Utazók hasmenése

Külföldi utazásaink során sajnos gyakran tapasztaljuk, hogy néhány nappal érkezésünk után hasmenéses panaszok alakulnak ki. Különösen jellemző ez olyan országokban, ahol az általunk megszokott higiénés feltételek nem biztosítottak. Sokatmondó népi elnevezések is születtek már erre a kórképre (török hasmars, delhi hascsikarás) – ez is mutatja, hogy általánosan ismert betegségről van szó.

A hasmenésért és hasi panaszokért számos mikroorganizmus tehető felelőssé. Az esetek több, mint felében az ún. Escherichia coli a kórokozó, de ezen kívül szerepe lehet a Salmonella, Shigella, Campylobacter baktériumoknak, illetve a Norwalk-vírusnak is.

A betegség rövid lappangási idő után hirtelen indul. Napi többszöri híg széklet jellemzi, de társulhat még görcsös hasi fájdalom, puffadás, állandó székelési inger, láz és gyengeség is.

A tünetekért a bélfal gyulladása következtében kialakuló vízkiválasztás, a fokozott bélmozgások tehetőek felelőssé, a bélbolyhok megrövidülnek, így képtelenné válnak a vizet teljesen visszaszívni. A víz visszaszívásának zavara mellett, az ún. elektrolitok mennyisége is csökken.

A betegség általában gyorsan lezajlik (3-4 nap), de az esetek 10%-ban egy hétig, 1%-ban egy hónapon át is fennáll. A kórkép lefolyását több tényező befolyásolja. A gyermekek és az idősek fokozott veszélynek vannak kitéve. A cukorbetegségben, a bél-, epe-, máj-, vese- és szívbetegségben, valamint az immunhiányos állapotban szenvedők esetében a tünetek sokkal súlyosabbak, a gyógyulás is elhúzódóbb.

A terápia elsődlegesen a folyadékpótlás. Súlyos esetben ún. oralis rehidráló folyadék, bizmut-szubszalicilátot tartalmazó gyógyszerek (pl.: Bolus Adstringens) és antibiotikum ajánlott.

A legfontosabb a megelőzés. Ha egzotikus országba utazunk, kerüljük a nyers hús, a forralatlan tej, a tojás, ill. a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását. Csak csíramentes vizet (palackozott ásványvíz) fogyasszunk, és a lehetőségekhez képest tartsuk be a higiénés előírásokat.

 

Juhász Nóra

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.