Egely-kerék – Ellentétek forgásában


Egely-kerék

Szeretne Ön egy olyan készüléket amivel mérhetné bioenergiáját, amivel rendszeresen ellenőrizhetné, sőt fejleszthetné vitalitását, életerejét?

Egy alapvetően egyszerű "műszer" – ami már évekkel ezelőtt parázs vitákat váltott ki tudományos és laikus körökben egyaránt – alkalmas lehet erre. Valóban alkalmas lehet erre?

Az Egely-kereket csaknem száz emberen próbáltuk ki, megállapításainkat az általuk közöltekre és a saját magunk által megtapasztaltakra alapoztuk. Néhányan több hétig is tesztelhették a készüléket, a tőlük nyert információk bizonyultak a legértékesebbnek.

Vizsgálatunk fizikai szempontból kevéssé, orvosi-élettani szempontból többnyire megfelel annak, amit a kompetens jelzővel illethetünk. A számos résztvevő ellenére mintánk nem tekinthető reprezentatívnak.

Az első és legfontosabb, hogy a készülék standardizáltan csak igen nagy nehézségekkel vagy egyáltalán nem tesztelhető.

Az okok a következőek:

  • az Egely-kerék sikeres megforgatását a mentális állapot befolyásolja (ez egyben a készülék "kvintesszenciája" is) – az aktuális mentális státusz általunk objektív módon nem volt mérhető, módosítható és reprodukálható.

Az azonos kísérleti körülmények megteremtését az alábbiak nehezítették:

  • a forgathatóság függ a kerék térbeli elhelyezésétől (horizontálistól, vertikálistól egyaránt), nem mindegy, hogy hol mérünk – egy lakás két szobájában vagy akár egy szobán belül pár méterrel arrébb különböző mérési eredmények születnek. Ezzel kapcsolatban a feltételezett ún. geopatogén zónákat (pl. vízerek hatását) nem tudtuk figyelembe venni;
  • az elért eredmények jelentősen változnak a napszak, kevésbé a holdfázis függvényében;
  • a kerék működését a környezeti hőmérséklet nagymértékben befolyásolja;
  • levegő, mint közvetítő közeg nélkül a készülék "nem működik" (búra alá helyezve senkinek nem sikerült megforgatnia), szűk keretsztmetszetű oszlop tetejére helyezve (a kéz alátámasztása nélkül) jóval nehezebben forgatható, ugyanezt tapasztaltuk kesztyűben végzett kísérleteknél;
  • a készülék általában különböző értékeket mutat a jobb és a bal kéz, illetve egyéb testrészek használatakor (az anatómiailag nem igazolható, feltételezett létezésű energiavezetékeket (csakrákat) és mezőket nem állt módunkban figyelembe venni).

A mérések során szigorúan kerültük a huzatos helyeket, a méréseket nem kezdtük el a kerék stabil megállásáig (1-2 perc teljes mozdulatlanság), testhelyzetünket tekintve kizártuk a légvételből eredő befolyásolás lehetőségét.

Legfontosabb megállapításunk az, hogy az Egely-kerék működése függ mentális státuszunktól. Nyugodt, hosszan tartható testhelyzetben (az agonista és antagonista izmok egyensúlyában) tettük kezünket a kerék mellé. Egyénenként változó mértékben – kinek azonnal, kinek fél-egy percen belül – a kerék forogni kezdett.

A figyelemösszpontosítás, egyszerű (pl. Schultz-féle) vagy összetettebb relaxációs technikák alkalmazása szignifikánsan emelték a fordulatszámot. A kerék ekkor ingadozó értékeket mért.

A legimpresszívebb eredményt egy nehezen elérhető és még nehezebben tartható "kiüresedett" tudati sávban lehet produkálni. Ekkor a kerék egyeseknek valószínűtlenül magas, esetenként méréshatáron túli fordulatszámra pörgött fel. Ebben a tudatállapotban befolyásolható a kerék forgása a legerősebben és legdinamikusabban, de ez a minduntalan kibillenő tudatállapot őrizhető meg a legnehezebben.

Az Egely kerék megforgatható forró vasalóval, melegvizes palackkal, sőt – a helyi légáramlási viszonyok következményes megváltoztatásával – egy mellérakott videokazetta tokkal vagy könyvvel is. A fordulatszám ezekeben az általunk kipróbált esetekben egyszer sem emelkedett 6/perc fölé, többségében 3-4/perc fordulat alatt maradt.

