A leggyakoribb bőrpanasz – Száraz bőr

A bőr szárazsága csecsemőkortól az öregkorig gyakran előfordul, éghajlatunkon az emberek kb. egyharmadának száraz a bőre. A hűvösebb időjárás a legpuhább bőrt is kiszáríthatja, a kinti hideg, szeles, száraz levegő és a meleg fűtött lakás száraz levegőjének együttes hatása még a zsíros bőrön is kiszáradást, hámlást, viszketést okozhat.

Bőrünk természetes védőréteget képez a külvilág hatásai ellen. Felszínét egy, döntően a faggyúból pótlódó zsírfilm védi. A hám legkülső rétegét, a szaruréteget speciális sejtközötti zsírok tartják össze és teszik vízhatlanná, ez segít a test víztartalmának megőrzésében. A szaruréteg rugalmasságának megőrzéséhez, optimális működéséhez vízre és zsírokra van szükség. A szaruréteg két vízforrása a verejték és az irha felől a hámba diffundáló nedvesség. A bőr nedvességtartalmát két tényező szabályozza: a természetes nedvességmegkötő faktorok (pl. a karbamid), amelyek vizet kötnek meg és azt a hám felső rétegében tartják, és a sejtek közötti zsírok, amelyek gátolják a vízveszteséget.

A csecsemők és kisgyermekek bőre sérülékenyebb, érzékenyebb a felnőttekénél. Faggyútermelésük még csekély, ennélfogva kevés természetes zsiradék védi bőrüket a kiszáradástól. Az öregedő bőr is védelemre szorul, hiszen a faggyúmirigyek egyre csökkenő aktivitása miatt a vékonyodó bőr nedvességtartalma is fokozatosan csökken. Egyes öröklött betegségek, mint például a gyerekkori ekcéma is kórosan száraz bőrrel járnak. A helytelen tisztálkodási szokások és a nem megfelelő bőrápolás mind szerepet játszhat a száraz, durva tapintású, berepedezett bőr kialakulásában. Ennek következménye aztán a hámlás, viszketés, a bőr külső ingerekre való kóros érzékenysége és a fokozott allergiahajlam.

A meleg víz önmagában is zsíroldó hatású, de számos szappan és egyéb tisztálkodószer is károsítja a bőr védőrétegét, és kiszáradáshoz vezet.

A bőrszárazság megelőzése a helyes bőrápolás. Egyrészt kerülni kell az erőteljesen zsíroldó, szárító hatásokat, másrészt nem elegendő nedvesíteni hidratálni a bőrt, hanem pótolni kell az elveszett zsírokat és természetes nedvességmegkötő anyagokat is. Ehhez nyújtanak segítséget a gyógyszertári forgalomban lévő speciális bőrápoló készítmények. E készítmények nemcsak a száraz, érzékeny bőr ápolására, hanem a száraz bőrrel járó bőrbetegségek kiegészítő kezelésére is alkalmasak.

 

Dr. Körmendy Miklós
bőrgyógyász főorvos

forrás: archívum
(Patika Tükör – 030305)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.