Tovább rója az ország útjait a szűrőkamion

144 helyszín, közel fél millió vizsgálat, elszomorító szűrési adatok, ez a 2010 év statisztikája. Tovább folytatódik Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja. A speciális szűrőkamion tíz évig járja az ország útjait, hogy javítson a magyarok kedvezőtlen egészségügyi helyzetén.

Hazánk az általános egészségi állapotot tekintve a világ nemzetei között a sereghajtók közé tartozik. Az összes halálozás 54 százalékát a szív- és érrendszeri, míg 27 százalékát a daganatos betegségek teszik ki. A magyarok átlagosan 6,3 évvel élnek kevesebbet, mint az európai átlag. Még mindig vannak olyanok, akik nem élnek a szűrővizsgálat adta lehetőséggel.

A teljes magyar lakosság egészségi állapotának javítása érdekében indult útjára 2010-ben több szakmai szervezet összefogásával Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, amely 2020-ig mintegy tíz éven keresztül az országot járva vizsgálja a hazai lakosság egészségügyi állapotát.

A tavalyi év feldolgozott statisztikai adatainak tükrében kijelenthető, hogy a szűréseken részt vevők közel fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozik, és ha nem kezelteti magát, akkor néhány év múlva szívinfarktus, netán a stroke fenyegetheti. A vizsgálati lehetőséggel élő magyar emberek átlagos vérnyomása 141/84 Hgmm, amely átlépi a megengedett értéket. Összességében a szűréseken részt vevők 55%-ának magas a vérnyomása, 18%-uknak emelkedett, ugyanakkor 26%-uk mondhatja el magáról, hogy optimális értékkel éli az életét. Külön érdekesség, hogy az embereknek csupán a 20-25 százaléka gondolta úgy a vizsgálatok előtt, hogy a normálisnál magasabb lehet a vérnyomása.

A szűrővizsgálatok során arra is fény derült, hogy a résztvevők 70%-a túlsúlyos, míg 62%-uk nem végez rendszeres testmozgást. Emellett külön problémát jelent, hogy a megkérdezettek 25 százaléka dohányzik, amely az észak-alföldi régióban sajnálatos módon eléri a 33 százalékot. A koleszterin,- valamint a cukorérték az érintettek mintegy 5 százalékánál mutatott kiugró értéket.

A program szervezői abban bíznak, hogy a tíz éves időtartam alatt sikerül javítani a fent említett riasztó statisztikákon. Éppen ezért a tavalyi 144 helyszínnel ellentétben, idén 150-160 helyszínre látogat el a szűrőkamion.

Maga a kezdeményezés 24 féle különböző ingyenes szűréssel (szív és érrendszeri vizsgálat, vérnyomásmérés, súly- és célsúlymeghatározás vércukorszint-mérés koleszterinszint-mérés, húgysavszint-mérés, csontritkulás vizsgálat, szemészet és hallásvizsgálat, stb.) és személyre szabott életmód- és egészségügyi tanácsadással segített és kíván a jövőben is segíteni a lakosságnak, ezzel is javítva a magyarok elkeserítő egészségügyi állapotán. A program révén az érdeklődők megismerkedhetnek az elsősegélynyújtás fortélyaival, az újraélesztés technikájával, és nem utolsó sorban az egészséges életmód kialakításának lehetőségeivel.

Ezen kívül a kezdeményezés különböző életmódtanácsokat is biztosít a lakosságnak, különös tekintettel a dohányzás, az alkoholfogyasztás visszaszorítására, a mozgásban gazdag életmód, valamint a helyes táplálkozás elsajátítására. Ugyanakkor a program szervezői nagy hangsúlyt fektetnek magára a megelőzésre is.
A komplex állapotfelmérés keretében végzett vizsgálatok mindig egyénre szabottak, és mindössze húsz percet vesznek igénybe. Segítségükkel teljes, átfogó képet kaphatunk a szűrőprogramban részt vevők egészségi állapotáról. Mivel a kezdeményezés tíz éven át tart, így arra is alkalmas, hogy az évek során az adatokban kimutatható változásokat mérje és regisztrálja.

Minden évben elkészül a szűrővizsgálatokon részt vevők értékeiből nyert statisztika, ezáltal nyomon követhető a lakosság általános egészségi állapotának javulása vagy netán rosszabbodása. Az eredményeket a szakmai szervezetek, a mindenkori egészségügyi kormányzat, az Európai Unió, és az egészségügyi világszervezet is felhasználhatja a megalapozottabb egészségügyi politika kialakításában.

A 2010-es szűrőprogram adatainak feldolgozásával készített grafikonok egy részét itt megtekintheti.
Bővebb információért kérjük, látogasson el a program honlapjára: www.egeszsegprogram.eu

 

2010.02.26

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.