Alkoholos italok – Egészségére?

Az alkoholos italok élvezete több évezredes múltra tekint vissza. Szerte a világon sokan fogyasztanak – kisebb-nagyobb rendszerességgel – különböző mennyiségű és fajtájú alkoholokat. Az alkoholfogyasztás az utóbbi évtizedekben mind a fogyasztók számát, mind az elfogyasztott alkohol mennyiségét tekintve növekedett, ezzel párhuzamosan a következmények is egyre nagyobb mértékben jelentkeznek.

Az elfogyasztott alkohol mennyisége

Magyarországon a ’30-as években az egy főre jutó alkoholfogyasztás évi 5,4 liter volt, a ’80-as évekre ez a mennyiség csaknem a duplájára emelkedett, és ma is 10-11 liter körül mozog.

Az alkoholisták számára vonatkozólag – a dolog természetéből adódóan – megbízható adatok Magyarországon sem állnak rendelkezésre. A KSH-adatok szerint számuk 6-800 ezerre tehető. 1995-ben egy 15 háziorvosi praxisra kiterjedő felmérés szerint, a megkérdezettek 20 százaléka absztinens, 60 százaléka mértékletesen fogyaszt alkoholt, 20 százaléka pedig problémás ivó, vagy nagyfogyasztó. Ez azt jelenti, hogy kétmillió veszélyeztetett, illetve alkoholbeteg egyénnel lehet számolni. Az egészségügyi probléma nagyságát mutatja, hogy az alkoholfogyasztással kapcsolatos halálozás (alkoholos pszichózis, idült alkoholizmus, alkoholmérgezés, alkoholos májzsugorodás, alkoholos szívizom-elfajulás stb.) a ’90-es évekre a ’80-as évekhez képest három és félszeresére növekedett.

Ki tekinthető alkoholbetegnek?

Alkoholbetegnek – a klasszikus meghatározás szerint – az tekinthető, aki kontrollvesztő módon iszik, és az alkoholtól függő, dependens viszonyba kerül; akinél az alkoholizálás következtében személyiségi és magatartászavar alakul ki, életviteli problémák jelentkeznek, és különböző szervkárosodások lépnek fel, melyek érintik a központi idegrendszert, a szívizmot, a májat, a gyomor-bélrendszert stb.

Az alkoholfogyasztással foglalkozó szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy nemcsak az alkoholistáknak okoz az alkohol súlyos problémákat, hanem már napi 2-3 italnak is súlyos egészségkárosító hatása lehet, ha valaki ezt a mennyiséget hosszú távon, rendszeresen fogyasztja.

Mennyi a megengedhető mennyiség?

A napi megengedhető mennyiség nők számára nem több mint napi egy ital, fér-fiak számára pedig napi 2 ital lehet. Egy ital alatt 10-14 g alkoholfogyasztást értünk.

1 ital = 300 ml sör
120 ml bor
30 ml tömény

Napi 1-2 ital, vagy ennél is kevesebb fogyasztása általában nem, vagy csak csekély kockázatot jelent azoknál az egyéneknél, akik társasági összejöveteleken, alkalomszerűen sem isznak 3-4 italnál többet.

Nő az egészségkárosodás kockázata azoknál, akik naponta 2-3 italnál többet fogyasztanak. őket a szakemberek "kockázati ivók"-nak tartják. A "problémaivók" életében már az egyén károsodása mellett az alkoholfogyasztással kapcsolatos családi és munkahelyi problémák, esetleg ittas vezetés is előfordulhat. Az alkoholfüggő betegeknél alkohol hiányában elvonási tünetek jelentkeznek (remegés, verítékezés, feszültség), egészségük romlása elkerülhetetlen (máj, szív, idegrendszer stb.) és gyakoriak a családi és munkahelyi problémák.

