Sentinel – a nyirokrendszer őrszemei

Immunrendszerünk testszerte észlelhető hálózatossága, a nyirokerek, nyirokcsomók szövedéke és szerveződése döntő jelentőségű a hatékony immunválasz és a helyi védekezőképesség fenntartásában egyaránt.

Egy mandulagyulladás vagy egy banális szájüregi afta nyomán megduzzadó állkapocs alatti nyirokmirigy érzékenysége alkalmas arra, hogy tudatosítsa: immunrendszerünk védekezik, nyirokrendszerünk megpróbálja behatárolni a bajt, lezárja a kivezető utakat, helyi erőivel megakadályozza a kórokozók tovaterjedését.

A nyirokrendszer glandulái azonban nem csupán a mikroorganizmusokra korlátozzák ellenőrző tevékenységüket. Hasonló módon járnak el a rosszindulatú daganatok nyirokutakon terjedő, invazív sejtjeivel szemben is.

Bár immunrendszerünk ezen végvárai bámulatos, olykor erőn felüli helytállásukról híresek, hosszabb távon tehetetlenné válhatnak a túlerővel szemben. Ha megelőzésre már nincs is mód, ki kell használni a kapitulációjukig rendelkezésre álló időt a gyógyításra, a tumorsejtek megállítására, amíg azok még a daganatos elváltozást körülvevő elsődleges nyirokszűrő nyirokcsomóiban vesztegelnek. Ezek egyike, a tumor nyirokelvezetésének legközelebbi glandulája, az őrszem nyirokcsomó, angolul sentinel.

Az őrszem nyirokcsomó diagnosztikus szempontból különös jelentőséggel bír. Biopsziája, illetve eltávolítása és szövettani vizsgálata a regionális státusz pontos indikátora. Különösen emlőrák esetén fontos a vizsgálata, mivel az őrszem tumorsejtektől való mentessége esetén a hónalji (axilláris) nyirokcsomók eltávolításától a sebészek eltekinthetnek, megelőzve ezzel számos lehetséges műtéti utáni nehézséget és komplikációt, például felső végtagi nyiroködémát, mozgásbeszűkülést, érzészavarokat.

A kitüntetett nyirokcsomó vizsgálata a bőr esetenként igen szomorú prognózisú daganattípusában, a melanoma malignumban is rutinná vált. Ha az őrszemben áttét mutatható ki, akkor a hozzá tartozó nyirokcsomók összességét el kell távolítani (blokkdisszekció), mivel az eredményből tumorsejtek jelenléte feltételezhető a környező limfoglandulákban is. Ha az őrszem tiszta, az adott régió nyirokcsomói nagy valószínűséggel megkímélhetők.

Megjegyzendő, hogy a rosszindulatú, infiltratív és invazív, áttétképzésre hajlamos sejtszaporulatok nyirokérrendszeri terjedésüket illetően meglepetésekkel is szolgálhatnak. Az őrszemek nem minden tumornál és testtájon azonosíthatók egyértelműen, illetve a malignus sejtek terjedése a véráram közvetítésével (vaszkuláris disszemináció) és egyéb úton is megvalósulhat.

Hamarosan révbe érhet egy képalkotó eszközökkel követhető (radioaktívan jelölt) kontrasztanyag fejlesztése, mely meggyorsíthatja az őrszemek azonosítását. Ez a „felderítő” a műtét előtti mérlegelés és tervezés szolgálatába állhat, megkönnyítve mind a sebészi beavatkozás módjának megválasztását, mind a regionális nyirokcsomó-eltávolítás mértékének meghatározását.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

(110306)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

2020. 06. 10., sze – 16:34 | L.M.

Jó napot. Az lenne a kérdésem hogy 2019. decemberében meg műtötték a jobb mellett, 7 mm-eres rosszindulatú daganatot +a honalji őrszemet is eltávolították. Sugárkezelést kaptam és gyógyszert is kell szednem. A kérdésem, miért zsibbad a karom de a másik oldalon is, és meddig fog még fájni a mellem? Előre is köszönöm a választ.

Azon túlmenően, hogy a kétoldali zsibbadás mozgásszervi (nyaki gerinc) eredetét érdemes lenne kizárni, más feltételezésekbe három sor alapján nem bocsátkoznánk.

2018. 10. 19., p – 19:54 | Laszlo

Jo napot kivanok!
Az lenne a kerdesem, hogy borrakot diasznosztizaltak 3 honapja rajtam es megtortent az anyajegy eltavolitasa plussz ct vizsgalat is, ami tiszta volt. Kivettek 4 orszem nyirokcsomot a lagyekombol amibol egy nyirokcsomoban sajnos jelen volt a melanoma. Innentol kezdve mire szamithatok? A kovetkezo hetekben ujra mennem kell ct- es mri vizsgalatra. Esetleg lehet olyan szerencses hogy csak epp egy orszem nyirokcsomoval problemam? Mennyi orszem nyirokcsomo talalhato meg a lagyekom korul? Nagyon szepen koszonom elore is a segitseget!

2019. 01. 29., k – 19:19 | orvosiLexikon.hu

Válasz Laszlo üzenetére

Reményeink szerint teljes gyógyulásra. Az őrszemeket az érintett terület nyirokelfolyásának vizsgálatával jelölik meg.