cirrózis

A Wilson-kór - ha túl sok a réz...

A réz a szervezetben bizonyos enzimműködések fenntartásában játszik rendkívül fontos szerepet. A réz anyagcsere-zavarai súlyos következményekkel járnak: ezek hiánytünetek formájában, vagy a kórosan felszaporodott réz által okozott betegség formájában jelentkezhetnek. Ez utóbbiak közé tartozik a Wilson-kórként ismert rézanyagcsere-zavar.

Ez a betegség örökletes: a kóros gén a 13-as kromoszómán helyezkedik el. Számos mutációt írtak már le ezzel a génnel kapcsolatban, ami megmagyarázhatja a klinikai lefolyás széles spektrumát.

Az ínhártya sárga elszíneződése.A túlzott alkoholfogyasztás amellett, hogy a szervezet legtöbb szervének működését hátrányosan befolyásolja leginkább a májon fejti ki kedvezőtlen hatását. Ennek magyarázata az, hogy a máj felelős a szervezet méregtelenítéséért, tehát az alkohol lebontásában központi szerepet játszik. A közép-kelet Európai országokban, így Magyarországon is az alkoholos eredetű májbetegség a halálozás egyik fő oka.

Az alkoholos italok élvezete több évezredes múltra tekint vissza. Szerte a világon sokan fogyasztanak - kisebb-nagyobb rendszerességgel - különböző mennyiségű és fajtájú alkoholokat. Az alkoholfogyasztás az utóbbi évtizedekben - mind a fogyasztók számát, mind az elfogyasztott alkohol mennyiségét tekintve - növekedett, s ezzel párhuzamosan a következmények is egyre nagyobb mértékben jelentkeznek.

Az elfogyasztott alkohol mennyisége

Magyarországon a ’30-as években az egy főre jutó alkoholfogyasztás évi 5,4 liter volt, a ’80-as évekre ez a mennyiség csaknem a duplájára emelkedett, és ma is 10-11 liter körül mozog.

Szakértő: dr. Telegdy László főorvos (Szent László Kórház III. sz. hepatológiai-gasztroenterológiai osztály)

A máj az ember létfontosságú szerve, amelynek egyik legfőbb feladata a bélből felszívódott, a szervezetben keletkezett ártalmas anyagok lebontása, illetve a szervezet számára hasznos anyagok termelése, kiválasztása.

Albert Anker: Der TrinkerKevesen lehetnek a felnőtt lakosság körében, akik ne tapasztalták volna meg azt a mérsékelt tudatállapot-módosulást, mely egy-egy alkoholos ital elfogyasztását követően jelentkezik. A "fejembe szállt" noha nem egzakt, mégis plasztikus, ahogy a véglet, azaz a "leitta magát a sárga földig", vagy az "asztal alá itta magát" nemkülönben.

Mindkettő esetében serényen dolgozik a szervezet azon, hogy megszabaduljon a számára nemkívánatos vegyülettől. Jelentékeny alkoholbevitel esetében ez nem megy könnyen, és a másnapi rossz közérzet felelőse eredendően ugyanaz az alkohol, amit élvezői megelőző nap aggályok nélkül döntenek magukba.

Az etil-alkoholt a máj bontja le túlnyomórészt dehidrogenázok, kisebb részt peroxiszómális katalázok, illetve a mikroszómális oxidázrendszer segítségével. A lebontás üteme az enzimek telődése után konstans – egy 70 kg testtömegű felnőtt férfi szervezete óránként átlagosan legfeljebb 10 gramm etanol eliminálására képes, akár meccs közbeni sörözésről, akár súlyos alkohol abúzusról van szó.

Feliratkozás cirrózis csatornájára

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×