A tejcukor kettĹ‘s cukor, egy szĹ‘lĹ‘cukor Ă©s egy nyákcukor molekulábĂłl tevĹ‘dik össze. TáplálĂ©kaink fĹ‘ alkotĂłrĂ©szei - a fehĂ©rjĂ©k Ă©s a zsĂrok mellett - a szĂ©nhidrátok. Ezekkel energiaszĂĽksĂ©gletĂĽnk 50-60 százalĂ©kát fedezzĂĽk. MegkĂĽlönböztetĂĽnk egyszerű Ă©s kettĹ‘s cukrokat, valamint összetett szĂ©nhidrátokat.
Az egyszerű cukrok egyetlen cukormolekulából állnak:
- szőlőcukor (glukóz)
- gyümölcscukor (fruktóz)
- nyákcukor (galaktóz)
A kettős cukrok két cukormolekulából tevődnek össze:
- répacukor (szacharóz): szőlőcukor és gyümölcscukor
- malátacukor (maltóz): két szőlőcukorból áll
- tejcukor (laktóz): szőlőcukor és nyákcukor
Összetett szénhidrátok:
- kemĂ©nyĂtĹ‘: sok cukormolekula összekapcsolĂłdásábĂłl jön lĂ©tre
- glikogĂ©n: állati kemĂ©nyĂtĹ‘
- élelmi rostok: emészthetetlen szénhidrátok
- növényi sejtek vázanyagai: cellulóz, hemicellulóz, pektin, lignin
- növényi gumik: nyálkák, viaszok
Tejcukor-felszĂvĂłdási zavar - tejcukor-intolerancia
A szĂ©nhidrátoknak ahhoz, hogy fel tudjanak szĂvĂłdni, egyszerű cukrokká kell lebomlaniuk. A kemĂ©nyĂtĹ‘t a hasnyálmirigy szĂ©nhidrátbontĂł enzimei hasĂtják kettĹ‘s cukrokká. Ezek további bontását a bĂ©lnyálkahártya sejtjeiben találhatĂł enzimek vĂ©gzik. Bármelyik enzim hiánya vagy csökkent működĂ©se a megfelelĹ‘ szĂ©nhidrát felszĂvĂłdásának zavarához vezet.
Szerzett vagy másodlagos tejcukor-felszĂvĂłdási zavar
A kettĹ‘s cukrokat hasĂtĂł enzimek közĂĽl a tejcukrot bontĂł enzim aktivitása egĂ©szsĂ©ges egyĂ©nekben is alacsonyabb, mint a többiĂ©. Ez az enzim a legsĂ©rĂĽlĂ©kenyebb, már enyhe hasmenĂ©s kapcsán bekövetkezĹ‘ bĂ©lnyálkahártya-károsodás is átmenetileg csökkentheti aktivitását.
A tejcukor-felszĂvĂłdási zavar hamarabb kialakulhat, mint a többi cukorĂ©, mert a tejcukorbontás csak a vĂ©konybĂ©l kisebb szakaszán törtĂ©nik, mĂg a többi kettĹ‘s cukor bontása nagyobb felĂĽleten, a vĂ©konybĂ©l teljes hosszán vĂ©gbemehet.
A szekunder tejcukor-Ă©rzĂ©kenysĂ©g leggyakrabban baktĂ©riumok, vĂrusok Ă©s paraziták okozta bĂ©lfertĹ‘zĂ©sek, krĂłnikus gyulladásos bĂ©lbetegsĂ©gek, lisztĂ©rzĂ©kenysĂ©g, tejfehĂ©rje-allergia, immunhiányos állapotok, gyĂłgyszeres terápia, sugárkezelĂ©s Ă©s sebĂ©szeti beavatkozások stb. kapcsán alakul ki. Gyakori klinikai problĂ©ma, bármely Ă©letkorban elĹ‘fordulhat. A bĂ©lnyálkahártyát károsĂtĂł folyamatok következtĂ©ben másodlagosan fejlĹ‘dik ki.
A primer, veleszĂĽletett tejcukor-intolerancia rendkĂvĂĽl ritka. Ebben az esetben már szĂĽletĂ©skor hiányzik a tejcukorbontĂł enzim, s a táplálás megkezdĂ©se után hamarosan sĂşlyos tĂĽnetek jelentkeznek.
A primer tejcukor-intolerancia felnĹ‘tt tĂpusával gyakrabban találkozunk.
Ezekben az egyénekben a tejcukorbontó enzim aktivitása 3-5 éves kor után, az életkor előrehaladásával fokozatosan csökken, majd megszűnik. Az enzimhiány tünetei általában nagyobb gyermekeken, illetve felnőttkorban jelentkeznek.
