Tej nélkül, vaj nélkül – Ha nem szívódik fel a tejcukor

A tejcukor kettős cukor, egy szőlőcukor és egy nyákcukor molekulából tevődik össze. Táplálékaink fő alkotórészei - a fehérjék és a zsírok mellett - a szénhidrátok. Ezekkel energiaszükségletünk 50-60 százalékát fedezzük. Megkülönböztetünk egyszerű és kettős cukrokat, valamint összetett szénhidrátokat.

Az egyszerű cukrok egyetlen cukormolekulából állnak:

 • szőlőcukor (glukóz)
 • gyümölcscukor (fruktóz)
 • nyákcukor (galaktóz)

A kettős cukrok két cukormolekulából tevődnek össze:

 • répacukor (szacharóz): szőlőcukor és gyümölcscukor
 • malátacukor (maltóz): két szőlőcukorból áll
 • tejcukor (laktóz): szőlőcukor és nyákcukor

Összetett szénhidrátok:

 • keményítő: sok cukormolekula összekapcsolódásából jön létre
 • glikogén: állati keményítő
 • élelmi rostok: emészthetetlen szénhidrátok
 • növényi sejtek vázanyagai: cellulóz, hemicellulóz, pektin, lignin
 • növényi gumik: nyálkák, viaszok

Tejcukor-felszívódási zavar - tejcukor-intolerancia

A szénhidrátoknak ahhoz, hogy fel tudjanak szívódni, egyszerű cukrokká kell lebomlaniuk. A keményítőt a hasnyálmirigy szénhidrátbontó enzimei hasítják kettős cukrokká. Ezek további bontását a bélnyálkahártya sejtjeiben található enzimek végzik. Bármelyik enzim hiánya vagy csökkent működése a megfelelő szénhidrát felszívódásának zavarához vezet.

Szerzett vagy másodlagos tejcukor-felszívódási zavar

A kettős cukrokat hasító enzimek közül a tejcukrot bontó enzim aktivitása egészséges egyénekben is alacsonyabb, mint a többié. Ez az enzim a legsérülékenyebb, már enyhe hasmenés kapcsán bekövetkező bélnyálkahártya-károsodás is átmenetileg csökkentheti aktivitását.

A tejcukor-felszívódási zavar hamarabb kialakulhat, mint a többi cukoré, mert a tejcukorbontás csak a vékonybél kisebb szakaszán történik, míg a többi kettős cukor bontása nagyobb felületen, a vékonybél teljes hosszán végbemehet.

A szekunder tejcukor-érzékenység leggyakrabban baktériumok, vírusok és paraziták okozta bélfertőzések, krónikus gyulladásos bélbetegségek, lisztérzékenység, tejfehérje-allergia, immunhiányos állapotok, gyógyszeres terápia, sugárkezelés és sebészeti beavatkozások stb. kapcsán alakul ki. Gyakori klinikai probléma, bármely életkorban előfordulhat. A bélnyálkahártyát károsító folyamatok következtében másodlagosan fejlődik ki.

A primer, veleszületett tejcukor-intolerancia rendkívül ritka. Ebben az esetben már születéskor hiányzik a tejcukorbontó enzim, s a táplálás megkezdése után hamarosan súlyos tünetek jelentkeznek.

A primer tejcukor-intolerancia felnőtt típusával gyakrabban találkozunk.

Ezekben az egyénekben a tejcukorbontó enzim aktivitása 3-5 éves kor után, az életkor előrehaladásával fokozatosan csökken, majd megszűnik. Az enzimhiány tünetei általában nagyobb gyermekeken, illetve felnőttkorban jelentkeznek.

Előfordulása az évezredes táplálkozási szokásoknak megfelelően a különböző etnikai csoportokban eltérő mértékű. A fejlődő országok táplálkozását segítő WHO-, FAO-programok tápszeradományai kapcsán jelentkező hasmenés okait vizsgálva ismerték fel, hogy egyes népcsoportokban a csecsemőkor elmúltával enzimhiánnyal kell számolni.

A tejcukor-intolerancia gyakorisága a különböző népcsoportoknál:

 • japánok 90%
 • eszkimók 88%
 • ázsiaiak 55-95%
 • afrikaiak 50%
 • európaiak 15%

Magyarországon az egészséges gyermekek és a fiatal felnőttek 6-7 százaléka, a 30-49 évesek 15 százaléka szenved felnőtt típusú tejcukor-intoleranciában. Más felmérések szerint a felnőtt lakosság 37 százaléka érintett. Ez a szám azonban feltehetően az átmeneti, másodlagos, egyéb bélbetegségekhez társuló tejcukor-érzékenységet is magába foglalja.

Az enzimhiányos egyénben bizonyos mennyiségű tejcukor tartalmú étel elfogyasztását követően görcsös hasi fájdalom, hangos bélhangok, puffadás, flatulencia, hasmenés alakul ki. Gyermekeknél az is előfordulhat, hogy az alsóbb bélszakaszokban a béltartalom besűrűsödik, ezért hasmenést nem észlelünk, csak a köldök körül jelentkező görcsös hasi fájdalom az egyetlen tünet.

Ezek a tünetek azért jönnek létre, mert a bontatlan cukor ozmotikus hatására a béltartalom felhígul, s ez vizes hasmenést eredményez.

A vastagbélben pedig a tejcukorból bakteriális erjedés hatására keletkező savanyú bomlástermékek fokozzák a bélmozgást, s az ozmotikus hasmenéshez ezáltal erjedéses hasmenés is társul. Az erjedésnél keletkező gázok pedig flatulenciát, görcsös hasi fájdalmat okoznak. A H2 gáznak, mely felszívódva a kilélegzett levegőbe kerül, diagnosztikus jelentősége van.

Elmúlhat-e az érzékenység?

Másodlagos tejcukor-felszívódási zavar esetén az alapbetegség gyógyulását követően a tejcukor-érzékenység is megszűnik.

Primer tejcukor-érzékenységnél a tejcukor tartalmú ételeket kiiktatjuk az étrendből. A tejtermékek teljes elhagyása - a tej egyéb értékes komponensei miatt - bizonyos tápanyagok hiányos bevitelét eredményezheti. A savanyú tejtermékeket - bár ezek mindig tartalmaznak kevés tejcukrot - a legtöbb beteg jól tolerálja. A diéta összeállításához kérjük ki minden esetben a dietetikus tanácsát.

A tejcukormentes élelmiszerek kiválasztását segíti a magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank által összeállított tejcukormentes élelmiszerek terméklistája, melyen minden kórházhoz, gasztroenterológiai és allergológiai központhoz, valamennyi dietetikushoz és a vezető védőnőkhöz eljuttattatunk. A terméklistákhoz a rászorulók a szakembereken keresztül juthatnak hozzá.

Kezelési lehetőségként az enzimpótlás jöhet szóba.

 

Dr. Barna Mária

forrás: archívum
(Patika Tükör – 010201)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

 • A HTML jelölők használata nem megengedett.
 • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.