Első az egészség?

A gazdasági válság legkevésbé az egészségügyi kiadásokat mérsékli – derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából.
A felnőtt lakosság 95%-a érzékeli a gazdasági válság hatását, többségük (közel 60%) jelentősen, további 35%-uk valamelyest mérsékelte kiadásait. Jellemzően az idősebbeket, alacsony jövedelműeket érinti a megszorítás fokozottabb mértékben, míg a fiatalabbak esetében valamivel kisebb a ráfordításaikat visszafogók aránya.

2009-hez viszonyítva 2011 év végén lényegesen magasabb volt azok száma, akik esetében jelentős volt a kiadások csökkentése, mely már két éve is aggasztó, közel 40%-os arányt ért el.
A különböző termékkategóriák tekintetében túlnyomórészt a ruházati cikkekről és a szórakozási lehetőségekről mondtak le a fogyasztók, a válságot érzékelők mintegy 44-50%-a szignifikánsan mérsékelte ezek kiadásait. A két évvel ezelőtti adatokhoz képest döntően az utóbbi területén figyelhető meg jelentős visszaesés.

A válság a fogyasztói kosárban legkevésbé az egészségügyi kiadásokat érintette, a lakosok 25%-a számolt be arról, hogy kevesebbet költ rá. Ez az arány 2009-ben 15% volt.
Az egészségügyi tételek közül jellemzően a vény nélkül kapható gyógyszerekre fordított összeg csökkent, a lakosság 14%-a mérsékelte ezeket, míg a receptköteles gyógyszerek vagy az étrend-kiegészítők esetében 12% ez az arány.

Hogyan érintette a gazdasági válság egészségügyi kiadásait?

forrás:
Szinapszis Kft.
2011 novemberi reprezentatív felmérés

Címkék

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.