A mellkaskimeneti szindróma

[gac]

29713

Nyaki borda – nagyítása a Médiatárban!A mellkaskimeneti szindróma (TOS – Thoracic Outlet Syndrome) gyűjtőfogalom, mely több ideg-érrendszeri kompressziós kórképet foglal magába a nyak-vállöv területén. A karfonat a nyaki ötös, hatos, hetes, nyolcas, valamint az egyes háti gyökből összefonódva halad a gerinc mellett a felső végtag felé. A kulcscsont felett három kötegbe rendeződve folytatják útjukat a csontok és izmok által határolt szűk scalenus hasadékon, valamint nyaki „háromszögeken” keresztül létfontosságú erek társaságában.

A TOS kialakulását befolyásoló tényezők

A nyak-vállizmok tartós terhelése, a felkar huzamos távolított-felemelt igénybevétele egyaránt fokozza a nyakizmok tónusát, görcskészségét. A megvastagodott scalenus nyakizmok beszűkítik az általuk határolt hasadékot. Az elváltozás mértékétől függően nyomás alá kerülhet a karfonat (plexus brachialis), továbbá a kulcscsonti artéria és véna (a. et. v. subclavia). A következmény: fonákérzések, karfájdalom, izomsorvadás, bénulás, felső végtagi keringési zavarok.Rontja az állapotot a tónusfokozódással járó neurológiai betegségek jelenléte, az izmok meszesedésével járó myositis ossificans, a trigger pontok fokozott érzékenységével járó fibromyalgia, vagy lágyrészreumatizmus.

A csontos mellkas és a gerinc veleszületett fejlődési rendellenességei közül a nyaki borda, a hetes nyakcsigolya hosszabb harántnyúlványa és a scoliosis (gerincferdülés) okozza a legtöbb panaszt.
További costoclaviculáris (I. borda és kulcscsont közötti) rést szűkítő tényezők a süllyedt, „lógó” váll, tartási hibák ( m. subclavius hipertrófia), ülő életmód, aszténiás alkat, stressz, korábbi kulcscsonttörés, bordatörés.

A thoracic outlet tünetcsoport típusai

Scalenus szindrómában a karfonat az artéria subclaviával együtt kerül kompresszió alá a scalenus hasadékban. Érzés-, mozgás- és vegetatív idegrendszeri zavarokat okoz. Tesztelhető az úgynevezett Adson-manőverrel, mely szerint a fej hátra szegésére és az érintett oldalra fordítására, valamint egyidejű, mély belégzésre a radiális pulzus gyengül, adott esetben eltűnik.

A costoclavicularis szindróma lényege, hogy az előző képletek együtt kerülnek nyomás alá a costoclaviculáris résben. Szensoros, motoros és vegetatív idegrendszeri zavarokat, valamint – a véna érintettség okán – alkar- és kézfejödémát okoz. Wechsler-próbával teszteljük: a váll le- és hátrafeszítésekor a radiális pulzus gyengül vagy megszűnik, és a kézbe kínzó fonákérzések sugároznak.

Az ún. hiperabdukciós szindróma esetén a huzamos ideig emelt-távolított kar (szobafestők, takarítók) helyzete olyan, hogy a megfeszült kis mellizom (m. pectoralis minor) ina a lapocka felül-elöl lévő hollócsőrnyúlványához (processus coracoideus) nyomja az alatta elfutó ideget. Provokálni hiperelevációs kartartással lehet, a radiális pulzus gyengül vagy megszűnik, és a kézbe szintén kínzó fonákérzések sugároznak.

