Egy felmérés szerint a pikkelysömörös betegek 13.8%-nál a cukor, 13.6%-nál az alkohol, 7.4%-nál a paradicsom, 7.2%-nál a glutén és 6%-nál a tejtermékek a bőrtünetek súlyosbodását váltják ki. A betegek 53,8%-a tapasztalt javulást, ha csökkentette az alkoholt étrendjében, 52,1%-uk, a kevesebb gyorséttermi termék fogyasztásakor, 49,9%-uk pedig a fehér lisztes ételek mennyiségének csökkentésekor.
A pikkelysömör ugyan kizárĂłlag az Ă©trend mĂłdosĂtásával nem gyĂłgyĂthatĂł, de az egĂ©szsĂ©ges Ă©telek fogyasztása sok esetben enyhĂtheti a tĂĽnetek sĂşlyosságát Ă©s segĂthet csökkenteni a szövĹ‘dmĂ©nyek kialakulásának esĂ©lyĂ©t. ÉtkezĂ©si szokásaink ugyanis nagy szerepet játszhatnak abban, hogy milyen gyulladásos folyamatok alakulnak ki szervezetĂĽnkben Ă©s azok mennyire válnak sĂşlyossá.
Vannak kerĂĽlendĹ‘ Ă©lelmiszerek, melyek gyulladást okozhatnak szervezetĂĽnkben, ami a pikkelysömörös betegek amĂşgy is gyulladásban lĂ©vĹ‘ szervezetĂ©ben fokozhatja a bĹ‘rtĂĽneteket, de vannak jĂłtĂ©kony hatásĂşak is, melyeket Ă©rdemes beĂ©pĂteniĂĽk Ă©trendĂĽnkbe.
Melyek azok az ételek, melyeket elővigyázatossággal kell kezelnünk?
Alkohol
A tĂşlzott alkoholfogyasztás extra munkára kĂ©szteti májunkat. Ha gyakran, sok alkoholt fogyasztunk, az tartĂłs gyulladásos állapotot okozhat a szervezetĂĽnkben. Az alkohol ezenkĂvĂĽl a beleinkben lĂ©vĹ‘ jĂłtĂ©kony baktĂ©riumokat is károsĂthatja, ezáltal bĂ©lrendszeri gyulladáshoz vezethet. Az alkoholfogyasztás emiatt pikkelysömörös betegeknĂ©l akár a betegsĂ©g fellángolását is eredmĂ©nyezheti.
Tejtermékek
A tehĂ©ntejbĹ‘l kĂ©szĂĽlt termĂ©kek kazeint is tartalmaznak, amit sokunk szervezte nehezen emĂ©szt meg. A laktĂłz intoleranciában szenvedĹ‘ emberek szervezetĂ©ben pedig nem termelĹ‘dik a tejtermĂ©kek feldolgozásához szĂĽksĂ©ges laktáz enzimbĹ‘l elegendĹ‘ mennyisĂ©g. Ha valakinek Ă©rzĂ©keny a szervezete a tejtermĂ©kekre, állandĂł gyomor Ă©s bĂ©lrendszeri irritáciĂłnak teszi ki magát fogyasztásukkor, ami sĂşlyosbĂthatja a pikkelysömör miatt fennállĂł gyulladásos folyamatokat, ezĂ©rt gyakran segĂt, ha a beteg elhagyja Ă©trendjĂ©bĹ‘l a tejtermĂ©keket, mert ilyenkor bĹ‘rtĂĽnetei is enyhĂĽlhetnek.
FinomĂtott szĂ©nhidrátok
A finomĂtott szĂ©nhidrátok, mint a fehĂ©r kenyĂ©r, tĂ©szta, rizs, pĂ©ksĂĽtemĂ©nyek Ă©s nĂ©hány mĂĽzlifĂ©le/gabonapehely alig tartalmaznak rostot, ellenben rengeteg cukor találhatĂł bennĂĽk, ezĂ©rt fogyasztásukkor a vĂ©rcukorszintĂĽnk is hirtelen megemelkedik. Más magas cukortatalmĂş Ă©lelmiszerek is, mint a gyĂĽmölcslevek, cukros ĂĽdĂtĹ‘k, cukorkák, sĂĽtemĂ©nyek Ă©s egyĂ©b Ă©dessĂ©gek szintĂ©n ide tartoznak, hiszen nem tartalmaznak rostot (a gyĂĽmölcsökben találhatĂł cukrokkal szemben), ezĂ©rt sok psoriasos beteg számára kerĂĽlendĹ‘ek.
