Lutein a szem egészségéért

Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy bizonyos vitaminoknak és nyomelemeknek fontos szerepük van számos betegség megelőzésében, és hogy étrendünk vitamintartalmának döntő kihatása van egészségünkre. Arra azonban Magyarországon még kevesen figyeltek fel, hogy táplálkozási szokásaink szemünk egészségét, látásunk élességét is befolyásolják.

Látásunk élességéért a szem, azon belül is a retina "sárgafolt" (más néven "macula") nevű része felel, melyet ezért az "éleslátás helyének" is hívnak. A macula elváltozása komoly látáskárosodáshoz, végső soron vaksághoz vezet, és mára ez a látásromlás az időskori vakság vezető oka.

A betegséget számos tényező befolyásolja, így például a kor, a nem, vagy a szemszín, ezért a különösen veszélyeztetettek közé tartoznak az idősek, a nők, valamint a világosabb szemű emberek. Számos életmódbeli tényező is növeli a macula-degeneráció kialakulásának veszélyét, így a dohányzás és az alkoholfogyasztás is a veszélyeztető tényezők közé tartoznak.

Több friss keletű nemzetközi felmérés állítja, hogy a felsorolt tényezők mellett étrendünk is döntően befolyásolja a macula-degeneráció kialakulásának veszélyét, ugyanis táplálkozásunktól függ, hogy elegendő lutein jut-e a maculához.

Az emberi szervezet nem tudja a látáshoz nélkülözhetetlen luteint előállítani, ezért azt táplálkozásunkkal kell magunkhoz vennünk.

Abban egyetértenek a szakértők, hogy az átlagember étrendjében spenót, kelkáposzta tartalmaz nagyobb mennyiségben csak elenyésző mennyiségű lutein szerepel. Ezért táplálkozásunk ilyen jellegű hiányosságait ajánlatos luteintartalmú filmtabletta fogyasztásával pótolni. Bár a lutein önmagában tablettaként nem kapható, a modernebb multivitamin-készítményekben már megtalálható a lutein.

Mit jelent az "antioxidáns"?

Az antioxidánsok olyan anyagok, melyek megvédik a szervezetünket az oxidáció nevű folyamattól, melynek során az oxigén hosszú távon szervezetünket is "berozsdásítja", ahogy a vasat rozsdássá teszi. A legismertebb antioxidánsok a C- és az E-vitamin, a lutein, a likopin és a béta-karotin.

A likopin hozzájárul a szervezetben zajló káros oxidációs folyamatok (pl. öregedési folyamatok) megakadályozásához. Leggazdagabb forrása a paradicsomszósz és a görögdinnye. Felmérések szerint a likopinban gazdag étrend csökkentheti bizonyos rákbetegségek és a szívroham kialakulásának kockázatát.

A béta-karotin a köröm, a haj és a bőr egészségéhez járul hozzá. A béta-karotin legnagyobb mennyiségben a sárga/narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben fordul elő. Ilyen például a sárgarépa, a tök, vagy a sárgabarack.

 

forrás: archívum
(Patika Tükör – 030201)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.