A sebészet úttörői – II.

A XIX. században számos orvos írta be magát a sebészeti szakkönyvekbe (egyesek a történelemkönyvekbe is).

Larrey francia hadsebész például az amputációk biztonságossá tételében, Cooper a sérült nagyerek (pl. arteria carotis, aorta) lekötésében járt az élen. Dupuytren végezte el az első hasfali bélkivezetést (anus praeternaturalis) és állkapocs-rezekciót (az ő nevéhez fűződik a huzamos behatásra kialakuló súlyos tenyéri kontraktúra leírása is).

Wells amerikai fogorvos nitrogénoxidullal narkózist végez, Morton éterrel, Simpson kloroformmal kísérletezik (mindegyikőjük az 1840-es években).

Semmelweis Ignác (a mikroorganizmusok létezésének ismerete nélkül) az antiszepszis élharcosaként válik ismertté (sajnos nem eléggé és főként nem elfogadottá). Az általa vallottakat pedzegeti a még kevésbé elismert Holmes is (USA, Boston).

Billroth nyelőcső- és gyomor rezekciót, gégeműtéteket végez, a skót MacEwen pedig az agysebészet úttörőjeként agydaganatot távolít el. A XIX. század végén kerül sor az első heveny időszakban sikeresen elvégzett vakbélműtétre, kísérleteznek az intubációval, Schleich német sebész kokainoldat segítségével helyi érzéstelenítést alkalmaz.

Röntgen fizikusként új korszakot nyit a diagnózis lehetőségeiben (1895). Rehn-nek sikerül az első stabil szívvarrat, Schlatternek az első teljes gyomoreltávolítás (1896 ill. 1897). A század végén sikeresen távolítanak el beteg tüdőlebenyt, megtörténnek az első lépések a lumbális érzéstelenítés terén.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

(A következő részben a XX. századi sebészet mérföldköveiről írunk.)

Ha a tartalmat hasznosnak találta, kérjük nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára! Köszönjük!

orvosiLexikon.hu a Facebook-on

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Restricted HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.