Mumpsz

MUMPSZ (FÜLTŐMIRIGY-GYULLADÁS)

DEFINÍCIÓ

Vírus által okozott fertőző megbetegedés, amely a fültőmirigy fájdalmas megnagyobbodásával jár együtt. A betegség cseppfertőzéssel terjed. Napjainkban -a védőoltások bevezetése óta- a betegség elsősorban a fiatal felnőttkorú lakosságot érinti. A gyógyulást követően a fertőzéssel szemben életre szóló védettség alakul ki.

TÜNETEK

Kb. 2-3 hét lappangási idő után hőemelkedés, láz, fejfájás, izomfájdalom kíséretében a fül mögötti tájék (fültőmirigy) fájdalmasan megnagyobbodik. Az esetek egy részében a láz, illetve a hőemelkedés hiányzik, néha a fertőzés tünetmentesen alakul ki. A panaszok általában kétoldaliak.

SZÖVŐDMÉNYEK

A leggyakoribb gyermekkori szövődmény az agyhártya illetve az agyvelőgyulladás. A fertőzés felnőttkori veszélyes szövődménye a here és a mellékhere gyulladása. A here gyulladása a fültőmirigy gyulladása után kb. 1 héttel lép fel, és alhasi fájdalommal, lázzal, borzongással, a here fájdalmas megnagyobbodásával jár. A betegség fő veszélye a here ivarsejttermelő képességének károsodása, amely terméketlenséghez vezethet. Nőkben a petefészek gyulladása fordul elő. Az előbbieken kívül a hasnyálmirigy, a szívizom, a pajzsmirigy és az ízületek gyulladása is előfordulhat.

KEZELÉS

A nyálmirigy duzzanata idején a rágás fájdalmas lehet, ezért pépes étrend válhat szükségessé. A panaszok súlyosságától függően ágynyugalom, lázcsillapítás jön szóba. Szövődmény esetén egyéb speciális kezelési módok is ismertek.

MEGELŐZÉS

Az aktív immunizálás élő, legyengített vírusok adásával lehetséges, a MMR oltási kombináció részeként, a gyermek 15 hónapos korában.


Dr. Igaz Iván

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.