A magas vérnyomás diétája

[gac]

7020

Higanyoszlopos vérnyomásmérőA magas vérnyomás alattomos betegség, évekig nem okoz panaszt. A vérnyomás időszakos emelkedése normális jelenség (pl. erősebb fizikai munkavégzésnél, stresszhelyzetben), kórosnak akkor tekintjük amikor tartósan magas értéket mérnek. A magasvérnyomás betegség diétás kezelésének alapja a sószegénység. Az ételek ízesítéséhez és készítéséhez kevesebb sót illetve sószegény nyersanyagokat kell használni.

A közepesen sószegény diétában napi 2 gramm só van.

Kifejezetten magas sótartalmuk miatt a következő ételek kerülendők:

- füstölt húsok
- füstölt halak
- füstölt felvágottak
- ringli
- mustár
- piros arany
- sózott péksütemény
- levesporok
- chipsek
- sóval konzervált főzelékek

Az ételeket olyan konyhatechnikai eljárással (pirítás, párolás) ajánlott készíteni, ami a sós ízt pótolja. Főleg húsfélék készítésekor válik be ez az eljárás. Készíthetünk rostos ételeket is alufóliában, teflon edényben vagy grillezve.

A diéta gerincét a zöldségek és főzelékek alkotják. Kellemes íze van a kevés vajon párolt zöldborsónak, sárgarépának vagy karalábénak. Kedvező hatásúak a közbeiktatott gyümölcsnapok is, a gyümölcsök magas vitamin- és ásványianyagtartalma miatt. Ha a magas vérnyomásban szenvedőnek túlsúlya is van, akkor kifejezetten ajánlottak az előbbi étrendi megfontolások.

Állati eredetű fehérjék közül elsősorban a tojás (napi 1 db), a tej és tejtermékek illetve kevés hús ajánlott.

Ha nincs túlsúly akkor a főtt-sült tészták fogyasztását nem kell korlátozni.

Fűszerek közül a következőket bátran lehet alkalmazni: kapor, petrezselyem, fahéj, szegfűszeg, kakukkfű, babérlevél, kömény, szerecsendió, fokhagyma, vöröshagyma.

Legalább 4-5 alkalommal javasolt étkezni, egyszerre keveset. A bőséges étkezések még ünnepnapon is kerülendők.

A diéta mellett nem feledkezhetünk meg a rendszeres testmozgás előnyös hatásáról sem.

 

Tillinger Tiborné
dietetikus


Hasznosnak találja? Kérjük, nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára. Köszönjük!
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.







Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×