Bőrkeményedés és tyúkszem

A cipő dörzsölése és nyomása miatt a lábon, különösen a lábujjakon, a sarkon, illetve a talp széli részein a szaruréteg megvastagodik, úgynevezett bőrkeményedés jön létre.

Tyúkszemről beszélünk akkor, ha a szaruréteg egészen a csonthártyáig terjed, ekkor – tekintettel arra, hogy a csonthártya érzőidegekkel dúsan el van látva – nyomásra komoly fájdalom lép fel.

A bőrkeményedést azonban nemcsak a rossz cipő okozhat. A láb anatómiai eltérése (bütyök, kalapácsujj) következtében fellépő rossz súlyeloszlás, akár gyors súlygyarapodás szintén az okok között szerepel.

Kezelés

A bőrkeményedés megfelelő méretű és minőségű lábbelivel megelőzhető. Már kialakult elváltozás esetén a bőrkeményedést a láb melegvizes áztatása után szaruoldó krémekkel, tyúkszemet speciális tapaszokkal el lehet távolítani. A tyúkszemtől ezen kívül sebészi úton, kimetszéssel is meg lehet szabadulni.

 

Dr. Igaz Iván

Szerkesztőségi kommentár

A talpi szemölcs (verruca vulgaris) hasonlíthat a tyúkszemhez (clavus) – olykor ennek is nevezik –, de oka minden esetben a humán papillóma vírus (HPV) általi fertőzés. A kórokozó a bőr mikrosérülésein keresztül hatolhat be, megfelelő körülményeket keresve a megtelepedésre és szaporodásra. Az immunrendszer védekezik ellene, az elváltozásba kicsi erek nőnek, melyek centrálisan apró sötét pontokként tűnnek fel.

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.