"Újra itt a nyár..."

Habzó trichomonas váladék külső női nemi szerven...Nyári fertőzések Strandszezonban semmire sem vágyunk jobban, mint hogy kellemes környezetben egy medencében hűsölhessünk. Nem is gondolunk arra, hogy esetleg valamilyen fertőzést szedhetünk össze, vagy „felfázhatunk". Ezek a fertőzések megegyeznek az úgynevezett nemi úton terjedő betegségek nagy részével. Hogyan lehet ezeket megelőzni, gyógyítani?

Egy pihentető nyaralás, hétvégi strandolás után sokan keresik fel az orvosi rendelőt kellemetlen panaszokkal.

Amikor a beteg megtudja, hogy a panaszát milyen kór okozta, bizony előfordul, hogy meginog a bizalma a partnere iránt, s annak hűtlenségére gyanakszik.

Ezek a nyári fertőzések ugyanis leggyakrabban a nemi szerveken vagy a nyálkahártya szexuális érintkezésnek kitett felületén okoznak tüneteket, azonban ezek nem a szex, hanem a fertőzött vízzel történt érintkezés következményei. Micsoda különbség!

Kimutatott tény, hogy a mégoly tiszta (vízforgatós, túlfolyós) uszodák vize is fertőzött, s ez így van világszerte. A medencék vizében gombákat, trichomonas vaginalist, baktériumokat és vírusokat mutattak ki.

Miért nem kapja meg mindenki a betegséget?

Ennek az az oka, hogy a szervezet képes a védekezésre: a hüvelynyálkahártya egészséges volta, a hüvely savi vegyhatása, a jó immunrendszer kivédi a kórokozó támadását.

Ám amennyiben a fentiek károsodnak, úgy felborul a hüvely élettani állapota, legyengül a szervezet, bekövetkezik a fertőzés, annak minden kellemetlen tünetével.

A gombák hüvelyi diszkomfort érzést, törmelékes folyást, viszketést és a nemi szervek kivörösödését, a férfiaknál piros foltokat okoznak.
A lábujjak gombás fertőzésére a viszketés, a bőrhámlás jellemző.

A bakteriális fertőzésekre szintén a nemi szervek viszketése, kivörösödése jellemző. A hüvelyből, illetve a férfi húgycsőből ürülő váladék sárga színű, esetleg bűzös.
A húgyhólyag gyulladása is bekövetkezhet. Ez gyakori, fájdalmas, görcsös vizeléssel jár, néha a vizelet véres is lehet.

(A szemfertőzésre is váladékozás, viszketés és a kötőhártya piros színűvé válása jellemző.)

A trichomonász habos, enyhén bűzös folyást, kellemetlen, égő fájdalmat, viszketést okoz. A nők külső nemi szerve érzékeny, duzzadt, vörös lesz. Előfordul, hogy a férfiak panaszmentesek, de náluk is előfordulhat gennyes folyás, herefájdalom, majd prosztatagyulladás alakul ki.
A herpeszvírus-fertőzés mint uszodai ártalom ritkábban következhet be, de a tünetek ugyanolyan kellemetlenek, mint egyébként.
Ugyanez vonatkozik a nemi szerveken vagy a gyerekek lábán jelentkező szemölcsszerű képletet okozó papillomavírusokra is.

A tünetek fenti rövid leírása senkit ne bátorítson fel az öngyógyításra, mert az elégtelen kezelés a panaszok súlyosbodásához vezethet: a betegség továbbterjedhet a méhre, a petefészkekre.

A panaszok jelentkezésekor azonnal forduljunk orvoshoz.

Hogyan lehet megelőzni a bajt?

Nem kell lemondanunk a strandolásról, de mindenképpen figyeljünk oda néhány dologra.

Lehetőleg ne üljünk rá a nyilvános vécé ülőkéjére, mert bármennyire is tiszta – vagy annak látszik – bizony számos „fertőzésforrás" nyüzsöghet rajra.
A vécé használata előtt is mossunk kezet.
Amennyiben hajlamosak vagyunk a fertőzésre, akkor a medencébe merülés előtt helyezzünk fel a hüvelybe valamilyen gombaellenes kenőccsel bekent tampont, melyet a fürdés végén, zuhanyozáskor távolítsunk el és töröljük szárazra magunkat.
Fürdés után a vizes fürdőruhát cseréljük szárazra.
Menstruáció alatt ne fürödjünk.
Ha ezt a néhány óvintézkedést betartjuk, alig van esélye, hogy valamilyen kellemetlen fertőzés elrontsa nyári pihenésünket.

A strandfertőzés hasonló a szexuális úton terjedő betegségekhez.

Az egyszerű tünetek elhanyagolása, vagy öngyógyítása súlyosabb betegséghez vezethet.

Pamutban, papucsban

Bármennyire is jólesik a nagy melegben mezítláb állni a hideg kövön, inkább ne ezt a formáját válasszuk a hűsölésnek, ugyanis könnyen hólyaghuruthoz vezethet.
A strandon mindig adjunk bugyit a kislányokra Ez különösen akkor nagyon fontos, ha a homokozóban játszanak.
Melegben főleg pamut fehérneműt viseljünk.

 

Dr. Domokos Nándor
szülész-nőgyógyász

forrás: Patika Tükör
2006.06.06

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.