Cukorbetegség – veszélyben a szív- és érrendszer

A Nemzetközi Diabétesz Nap alkalmából érdemes ismételten szót ejteni arról, hogy a 2-es típusú cukorbetegség leggyakoribb szövődményeként szív- és érrendszeri betegségek alakulhatnak ki. Ezek lehetséges elkerülése érdekében a betegeknek fokozott figyelmet kell fordítaniuk a prevencióra, a szív- és érrendszer karbantartására.

Világszerte több mint 425 millió cukorbeteg van, és becslések szerint ebből 212 millió betegnél még nem diagnosztizálták a betegséget. A világ teljes lakosságát tekintve 2045-re a cukorbetegek száma várhatóan 629 millióra nő.

A betegség leggyakoribb formája a 2-es típusú diabétesz; a világ fejlett országaiban a cukorbetegeknek mintegy 90%-a ebben a típusban szenved. Sajnos, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, az elhízás mind jó táptalaja a cukorbetegség kialakulásának, ezért is inkább a fejlettebb országok lakosságára jellemző ez a betegség.

A cukorbetegséghez számos szövődmény társulhat, amelyeknek következményeként szív- és érrendszeri betegség alakulhat ki. 2017-ben a diabétesz négymillió halálesethez vezetett világszerte, amelyek közül a leggyakoribb ok – a halálesetek kb. 50%-ában – a szív- és érrendszeri betegség volt.

A diabétesz típusai

A cukorbetegség olyan krónikus (hosszan tartó, lassú lefolyású) állapot, melynek során a szervezet nem képes megfelelően előállítani vagy felhasználni az inzulint, vagyis azt a hormont, amely a táplálékból nyert glükóz (cukor) feldolgozását segíti a szervezetben. Ennek következményeként megemelkedik a vércukorszint. Míg az 1-es típusú diabétesz esetén az inzulintermelés károsodik és hosszabb távon az inzulintermelés leáll, addig a 2-es típusúban első lépéseként inzulinrezisztencia alakul ki – a szervezetbe bejuttatott szénhidrát inzulintermelésre serkenti a szervezetet, a sejtek viszont rezisztensekké válnak az inzulinra -, majd hosszabb távon kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.

Diabétesz kisgyermekkorban

Vannak olyan tipikus tünetek, amelyek előfordulása esetén gyanakodhatunk arra, hogy a gyermek cukorbeteg. 1-es típusú cukorbetegségben a szervezet az inzulin hiányában nem tudja feldolgozni a cukrot, így megfelelő mennyiségű tápanyag bevitele mellett is fogyást tapasztalunk. Másik fontos tünet a fokozott folyadékbevitel, az állandó szomjúság, illetve ennek következményeként a gyakori pisilés. További intő jel lehet a szokásos programok, játék, sport során jelentkező, indokolatlan fáradtság – ez azért van így, mert a sejtek nem jutnak hozzá a szervezetbe kerülő cukrokhoz, azaz energiaforráshoz. Ha ezeket a tüneteket észleljük – sajnos kisgyermeknél, csecsemőnél még nehezebb észrevenni egy esetleges diabétesz tüneteit -, azonnal forduljunk orvoshoz, mert a tünetek gyorsan súlyosbodhatnak.

Ha a vizeletvizsgálat és a vérvétel eredményeként bebizonyosodott, hogy a gyermek cukorbeteg, akkor szükséges beállítani a személyre szabott inzulinterápiát, a megfelelő diétát és mozgástervet. A szülőkre nehéz feladat hárul, hiszen el kell magyarázniuk és el kell fogadtatniuk a gyermekkel az étrenddel, napi rutinnal (vércukorszint rendszeres és kötelező mérése, inzulin beadása), a mozgással kapcsolatos változásokat, hiszen a diabétesz kezelése folyamatos odafigyelést igényel.

Mit jelent a prevenció diabétesz esetén?

Az 1-es típusú cukorbetegség esetén nem beszélhetünk prevencióról, a diabétesznek ezt a típusát az inzulin pótlásával kezelik. Azonban az inzulinrezisztencia – amit a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának is szoktak nevezni - kialakulása elkerülhető, ha odafigyelünk néhány dologra:

  • helyes táplálkozás (az édességek, finomított szénhidrátok, fehér liszttel készült ételek helyett zöldségek, gyümölcsök fogyasztása, magas rosttartalmú ételek rendszeres fogyasztása),
  • rendszeres testmozgás (olyan mozgásforma kiválasztása, amelyet rendszeresen, életmódszerűen be tudunk iktatni a mindennapokba, pl. lift helyett lépcsőzés, néhány megálló lesétálása, kocogás a közeli parkban).

Miként lehet csökkenteni a szív- és érrendszer károsodását diabétesz esetén?

A cukorbetegségben szenvedőknél a betegség szövődményeként gyakori, hogy az erek keresztmetszete csökken, rugalmatlanabbá válik, s ez többféle problémát okozhat, attól függően, hogy az érrendszer mely részében jelentkezik a probléma. A szövődmény érintheti a szív- és érrendszert, de a szemet, az idegeket, a vesét is. Ezeket a kockázatokat azonban jelentősen lehet csökkenteni a helyes életmóddal, már kialakult cukorbetegség esetén is.

A riasztó adatok alátámasztják annak fontosságát, hogy a 2-es típusú diabéteszes betegeknek is milyen fontos odafigyelniük a testmozgásra és a táplálkozásra. Míg a mozgásnak a vércukorszint egyensúlyban tartásában van szerepe, addig a jól beállított diétának – amelyben a feldolgozott élelmiszerek, fehér liszttel készült ételek helyett inkább a nyers zöldségek, olajos magvak, halfélék, teljes kiőrlésű lisztből készült ételek szerepelnek - a megfelelő testsúly fenntartásában.

Emellett fontos a rendszeres kapcsolattartás az orvossal, a betegségben bekövetkezett változások megfigyelése, rögzítése és megbeszélése, mivel a modern terápiás készítmények a szív- és az érrendszer megóvásában is segíthetik a diabéteszes betegeket.

 

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.