Harc a lábszárfekéllyel

Lábszárfekély – nagyításához kattintson a képre! (Médiatár)A lábszárfekély valódi népbetegség. Magyarországon 100.000-re becsülhető a lábszárfekélyes betegek száma. Ha ezt az ún. szövethiányos állapotot megfelelő sebkezeléssel, gyógyszeres kezeléssel vagy akár műtéttel sem lehet megszüntetni, következik az amputáció. Valóban nincs más megoldás?
A lábszárfekély az alsó végtag fekélyes betegsége, amely elsősorban középkorú és idősebb embereknél alakul ki, valamilyen más érbetegség hatására, amelyek előfordulása az életkorral előrehaladva fokozatosan növekszik. A különböző érbetegségek gyakorisága az európai unió felnőtt lakossága körében 20%-os, míg vénás lábszárfekély a lakosság 1%-ánál fordul elő.

Kialakulásának leggyakoribb okai a vénás keringési elégtelenség, az artériás elzáródás vagy az anyagcserezavarok, mint például a cukorbetegség. A sebek a legrosszabb vérellátottságú, nagy nyomásnak kitett területeken jelennek meg, méretük fokozatosan növekszik. Amilyen gyorsan és könnyen keletkeznek maguk a sebek, gyógyításuk, kezelésük annál hosszadalmasabb és nehezebb feladat. A kezelés alapja a seb és környékének tisztántartása, folyamatos fertőtlenítése, de a leggondosabb ápolás és legnagyobb odafigyelés mellett is igen nehezen érhető el gyógyulás. A kiváltó okok megszüntetése nélkül mindössze tüneti kezelés lehetséges, amely nem kínál védettséget a kiújulás ellen.
Magyarországon évente mintegy négyezer lábat kell amputálni a cukorbetegség szövődményei következtében. Kevesen tudják, hogy van egy kezelési mód, amellyel minden harmadik amputációra ítélt láb megmenthető lenne.
Hiperbár (keszon) kamra – nagyításához kattintson a képre! (Médiatár)A hiperbár oxigénterápia egy speciális kezelés, amelynek lényege, hogy a szervezet oxigénellátását javítjuk. Ennek leghatékonyabb formája, amikor a páciensek mesterségesen kialakított környezetben, egy különleges kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os, orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokásos szintnél 15-20-szor nagyobb koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A kezelés hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.
A sejtek oxigénellátottságának növelésén túl a kezelés másik fontos tényezője az oxigén direkt baktériumölő hatása, amely jelentős szerepet játszik a seb miatt kialakult fertőzések leküzdésében. További jelentős előny, hogy a megemelt nyomás révén olyan hajszálerekben, vérerekben is beindul a véráramlás, ahol a betegség miatt korábban a vérkeringés már megszűnt.
„A hiperbár oxigénterápiával igen eredményesen kezelhetők a nehezen gyógyuló sebek és a lábszárfekély. Pácienseink nagy része számára valóban ez a terápia jelenti az utolsó lehetőséget” – mondta dr. Máté Attila. „Általános tapasztalataink szerint a pácienseink 80%-ánál a 10. kezelést követően kialakul a gyógyulást jelentő rózsaszín bőrréteg a seb körül, a korábban váladékozó seb lassan elkezd száradni, ezután kialakul a sebet borító hámréteg, és a fekély napról-napra jól látható módon összehúzódik.”l
A hiperbár oxigénterápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.
Magyarországon egyelőre csupán a fővárosban működik Hiperbár Centrum, melynek az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet ad helyet.
(Baromedical)

További információk (angol nyelven) szakembereknek:
Hyperbaric oxygen therapy for chronic wounds

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.