Mi a légiósbetegség?

A pártatartalmat is befolyásoló klímaberendezések szerepe alig több mint 25 éve vált nyilvánvalóvá.A légiósbetegség nem újdonság, mégis, ezen a nyáron szinte ez a baj uralta a híreket. A világ minden tájáról érkeztek jelentések újabb és újabb esetekről. Magyarországon egyébként már 1998 óta kötelezően bejelentendő betegség a legionellózis, amely kórt a különböző légtechnikai berendezéseknek köszönhetünk.
A légiósbetegség 1976-ban kapta különös nevét, amikor az amerikai veterán szervezet nagygyűlést tartott egy philadelphiai szállodában, ahol az azóta Legionella pneumophilia néven ismertté vált baktérium az épület klímaberendezésén keresztül került nagy mennyiségben a levegőbe.

Hazánkban évente körülbelül 80 alkalommal fordul elő az úgynevezett legionellózis vagy más néven légiósbetegség. Ez a fertőzés Magyarországon, mint külföldön is, már több halálos áldozatot is követelt – hangzott el a Duna Tv augusztus 22-i, reggeli műsorában. Ilyen berendezések a környezetünkben mindenhol előfordulnak, gondoljunk például egy egyszerű zuhanyzóra, amely pontosan meleg vizet bocsát ki apró cseppekben a környezetébe. Kritikusak a különböző légtechnikai berendezések abban az esetben, ha valamilyen nedvesítő szerkezetet tartalmaznak. Magyarországon előfordult olyan megbetegedés, amelynél ilyen nedvesítő berendezés nélküli légtechnikai, úgynevezett klímaberendezés okozta ezt a fertőzést – mondta el dr. Szánthó Zoltán, a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusa.
E légzőszervi megbetegedés tünetei egyébként hasonlók a tüdőgyulladáshoz, és különösen veszélyes a tüdőgyulladás leggyakoribb halálos áldozataira, az idős korosztályra. Lappangási ideje 5-10 nap, magas lázzal, légzési zavarokkal jár, néha a szervezet más részeit, például a májat is megtámadja. A kórokozó vízben él, de a levegőbe kerülő permet belélegzése útján jut a szervezetbe. Csak így terjed és csak akkor, amikor a levegő elért egy bizonyos telítettségi fokot.
Magyarországon feltehetőleg évi 50-100 esettel számolunk, tavaly összesen 55 legionellózis megbetegedést jelentettek be, mert 1998 óta kötelezően ez bejelentendő betegség Magyarországon – mondta dr. Bognár Csaba, az Országos Epidemiológiai Központ bakteriológusa. A kórházban dolgozó klinikusok mindig felismerik, a gond legfeljebb ott lehet, hogyha valaki elmegy a körzeti orvoshoz egy banális légúti megbetegedéssel, és esetleg a körzeti orvos nem ismeri fel időben a legionellózist, és más légúti megbetegedésként kezeli. Ekkor a legionellózis súlyosbodhat. De előbb-utóbb az illető kórházba kerül, a kórházban pedig szinte mindig felismerik. A halálozási arány ugyanakkor igen magas, körülbelül 10-15 százalék. 2000-ben 24 megbetegedést jelentettek, ebből öten haltak meg bizonyítottan ebben a fertőzésben.
A betegség általában rossz közérzettel, fejfájással, hirtelen felszökő, magas lázzal kezdődik, utána egy úgynevezett improduktív köhögés jelentkezik, tehát az illető köhög, de semmi sem szakad föl. Nagyon gyakran vannak idegrendszeri tünetek, tehát a fejfájás mellett szédülés, esetleg úgynevezett mikroájulások, tehát rosszullét, nagyon gyakran enterális tünetek, tehát hányinger, hányás, hasmenés. Sokszor ez a bevezető tünet, így nem is tüdőgyulladásra gondolnak, majd ez mindenféle kezelés nélkül egy-két nap alatt elmúlik, utána pedig kialakul egy csúnya tüdőgyulladás. Ez a baktérium intracelluláris parazita, ezért olyan antibiotikumok, amelyek általában a tüdőgyulladás többi kórokozója, a streptococcus, a staphylococcus ellen hatásosak, erre a baktériumra nem hatnak. Ez ellen csak olyan antibiotikumok alkalmazhatók, amelyek a sejtben élő baktériumot tudják elpusztítani. Ez a gyógyszer hazánkban is rendelkezésre áll.
Japánban már hat áldozata van a légiósbetegségnek, és több százan fertőződtek meg egy déli fürdőhelyen – állítja az index. A népszerűvé vált fürdőközpont, a Kjúsú szigetének keleti partvidékén fekvő Hjúga városának Sun Park Hot Springs üdülője július elsején nyitotta meg kapuit, és naponta átlagosan ezren vették igénybe egészen a hónap végéig, amikor az egészségügyi hatóságok az első megbetegedések után bezáratták. A hatóságok becslése szerint 223 ember kaphatta meg a kórt, közülük 32 beteg kórházi kezelésre szorult. Angliában egy 89 éves férfi elhunyt a múlt héten légióskórban, 19 beteget kezelnek jelenleg e betegség miatt, s további 35 személyt – akik esetleg megfertőződhettek – megfigyelés alatt tartanak. Spanyolországban a múlt héten 41-re emelkedett az e hónapban légionáriusbetegségben megbetegedettek száma, s közülük hárman már meghaltak. A harmadik halálos áldozat egy 83 éves nő, akit a napokban szállítottak a Barcelona közelében fekvő Mataró város kórházába. A másik két halálos áldozat is viszonylag idős – 77, illetve 71 éves – volt. Három helyről – a baszkföldi Vizcaya és a katalóniai Mataró környékéről, továbbá Valenciából – jelentettek megbetegedéseket. A jelenleg kórházban kezeltek közül két beteg állapota súlyos, a többieké kielégítő. Az egészségügyi hatóságok nem zárják ki, hogy nőni fog a megbetegedések száma, mivel a fertőződéstől az első tünetek jelentkezéséig tíz nap a lappangási idő. Spanyolországban 1996-ban volt legutóbb komolyabb fertőzés – akkor 12 ember halt meg légionáriusbetegségben. Szakértők szerint a súlyos járványt Murcis városának 14 légkondicionáló berendezése okozta, amelyek többek között áruházakban, bankokban és munkahelyeken működtek. Bármilyen nedves közeg terjesztheti a legionellát, bár a baktérium a pangó vizet kedveli igazán, és belélegzéssel kerül a szervezetbe. Két éve Belgiumban és Hollandiában pusztított a légiósbetegség, s az áldozatokról kiderült: mindannyian megfordultak egy nagy, Antwerpen melletti bevásárlóközpontban, ahol a pezsgőfürdő közvetítette a fertőzést. (forrás: Népszava, 2002-08-26)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.