betegségekről, gondokról érdeklődnek. Igen gyakori kérdés, hogy mi a különbség seborrhoea és a psoriasis között? Lássuk hát a legfontosabb tudnivalókat.

A szeborrea, azaz a túlzott faggyúképződés a pubertás kor leggyakoribb bőrbetegsége. Serdülőkorban fokozódik a bőr faggyúmirigyeinek működése, különösen a következő testtájakon: fejbőr, homlok, hát, mellkas.

Az ebben a korban kialakuló zsíros bőr – jó esetben – idővel megszűnik, ám néha az egyén élete végéig megmarad. Könnyen akné kialakulásához vezethet. Ennek megjelenési formái – a fertőzés vagy a gyulladás fokától függően – különböznek: mitesszerek, gennyes pattanások, ciszták. A szeborreás bőrt gyakran kíséri korpásodás, s a férfiaknál hajhullással is párosulhat.

A problémás bőr kezelése szakember – kozmetikus, bőrgyógyász – feladata, de az otthoni ápolásról se feledkezzünk el, amely ennél a bőrproblémánál elengedhetetlen. A nem túlzott mértékű napozás jó hatású.

Pszoriázis, azaz pikkelysömör: öröklött hajlam és különböző provokáló tényezők hatására fellépő betegség. Jellemzője, hogy a bőr egyes jól körülhatárolt területein nagyobb foltokká összefolyó, sokszor gyulladt, pikkelyes, hámló gócok alakulnak ki. Ezek a pikkelyek – vakarás hatására – könnyen leválnak és vérzékeny, vörös felületet hagynak maguk után. A betegség leggyakrabban a térd, a könyök és a hajas fejbőr területein jelenik meg. Súlyosabb esetben testszerte szóródhat. A napfény enyhítheti a tüneteket.

Mivel a betegség megjelenési formája kissé ijesztő, sokan még kezet sem mernek fogni pszoriázisos beteggel, pedig nem fertőző ez a kór.  Mivel a betegség lefolyása igen eltérő lehet, minden esetben szakorvosi kezelést igényel.

 

forrás: archívum
(Patika Tükör – 060705)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

2021. 11. 10., sze – 17:00 | M. János

Ővsömöröm van (85) rendesen szenvedek, pedig nem vagyok "kisasszony". Orvosnál voltam, gyogyszer beszedése (Herpesin 400mg 5x 2/nap) után megbeszélésen is.

Önöknek is van saját véleményük?

Természetesen.

Bár mindkettő "sömör", az ön övsömöre (herpes zoster) nem azonos a pikkelysömörrel (psoriasis).

Az Önt érintő, potenciálisan fertőző övsömörröl itt olvashat:
Övsömör – Herpes zoster

A tisztánlátáshoz ezt is érdemes elolvasnia:
Bárányhimlő – elkapni vagy elkerülni?

Végül az Önt nem érintő, nem fertőző pikkelysömörröl bővebben itt olvashat:
Psoriasis vulgaris