Babára várva

Anyának lenni...

"Arra születtem, hogy megszeressenek,
s megszeressem én is azt, akit lehet;
arra születtem, hogy boldog is legyek,
s továbbadjam egyszer az életemet."
(Adamis Anna)

Minden édesanya szép, egészséges gyermeket szeretne világra hozni. A születendő gyerek egészsége érdekében a terhesség alatt, sőt már a fogamzást megelőzően is sokat tehetünk.

Az első környezet, amivel a gyermek kapcsolatba kerül, az anyaméh. Az anyai és magzati vérkeringés a méhlepényen keresztül kapcsolódik egymáshoz, ezen át történik a magzat oxigén- és tápanyagellátása. Az anyaméh nagyfokú védelmet nyújt a magzatnak, azonban bizonyos ártalmas anyagok mégis átjuthatnak a méhlepényen keresztül, s károsíthatják a magzatot. Ilyenek lehetnek például az élvezeti szerek, gyógyszerek, vegyszerek stb.

• Alkohol

Régi megfigyelés, hogy az alkoholista szülők utódai is gyakran iszákosak lesznek. Nagy mennyiségű alkohol fogyasztása a terhesség elején, méhlepénygyulladást okozva, vetélést idézhet elő. Ha az alkoholizáló anya májában már előzetesen tönkrement (az ital hatására) az alkohol lebontásában szerepet játszó enzim, akkor az alkoholfogyasztás után az anya vérében olyan anyag halmozódik fel, ami károsítja a magzatot. A károsodás a testi és szellemi fejlődés visszamaradásához, magatartási zavarhoz és fejlődési rendellenesség kialakulásához vezethet (magzati alkoholszindróma).

• Drogok

A kábítószer-élvező édesanyák gyerekein a születés után súlyos elvonási tünetek jelentkezhetnek. A keménydrogok, pl. a kokain vagy a heroin, komoly agykárosodást idézhet elő a magzatban.

• Dohányzás

A dohányzó anyák újszülöttjeinek születési súlya kisebb a nemdohányzókénál, mivel a nikotin (érösszehúzó hatásánál fogva) rontja a méhlepényben a keringést, s ezzel a magzat tápanyag- és oxigénellátását. A cianidvegyületek és a szénmonoxid tovább növelik az oxigénhiányt.

• Gyógyszerek

Orvosi tanács nélkül semmilyen gyógyszert ne, de amit az orvos javasol, azt feltétlenül szedje a várandós anya. Orvosi javaslat nélkül még vitaminokat se szedjen, mert például ha az anya naponta rendszeresen 400 mg C-vitamint szed, ez a mennyiség az újszülöttekben - megfelelő C-vitamin-ellátás mellett is - C-vitamin-hiánytünetek jelentkezéséhez vezethet, mert a magzati életben magasabb C-vitamin-szinthez szokott. Ez nem mond ellent annak a javaslatnak, hogy a kismama már a fogamzást megelőzően kezdje el a terhességvédő vitamin szedését, mely folsavat és B-csoportú vitaminokat tartalmaz. Ezek szedése csökkenti a velőcsőzáródási rendellenesség kialakulásának kockázatát.
Ha az anya korábban fogamzásgátló tablettát szedett, szervezete folsav-, karo-tin-, B2-vitamin-, B6-vitamin-, B12-vitamin-, C-vitamin-, kalcium-, foszfor- és cinkkészlete a normál szint alsó határának közelébe került, s a megfelelő ellátottság érdekében hangsúlyozottan fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás. (A várandós anyák egészséges táplálkozásával a Patika Tükör egy korábbi számában megjelent írás részletesen foglakozott.)
Állandó gyógyszerszedés esetén még a fogamzást megelőzően ki kell kérni az orvos tanácsát a gyógyszerezésre vonatkozóan. Lehet, hogy a terhesség alatt másfajta gyógyszert fog javasolni.

• Vegyszermentes környezet

A méhen belül optimális környezetben van a magzat, de erre az ideális miliőre vigyázni kell. Fontos, hogy ne legyenek vegyszerek a terhes anya közelében. Ne ő lakkozza le a kölcsön kapott kiságyat, ne ő felügyelje a lakásban a festés-mázolást, ne menjen a kertbe, ha permeteznek, csökkentse a háztartásban is a vegyszerek (tisztító-, takarító-, rovarirtó szerek) használatát, és félve mondom, mivel fiatal nőkről van szó, de a kozmetikai szerekét is.