Glutén tartalmú ételek
A pikkelysömörös betegeknĂ©l egyes megfigyelĂ©sek szerint gyakrabban fordul elĹ‘ cöliákiás megbetegedĂ©s is. Ha valaki cöliákiás, teljesen kerĂĽlnie kell a glutĂ©ntartalmĂş Ă©teleket, mert azok autoimmun folyamatokat indĂthatnak be szervezetĂ©ben. Sok pikkelysömörös beteg azonban arrĂłl számol be, hogy bár nincs cöliákiája, a glutĂ©ntartalmĂş Ă©telek csökkentĂ©se is ritkĂthatja az Ăşgynevezett fellángolásokat.
Melyek azok az ételek, melyek jótékony hatással lehetnek bőrünk állapotára?
Az Ă©lelmi rostok gyulladáscsökkentĹ‘ hatással bĂrnak szervezeti Ă©s bĂ©lrendszeri szinten is. Ráadásul a rostos Ă©telek kalĂłriatartalma eleve alacsonyabb, Ă©s mivel az elhĂzás is egy krĂłnikus, igaz enyhĂ©bb szintű gyulladást okoz a szervezetben, ha a sok magas rosttartalmĂş Ă©telnek köszönhetĹ‘en veszĂtĂĽnk testsĂşlyunkbĂłl, azáltal is szelĂdĂĽlhetnek a gyulladásos folyamatok szervezetĂĽnkben.
D-vitamin
A pikkelysömör tĂĽneteinek rosszabbodása bizonyos esetekben tĂ©len jön elĹ‘, amikor kevesebb napfĂ©ny Ă©ri bĹ‘rĂĽnket, Ăgy kevesebb D-vitamin is jut szervezetĂĽnkbe. Ezt a vitamint Ă©trendkiegĂ©szĂtĹ‘kkel, de UVB terápiával is lehet pĂłtolni. Az Ă©trendi pĂłtlás hátránya, hogy vannak bizonyos javasolt napi Ă©rtĂ©kek, melyeket szájon át szedhetĹ‘ vitaminokkal nem Ă©rdemes tĂşllĂ©pni, de a napfĂ©nynek köszönhetĹ‘ D-vitamin esetĂ©ben nincsen ilyen korlát. ĂŤgy ezzel a mĂłdszerrel gyakorlatilag több D-vitaminhoz juttathatjuk szervezetĂĽnket.
Egyéni étrend fontossága
Láthatjuk, hogy milyen sokfĂ©le Ă©tel befolyásolhatja szervezetĂĽnk gyulladásos folyamatait, de azt is ki kell emelni ezzel kapcsolatban, hogy mindenkinek kicsit máskĂ©pp működik a szervezete Ă©s máskĂ©pp reagál ezekre az Ă©telekre, ezĂ©rt más Ă©s más mĂ©rtĂ©kű megszorĂtások segĂthetnek a kĂĽlönbözĹ‘ betegek tĂĽneteinek enyhĂtĂ©sĂ©ben. SĹ‘t, van a kerĂĽlendĹ‘ Ă©lelmiszerek között is olyan, mely Ă©rtĂ©kes tápanyagokat tartalmaz, ezĂ©rt csak akkor ajánlatos teljesen elhagyni azokat Ă©trendĂĽnkbĹ‘l, ha tĂ©nyleg indokolt, más esetben bĹ‘ven elegendĹ‘ a mĂ©rtĂ©ktartás is.
A tĂĽnetek enyhĂtĂ©sĂ©t cĂ©lzĂł Ă©trendet kizárĂłlag a kezelĹ‘orvosunk segĂtsĂ©gĂ©vel állĂtsuk össze, hogy egyrĂ©szt ne legyenek benne felesleges megszorĂtások, másrĂ©szt megfelelĹ‘ hatĂ©konyságot Ă©rhessĂĽnk el a változtatásokkal.