Gyakori panaszok, tünetek

- alkar gyengesége, erőtlensége, fájdalma, fáradékonysága
- nehezen fésülködik
- kéz használatának korlátozottsága jellemző
- kéz izmai fáradékonyak, a kéz szorítóereje csökkent, erőtlen
- nyakból a felső végtagba sugárzó fájdalom a nyak mozgatására
- terhelést követő felső végtagi fájdalom az egyik oldalon
- égő fájdalom a felső végtag területén, a kéz ulnaris (kisujj oldali) területén
- éjszaka fokozódó fájdalom az ujjakban
- éles fájdalom az alkar és kéz ulnaris oldalán
- a hüvelykujj- és a kisujjpárna izomzata sorvadt
- kézközépcsontok közti izmok sorvadtak, behúzódás látható
- nem tudja hajlítani az ujjait
- nem tudja kinyújtani a gyűrűs- és a kisujját
- felső végtagi zsibbadás a kar felső helyzetében, a kar mozgatásakor és nyugalomban
- zsibbad a gyűrűsujja, kisujja
- kisujjterpesztés gyengült
- nem tudja a hüvelykujj proximalis percét hajlítani
- nyújtott kézujjak hajlítása a MCP ízületben gyengült
- hidegben ujjai elfehérednek, majd ellilulnak, végül kipirulnak
- a kéz rohamokban jelentkező, fájdalmas elfehéredése majd kipirulása
- bizsergő, duzzadt kézfej, hideg alkar
- túlérzékenység az alkar külső oldalán
- érzéscsökkenés a kézen
- érzéscsökkenés az alkar belső oldalán

A mellkaskimeneti szindróma modern kezelési lehetőségei

A nyaki borda és a hetes nyakcsigolya oldalsó nyúlványának sebészi eltávolítását egyértelműen bizonyító radiológiai lelet birtokában, a fennálló keringési és idegrendszeri elváltozások alapján indokolt elvégezni, mérlegelve a műtéti sebzés gyógyulása során keletkező hegszövet esetleges térszűkítő hatását.

Törekedni kell a konzervatív kezelési gyógymódok korai alkalmazásával a folyamat progressziójának fékezésére. Nyújtó, trakciós, extenziós kezelések jó hatásúak, mivel a felső végtag első számú spazmusoldó ingere a nyújtás.
Arndt-Schutz szabály: az aktív funkcionális kezelés nem hoz eredményt, ha a kelleténél kisebb, avagy nem adekvát regenerációs ingert alkalmazunk. Ha túl erős az inger, az káros következményhez vezet.
A szöveti regeneráció alapja a saját specifikus inger: az izomnak az összehúzódás, a csontnak a terhelés, az ínnak a feszülés, a porcnak a nyomás.
Az ingerelhetőséget az aktuális állapot határozza meg, melyet tapasztalati úton, vizsgálattal határozunk meg.

Speciális, kombinált légzés-, tartásterápia a Zilgrei módszerrel. A vállövi régió tónusát a „kakukk-”, a „búbos vöcsök-”, a „pinty-” és az „arany kakukk” gyakorlat rendezi. A nyaki terület fájdalmai a „hattyú-”, a „vörösbegy-” és a „seregély” gyakorlattal szüntethetőek meg.

Zilgrei gyakorlat kivitelezése: a mozgást neutrális helyzetből indítjuk, belégzést követő öt másodperc lazítással. Kilégzésre végezzük a megtanult mozdulatot a fájdalommentes oldalra. Öt másodpercig tartjuk meg a testhelyzetet. Belégzéssel visszatérünk a kiinduló helyzetbe, újabb öt másodpercnyi szünet. Ötször ismételjük. Napi háromszor végzett, alkalmanként öt-hat perces Zilgrei tornával megelőzhető a mozgásszervi, keringési panaszok elfajulása.

További lehetőségek

  • Mulligan manuálterápia az ízületen belüli és kívüli lágyrészek ellazítását segíti, helyreállítja az ízületi játékot, ízületi mozgékonyságot.
  • Speciális idegmobilizációs technika nyújtja, ellazítja a rugalmatlan idegeket.
  • Autogén tréning a mozgásszervrendszer ellazítását, a vegetatív idegrendszer „ideges” hullámainak elsimítását szolgálja.
  • A Peter Hess nevével fémjelzett hangtálterápiás meditáció relaxálja az izomzatot, javítja a keringést, a szöveti vérátáramlást.
  • A Kinesio Tape kezelés az izomfunkció helyreállítását célozza.
  • A Dorn terápia a tartáshibákat korrigálja.

 

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

További információkat itt talál.


Hasznosnak találja? Kérjük, nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára. Köszönjük!
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×