Az alkohol szervkárosító hatásai

  • Idegrendszer – Alkoholizálás hatására a megjegyzĹ‘ Ă©s a megĹ‘rzĹ‘ memĂłria romlása, az intellektuális funkciĂłk csökkenĂ©se, elbutulás figyelhetĹ‘ meg, melynek hátterĂ©ben agysorvadás, agyi keringĂ©si zavar Ă©s degeneratĂ­v károsodások állnak. A perifĂ©riás idegrendszer Ă©rintettsĂ©gĂ©nek (alkoholos polyneuropathia) tĂĽnetei legkifejezettebben a vĂ©gtagokon, harisnya- vagy kesztyűszerű kiterjedĂ©sben jelentkeznek, fájdalom, zsibbadás, Ă©rzĂ©szavar, kĂ©sĹ‘bb vĂ©gtaggyengesĂ©g formájában.
  • Gyomor-, bĂ©ltraktus – Mind a heveny, mind az idĂĽlt hasnyálmirigy-gyulladás alkoholizálĂł egyĂ©nek esetĂ©ben gyakrabban fordul elĹ‘. A gyomor Ă©s nyelĹ‘csĹ‘ hurutja, a gyomor nyálkahártyájának a sorvadása Ă©s májzsugorodás esetĂ©n a nyelĹ‘csĹ‘ vĂ©náinak kitágulása (sokszor halálos kimenetelű vĂ©rzĂ©se) is a tĂşlzott alkoholfogyasztás szervkárosĂ­tĂł hatása miatt alakul ki. Az alkoholizálás tĂ­zszeresĂ©re növeli a szájĂĽreg, a nyelĹ‘csĹ‘, a gyomor, a hasnyálmirigy rosszindulatĂş daganatainak elĹ‘fordulását.
  • Alkoholos májgyulladás (alkoholos hepatitisz) – SĂşlyos, az esetek 10-13 százalĂ©kában halállal vĂ©gzĹ‘dĹ‘ kĂłrkĂ©p. Az alkoholos májzsugorodásnál az elpusztult májszövet helyĂ©t kötĹ‘szövet foglalja el. A tĂĽnetek kezdetben elmosĂłdottak, Ă©tvágytalanság, hányás, hasi fájdalom jelentkezhet. A megjelenĹ‘ hasűri folyadĂ©k a folyamat sĂşlyosbodását jelzi, s a további alkoholizálás már menthetetlenĂĽl májelĂ©gtelensĂ©ghez vezet. Éveken át tartĂł 4-5 alkoholos ital (50-60 grammnyi alkohol) a fĂ©rfiak 50 százalĂ©kánál májzsugorodáshoz vezet. A nĹ‘k szervezete Ă©rzĂ©kenyebb az alkohol hatására, nekik ennek a mennyisĂ©gnek a fele is elegendĹ‘ a májcirrosis kialakulásához.
  • SzĂ­v- Ă©s Ă©rrendszer – Az utĂłbbi Ă©vtizedek vizsgálatai szerint, egĂ©szsĂ©ges egyĂ©neknĂ©l, kis mennyisĂ©gű, napi 1-2 ital (maximum 20 g alkohol) elfogyasztása csökkentheti a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszeri halálozás kockázatát. Mivel az alkohol emeli a vĂ©rnyomást, nagy mennyisĂ©gű italfogyasztás sĂşlyos szĂ­vizom-elfajulást okozhat, Ă©s megnöveli az agyvĂ©rzĂ©s kialakulásának a veszĂ©lyĂ©t is. Alkoholizálás után igen gyakran jelentkezik szĂ­vritmuszavar, ezĂ©rt ezt a jelensĂ©get az angolok "holiday heart" szindrĂłmának neveztĂ©k el, utalva a - fĹ‘leg - ĂĽnnepnapokon Ă©s hĂ©tvĂ©gĂ©n törtĂ©nĹ‘ nagymĂ©rtĂ©kű italfogyasztásra.
  • EgyĂ©b hatások – Az alkoholizálás hormonális Ă©s anyagcsere-változásokat idĂ©z elĹ‘, megnöveli a csontritkulás, a fertĹ‘zĂ©sek, a vĂ©rszegĂ©nysĂ©g kialakulásának veszĂ©lyĂ©t. ArrĂłl se feledkezzĂĽnk meg, hogy az alkohol minden grammjával 7,1 kcal kerĂĽl a szervezetĂĽnkbe (1 ital energiaĂ©rtĂ©ke 70-100 kcal), növelve az elhĂ­zásra valĂł esĂ©lyt.

Nem az ital a megoldás!

Gondoljunk a fentiekre, amikor családi vagy munkahelyi problémáink miatt, "stresszoldás" címén az italhoz nyúlnánk. Kerüljük azok társaságát, akik a lerészegedést természetesnek, esetleg egyenesen követendő magatartásnak tartják. Ez a cikk nem a kulturált, mértékletes italfogyasztás ellen emel szót, hanem a túlzott mértékű, rendszeres alkoholfogyasztás veszélyeire kívánta felhívni a figyelmet.

 

Dr. Barna Mária

forrás: archívum
(Patika Tükör – 031103)

ArchĂ­vum

Archivált írás. A benne foglaltak aktualitása nem garantált, vagy nem feltétlenül tükrözik a vonatkozó tudományterületek jelenlegi ismeretanyagát, szempontjait és hangsúlyait.

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölĹ‘k használata nem megengedett.
  • A webcĂ­mek Ă©s e-mail cĂ­mek automatikusan kattinthatĂł hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat Ă©s bekezdĂ©seket a rendszer automatikusan felismeri.