Légszennyezés: civilek megdöbbentő mérési eredményei

A levegőszennyezés sokkal súlyosabb annál, mint amit a hivatalos adatok mutatnak. Erről számolt be a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace képviselője az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának ülésén.

A zöld szervezetek szerint azonnali lépésekre van szükség: korlátozni kell a szennyező gépjármű-forgalmat, támogatásokkal kell ösztönözni a fenntartható fűtési szokások elterjedését, határozottan fel kell lépni a lakossági hulladékégetés ellen, továbbá be kell tiltani a lignit árusítását a háztartásoknak, valamint az avarégetést.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke friss légszennyezettségi mérési eredményeikről számolt be. A mérésekhez egy újfajta és Magyarországon minden bizonnyal egyedülálló, a rendkívül apró részecskék számát és átlagos méretét meghatározó műszert használtak. Az ilyen típusú mérés azért rendkívül fontos, mert minél kisebbek azok a részecskék, amelyek a fűtésből, a gépjármű-közlekedésből és más emberi tevékenységekből kerülnek a levegőbe, annál nagyobb az egészségkárosodás veszélye. Ezek a részecskék ugyanis behatolnak az emberi szervezet legeldugottabb zugaiba is (például az agyba), és ott idézhetnek elő visszafordíthatatlan elváltozásokat.

A Levegő Munkacsoport mérései azt mutatták, hogy éppen a rendkívül apró részecskék találhatók meg döntő mértékben a levegőben a forgalmas utak mentén. Az itt mért részecskék átlagos átmérője 20-40 nanométer, a tömegük így annyira elenyésző, hogy a hivatalos mérőállomások – amelyek az egy köbméterben található részecskék tömegét mérik – mérési eredményeiben elhanyagolható szerepet játszanak még akkor is, ha hatalmas mennyiségben vannak jelen. Márpedig a Levegő Munkacsoport mérései szerint Budapest forgalmas útjai mentén egy köbcentiméterben (vagyis egy kockacukor méretű térfogatban) általában több mint 30 ezer részecske található, de helyenként a részecskék száma elérte a 470 ezret is, miközben egy viszonylag tiszta levegőjű helyen ez a szám mindössze 2000 körüli.

Simon Gergely, a Greenpeace légszennyezettségi szakértője ismertette a zöld szervezet nemrég végzett méréseit, amelyben azt vizsgálták, mekkora a nitrogén-dioxid koncentrációja iskoláknál, forgalmas csomópontok körüli buszmegállókban és kórházaknál. Az eredmények azt mutatták: a káros anyagok koncentrációja gyakran sokkal magasabb, mint a hivatalos mérőállomásoknál, és gyakran túllépte a megengedett határértékeket is. Ez azért riasztó, mert a nitrogén-dioxid csökkenti a tüdőfunkciót, légzőszervi károsodásokat okoz, kapcsolatba hozható szív- és érrendszeri megbetegedésekkel. Az iskolák, gyermekkórházak mellett mért szennyezés fokozott aggodalomra ad okot, ugyanis a gyermekek különösen érzékenyek a nitrogén-dioxidra.

Bár a zöld szervezetek mérései súlyosabb légszennyezést mutatnak, mint a mérőállomások adatai, a hivatalos adatok is lesújtó állapotokat tükröznek. A folyamatos határérték feletti levegőszennyezettség miatt az Európai Bíróságon per folyik a magyar kormány ellen.

A civil szervezetek szerint a súlyos légszennyezettség azonnali javítása érdekében a következő intézkedésekre van szükség Magyarországon:

  • Elengedhetetlen a szennyező gépjármű-forgalom drasztikus korlátozása, ellenkező esetben tovább fog növekedni a légszennyezés miatti megbetegedések és halálozások száma, ami már most is messze legmagasabbak közé tartozik Európában.
  • Támogató jogi környezetet és pénzügyi ösztönzőket kell teremteni arra, hogy a városok mielőbb kitilthassák a régi, szennyező járműveket, illetve szennyezésalapú útdíjat vezethessenek be.
  • A rászorulók számára elérhető szociális támogatásokkal ösztönözni kell a lakosságot a környezetkímélőbb fűtési módszerek alkalmazására.
  • Azonnali hatállyal be kell tiltani a lignit árusítását a háztartásoknak és országosan meg kell tiltani a kerti hulladékok égetését.
  • Meg kell erősíteni a hatóságokat, hogy érdemben fel tudjanak lépni a lakossági hulladékégetés ellen.

 

forrás: levegő.hu
Levegő Munkacsoport

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.