Növényi sejt az állkapocsízületben?

Az állkapocsízület. Az ízületi  fejecs pirossal jelölve.Bár az állkapocs különféle fejlődési, növekedési rendellenességei, gyulladásai, daganatai révén is panaszokat okozhat, jóval gyakoribbak a rágószerv működészavarából származó rendellenességek (fájdalom diszfunkciós szindróma).
A fogsorok záródási hibái, izomtónus fokozódásával járó stresszállapot, éjszakai fogcsikorgatás következtében kialakult működészavarok ízületi kopáshoz, igen fájdalmas és elégtelen rágáshoz ill. táplálkozáshoz vezetnek.

Tavaly először sikerült a chicagói Illinois egyetem kutatóinak növényi sejtből kitenyésztenie állkapocsprotézist. Az erdei tisztesfűből (Stachys silvatica) származó sejtek fejlődésének differenciálódási szakaszait vizsgálva találták meg azt a pontot, amelynél – megfelelő módon beavatkozva – a fejlődő sejtanyag (ill. szövet) megfelelő szilárdságra és rugalmasságra tesz szert. Utóbbira egy gél halmazállapotú, fokozatosan megkeményedő anyagot vittek fel, majd az egészet ízületi fejecs mintájára formázták meg. A vizsgálatok szerint a megszilárdult mátrix képes lesz az állkapocsízületi fejecs porcréteggel boritott csontszövetét helyettesiteni. Remény van rá, hogy a mindennapi gyakorlatba történő bevezetésére talán már idén sor kerülhet.
(Fekete Szilvia)

Megjegyzés:
Az állkapocsízület a szervezet egyik legbonyolultabb ízülete. Benne a tér több irányában görbült mandibula ízesül a koponyával. A kétoldali állkapocsízületben egymástól függetlenül nem mehet végbe mozgás. Az ízületet a benne lévő porckorong két részre osztja. A felső részben az ízületi tok laza, a discus és a fejecs együttesen sikló mozgást végez. Az alsó részben viszont a porckorong a fejecshez szorosan rögzül, igy csak szűk mozgást, pontosan forgó mozgást végezhet. Az állkapocsízület jellegzetessége, hogy benne az ízfelszineket ér-, és idegvégződések nélküli rostos kötőszövet boritja.

(Fekete Szilvia, 2004-01-26)

Ha a tartalmat hasznosnak találta, kérjük nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára! Köszönjük!

orvosiLexikon.hu a Facebook-on

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Restricted HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.