• Fertőzésmentes környezet

Fontos feltétele annak, hogy egészséges gyerek szülessen, hogy az anya ne kapjon semmiféle fertőzést a terhesség alatt, illetve azt megelőzően se. Ne látogasson fertőző beteget, ha teheti, még a náthás beteget is kerülje. Ha környezetében valamelyik családtagjának krónikus légúti, bőrgyógyászati vagy egyéb megbetegedése van, ki kell kérni az orvos tanácsát arra vonatkozóan, hogy van-e teendő. Kertészkedésnél húzzon gumikesztyűt, nyers ételt ne kóstolgasson (pl. fasírt, kolbász), hogy elkerülje a toxoplazma-fertőzés veszélyét, ami súlyos magzati károsodást okozhat. Ugyanebből a meggondolásból kerülje a kiscicákkal és a kiskutyákkal való kontaktust.

• A terhesség nem a fogyókúra ideje

Manapság, amikor a lányok körében is a karcsú, fiús, sportos alak a divat, sok fiatal nő fogyókúrázik. A tervezett terhességet megelőzően azonban legalább egy hónappal abba kellene hagyni a diétát, s át kell térni a normál étrendre, hogy a tápláltsági állapot már a fogamzás pillanatában az optimális legyen. A terhesség elején jelentkező hányinger, hányás nehezíti a terhes anya táplálkozását, s ebben az időben is biztosítani kell a magzat megfelelő tápanyagellátását.
A terhességet megelőző testtömeg (testsúly) befolyásolja a születendő gyermek egészségi állapotát.
Az lenne az ideális, ha a terhességre a testtömegük normalizálásával is felkészülnének az édesanyák.

• Soványság

Ha az ideálisnál 15 százalékkal kisebb az anya terhességet megelőző testtömege, nagyobb a kockázata annak, hogy az újszülött kisebb születési súllyal jön a világra, és nagyobb a szülészeti komplikációk kialakulásának veszélye is.

• Kövérség

A várandós anya kifejezett túlsúlya megnöveli a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szülészeti komplikációk veszélyét.

• Vegetarianizmus

Mindenkinek szíve joga, hogy - megfelelő táplálkozási ismeretek birtokában - milyen táplálkozási irányzatot követ. Az a típusú étrend, amelyben kizárólag növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása engedélyezett, terhesség idején nem javasolható.
Amennyiben a növényi eredetű táplálékon kívül tej, tojás, hal, baromfi is szerepel az étlapon, különösebb problémával nem kell számolni. Ha kizárólag növényi eredetű élelmiszerekből áll az étrend, vas-, kalcium-, kobalamin- (B12-vitamin-), kalciferol- (D-vitamin-) és fehérjehiány is kialakulhat, és ez a hiányállapot akadályozhatja a magzat fejlődését.

• Magas vérnyomás

A vérnyomás szinten tartása mindig, de terhesség alatt különösen szigorú követelmény. A várandós anya vérnyomását ellenőrizni kell, mert a terhesség kapcsán is kialakulhat magas vérnyomás. Gyógyszeres kezelése a szülészorvos hatáskörébe tartozik. Az étrendi beavatkozás szerepe csak a megelőzésben bizonyított.

• Cukorbetegség

Ma már a diabéteszes anyák - megfelelő gondozás mellett - egészséges gyermeket hoznak a világra. A cukorbeteg terhes anyának a kezeléssel arra kell törekednie, hogy már a fogamzást megelőzően és természetesen a terhesség egész tartama alatt is a vércukorszintje normális legyen. Ez speciális gondozást igényel, de a normál vércukorszint biztosításával a magzati ártalom elkerülhető.

•Terhességi cukorbetegség
(gesztációs diabétesz)

A várandós anyák 2-5 százalékánál fordul elő. A méhlepényhormonok által elő-idézett inzulinrezisztencia okozza. A 20. terhességi hét után ebben az irányban is vizsgálják a kismamákat, és a gesztációs diabéteszes anyát kezelik, hogy az újszülöttnél semmiféle komplikáció ne fordulhasson elő.
A fenti, kiragadott példák mellett természetesen a várandós anya egészséges táplálkozása, egészséges életmódja, testi és lelki jóléte, szorongástól mentes, derült nyugalma az egészséges csecsemő születésének legfontosabb záloga.

"...Ha nőnek születsz, sok feladat vár rád... Anyának lenni nem mesterség - még csak nem is kötelesség. Egyszerűen egy jog a sok közül... Varázslatos dolog nőnek lenni. Olyan kaland, amihez bátorság szükséges, és olyan viadal, amit soha nem lehet megunni."
(Oriana Fallaci)

Dr. Barna Mária

A Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke

forrás: Patika Tükör - 2003-08-01

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.