ElĹ‘fordulása az Ă©vezredes táplálkozási szokásoknak megfelelĹ‘en a kĂĽlönbözĹ‘ etnikai csoportokban eltĂ©rĹ‘ mĂ©rtĂ©kű. A fejlĹ‘dĹ‘ országok táplálkozását segĂtĹ‘ WHO-, FAO-programok tápszeradományai kapcsán jelentkezĹ‘ hasmenĂ©s okait vizsgálva ismertĂ©k fel, hogy egyes nĂ©pcsoportokban a csecsemĹ‘kor elmĂşltával enzimhiánnyal kell számolni.
A tejcukor-intolerancia gyakorisága a különböző népcsoportoknál:
- japánok 90%
- eszkimĂłk 88%
- ázsiaiak 55-95%
- afrikaiak 50%
- eurĂłpaiak 15%
Magyarországon az egĂ©szsĂ©ges gyermekek Ă©s a fiatal felnĹ‘ttek 6-7 százalĂ©ka, a 30-49 Ă©vesek 15 százalĂ©ka szenved felnĹ‘tt tĂpusĂş tejcukor-intoleranciában. Más felmĂ©rĂ©sek szerint a felnĹ‘tt lakosság 37 százalĂ©ka Ă©rintett. Ez a szám azonban feltehetĹ‘en az átmeneti, másodlagos, egyĂ©b bĂ©lbetegsĂ©gekhez társulĂł tejcukor-Ă©rzĂ©kenysĂ©get is magába foglalja.
Az enzimhiányos egyénben bizonyos mennyiségű tejcukor tartalmú étel elfogyasztását követően görcsös hasi fájdalom, hangos bélhangok, puffadás, flatulencia, hasmenés alakul ki. Gyermekeknél az is előfordulhat, hogy az alsóbb bélszakaszokban a béltartalom besűrűsödik, ezért hasmenést nem észlelünk, csak a köldök körül jelentkező görcsös hasi fájdalom az egyetlen tünet.
Ezek a tĂĽnetek azĂ©rt jönnek lĂ©tre, mert a bontatlan cukor ozmotikus hatására a bĂ©ltartalom felhĂgul, s ez vizes hasmenĂ©st eredmĂ©nyez.
A vastagbĂ©lben pedig a tejcukorbĂłl bakteriális erjedĂ©s hatására keletkezĹ‘ savanyĂş bomlástermĂ©kek fokozzák a bĂ©lmozgást, s az ozmotikus hasmenĂ©shez ezáltal erjedĂ©ses hasmenĂ©s is társul. Az erjedĂ©snĂ©l keletkezĹ‘ gázok pedig flatulenciát, görcsös hasi fájdalmat okoznak. A H2 gáznak, mely felszĂvĂłdva a kilĂ©legzett levegĹ‘be kerĂĽl, diagnosztikus jelentĹ‘sĂ©ge van.
Elmúlhat-e az érzékenység?
Másodlagos tejcukor-felszĂvĂłdási zavar esetĂ©n az alapbetegsĂ©g gyĂłgyulását követĹ‘en a tejcukor-Ă©rzĂ©kenysĂ©g is megszűnik.
Primer tejcukor-Ă©rzĂ©kenysĂ©gnĂ©l a tejcukor tartalmĂş Ă©teleket kiiktatjuk az Ă©trendbĹ‘l. A tejtermĂ©kek teljes elhagyása - a tej egyĂ©b Ă©rtĂ©kes komponensei miatt - bizonyos tápanyagok hiányos bevitelĂ©t eredmĂ©nyezheti. A savanyĂş tejtermĂ©keket - bár ezek mindig tartalmaznak kevĂ©s tejcukrot - a legtöbb beteg jĂłl tolerálja. A diĂ©ta összeállĂtásához kĂ©rjĂĽk ki minden esetben a dietetikus tanácsát.
A tejcukormentes Ă©lelmiszerek kiválasztását segĂti a magyar TáplálĂ©kallergia Ă©s TáplálĂ©kintolerancia Adatbank által összeállĂtott tejcukormentes Ă©lelmiszerek termĂ©klistája, melyen minden kĂłrházhoz, gasztroenterolĂłgiai Ă©s allergolĂłgiai központhoz, valamennyi dietetikushoz Ă©s a vezetĹ‘ vĂ©dĹ‘nĹ‘khöz eljuttattatunk. A termĂ©klistákhoz a rászorulĂłk a szakembereken keresztĂĽl juthatnak hozzá.
Kezelési lehetőségként az enzimpótlás jöhet szóba.
Dr. Barna Mária
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 010201)