Szemölcs

A vírusos bőrbetegségek között a szemölcsök fordulnak elő a leggyakrabban. Az esetek többségében fiatal embereknél jelentkeznek, néhány mm-től kb. 1 cm-ig terjedő nagyságú szarukinövések formájában.

A bőrön és a nyálkahártyán bárhol előfordulhatnak, de leggyakoribbak a kézen, a tenyéren, illetve az ujjakon. A hajas fejbőrt is gyakran érintik. Nem ritkák a nemi szervek területén elhelyezkedő szemölcsök sem, melyek nemi betegségnek számítanak. Jellemző a szemölcsökre, hogy az esetek nagy részében spontán eltűnnek, majd visszatérnek.

A vírusok, amelyek a szemölcsök kialakulásáért felelősek az úgynevezett Humán Papilloma Vírusok (HPV) csoportjába tartoznak. Több vírus is tartozik ebbe a csoportba, melyek különböző jellegű megbetegedéseket okoznak.

Tünetek

Előfordul, de nem jellemző, hogy a szemölcsök fájnának, esetleg a lábon lévők a cipő dörzsölése miatt érzékenyek lehetnek. A végbél és a hüvely területén elhelyezkedő szemölcsök viszketést okozhatnak. A kézen található szemölcsök súlyos kozmetikai panaszt okozhatnak.

Szövődmények

Abban az esetben, ha a szemölcs nem kerül eltávolításra továbbterjedhet, illetve – mivel vírusos okozza – a fertőzés át is vihető. Különösen jellemző ez a nemi szervek szemölcseit okozó vírusokra, amelyek a legsúlyosabb esetben méhnyakrákot okozhatnak. Ezért van kimagasló jelentősége a megelőzésnek, gumióvszer használata esetén ugyanis a vírusok átvitelének valószínűsége jelentősen csökken. A hüvelyben található nagyméretű szemölcsök akár szülési akadályt is okozhatnak.

Kezelés

A szemölcsök eltávolíthatók sebészeti úton (szikével, lézerrel), folyékony nitrogén segítségével (fagyasztás). Az eltávolítás további módja az, hogy egy hám- és szaruréteget feloldó vegyszerrel (szalicilsav) a szemölcsöt naponta be kell kenni. Az utóbbi módszer hátránya egyértelműen az, hogy a kezelés hosszú időt vehet igénybe vagy csak többszöri nekifutásra sikeres, illetve az ép bőrfelület is irritálódhat.

A nemi szemölcsök eltávolítása ezeken kívül történhet speciális sejtméreg felhasználásával is. A sejtméreg folyadék formájában van forgalomban, ráecseteléssel a szemölcs bizonyos idő elteltével eltűnik. A sejtméreg azonban veszélyes is lehet, a szükségesnél hosszabb ideig vagy nagyobb mennyiségben alkalmazva káros hatással lehet a májra. Léteznek ezen kívül még egyéb kezelési módok is, azonban Magyarországon döntően az előbb felsorolt megoldások terjedtek el.

 

Dr. Igaz Iván

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.