Arcra fel! – Zöldségek, gyümölcsök a szépségápolásban

Az üzletekben készen kapható kozmetikai termékek, arcpakolások, maszkok jelentős része is tartalmaz valamilyen gyümölcskivonatot. A gyümölcsök és zöldségek amellett, hogy értékes ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaznak, jótékony hatással vannak a bőrre is. A belőlük készült maszkok és pakolások táplálják, vitalizálják az arcbőrt, visszaadják rugalmasságát.

Maszk vagy pakolás

A maszkok és a pakolások több szempontból különböznek egymástól. A maszkok állaga általában sűrűbb, mint a pakolásoké, a bőrre kenve általában 10-15 perc után megdermednek, vagy filmszerű réteget képeznek, mely könnyen eltávolítható. A maszk alatt a pórusok kitágulnak, a vérkeringés fokozódik, az anyagcsere-folyamatok megélénkülnek, a sejtek tápanyagellátása javul, ezáltal a hatóanyagok a bőr mélyebb rétegeiben is kifejtik hatásukat.
A pakolások általában lazább szerkezetűek, nem száradnak a bőrre, de hatásuk is gyengébb, mint a maszkoké.
A maszkokat és a pakolásokat hatásuk alapján is csoportosíthatjuk, vannak bőrtápláló, bőrnyugtató, pórusösszehúzó, vérkeringést javító, halványító pakolások.

"Csodaszerek" a konyából

A készen kapható kozmetikumok mellett természetes alapanyagokból, otthon található zöldségekből, gyümölcsökből is készíthetünk - elegendő hetente egyszer - pakolást.

  • A pĂ©ppĂ© zĂşzott alma, rĂ©pa, uborka, paradicsom közvetlenĂĽl az arcra, dekoltázsra helyezhetĹ‘. A lĂ©dĂşs gyĂĽmölcsök (narancs, grapefruit) leve is jĂł alapanyag, viszont ezeket cĂ©lszerű összekeverni egy kevĂ©s hintĹ‘porral, talkummal, Ă­gy könnyebb felvinni az arcbĹ‘rre.
  • Pattanásos bĹ‘rre jĂłtĂ©kony hatásĂş az Ă©lesztĹ‘, mely gazdag B-vitaminban, Ă©s tejjel vagy gyĂĽmölcslĂ©vel elkeverve kitűnĹ‘ pakolás kĂ©szĂ­thetĹ‘ belĹ‘le.
  • Kellemes hidratálĂł pĂ©pes pakolást kapunk, ha bĂşzadarát, zabpelyhet, kukoricalisztet, vagy reszelt burgonyát gyĂĽmölcslĂ©vel, tejjel vagy aludttejjel elkeverjĂĽk, Ă©s egy kis mĂ©zzel dĂşsĂ­tjuk.
  • A bĂşzakorpa vagy mandulakorpa tejjel vagy vĂ­zzel elkeverve bĹ‘rnyugtatĂł hatásĂş.
  • Vitaminos, táplálĂł arcpakolást kĂ©szĂ­thetĂĽnk, ha tojássárgáját Ă©s kevĂ©s Ă©tolajat összekeverĂĽnk.

A pakolást mindig jól megtisztított bőrre vigyük fel, felhelyezése előtt érdemes bőrradírral eltávolítani az elhalt hámsejteket. Mind a pakolásokat, mind a maszkokat legalább 10-15 percig hagyjuk a bőrünkön, mert csak így tudják kifejteni a hatásukat. A pakolás letörlése, lemosása után langyos vízzel öblítsük le a bőrünket.
A pakolás két-három összetevőnél ne tartalmazzon többet. Növényi alkotórészt tartalmazó pakolás után ne napozzunk, mert például a gyümölcssavak vagy a petrezselyem fényérzékennyé teszik a bőrt. Az illóolajokkal, eperrel, málnával bánjunk óvatosan, ezek ugyanis allergiát okozhatnak; mielőtt a pakolásba tennénk, végezzünk bőrpróbát.

 

- p -

forrás: archívum
(Patika Tükör – 050305)

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölĹ‘k használata nem megengedett.
  • A webcĂ­mek Ă©s e-mail cĂ­mek automatikusan kattinthatĂł hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat Ă©s bekezdĂ©seket a rendszer automatikusan felismeri.