A feltaláló által leírtak szerint vízszintes tengelyre, tehát függőleges síkban szerelt kereket nem lehet megforgatni (ez a vertikális légmozgások kapaszkodóinak hiánya okán a hő általi – közvetített – hatásmechanizmus teóriáját erősíti), de ennek okát finomabb (fizikai) összefüggésekben nem kerestük, nem is állt volna módunkban.

Az emberi kéz tenyéri oldalának hőmérséklete és hőeloszlása túlnyomórészt a legkisebb artériák (arteriolák) és artériás-vénás áthajlások (ujjak, ujjbegyek) vérátáramlásától függ. Ez idegi szabályozás alatt áll. A vegetatív idegrendszer működése relaxációs és szuggesztiós úton saját magunk által is befolyásolható.

Befolyásolható a szívfrekvencia, korlátozottabban az erek simaizomzatának tónusa, főként az előbb említett arterioláké, melyek a vérnyomás és a helyi (szöveti) vérellátás szabályozásában játszanak döntő szerepet.

Felvetődik, hogy az Egely-kerék gyors befolyásolása (a fodulatszám növelését és csökkenését illetően) magyarázható-e azzal, hogy a vegetatív idegrendszer tudatos irányítása vérátáramlás növekedést és csökkenést okoz a kézben, illetve változtathatja a tenyér és az ujjak véreloszlását. Kétségeink vannak, mert a kerék – véleményünk szerint – gyorsabban befolyásolható, mint amilyen gyorsan a relaxációs metódusok által létrejövő vegetatív idegrendszeri hatás megnyilvánulhat. Ennek a pszicho-neurohormonális kapcsolómechanizmusnak a sebessége nem hasonlítható össze az adrenalin mediált Cannon-féle vészreakció villámgyors tetőzésével.

A kizárólag a hőhatáson, -eloszláson alapuló forgást a fentebbin kívül az is megkérdőjelezi, hogy egy akár 20/perc feletti fordulatszám 1-2/perc-re esik vissza (vagy fordítva), ha a készüléket néhány méterrel arrébb helyezzük, vagy ugyanazon a helyen, különböző napszakokban próbálkozunk. A kéz ereinek funkcionális állapota kevéssé változik (a vérnyomás és kézhőmérséklet ellenőrzésével), tehát ugyanaz a kéz a várakozással ellentétben nem hozza létre ugyanazt a hatást.

A legzavarbaejtőbb tapasztalásunk a kerék 1.5-2 méterről történő – azonnal ismételve sem mindig sikeres, bármikor szintén nem reprodukálható – megmozdítása volt. Ez a percenkénti 1-2 fordulatot sosem haladta meg. Hasonlóan meglepő, de könnyebben reprodukálható volt a méréshatárhoz közeli vagy azon túli eredmény – volt aki mindkét kezével képes volt erre. A 24/perc fordulatszám feletti eredmények rögzítését és értékelését számítógép és célszoftver segítette.

A hosszan, 30-40 percen keresztül kimagasló teljesítményre képes tesztelők a kísérletek után erősen kimerültnek érezték magukat. Találkoztunk következményesnek tűnő figyelemzavarral, enyhe dezorientációval, nyugtalansággal. Napi 30-45 (3x10-15) percnél hosszabb ideig nem javasoljuk az Egely-kerékkel történő gyakorlást.

A kerék fordulatszámának akaratunkkal történő szabályozása, gyorsítása-lassítása, megállítása (egyes esetekben a forgási irány megváltoztatása) mély benyomást tett elkövetőikre. Náluk a legszembetűnőbben, de általában is elmondható, hogy az Egely-kerék forgatása gyakorolható, az elért eredmények időről időre jobbak lehetnek, a képesség fejleszthető.

Hozadékát illetően nem bocsátkoznánk feltételezésekbe, de ha csak a relaxációnak vagy autogén tréningnek, tehát a tudatunkba minduntalan betoluló gondolatok távoltatartásának jótékony hatásával számolunk, már megérte rászánni azt a napi néhány percet.

Az Egely-kerék forgatásának gyógyszerhatás (noraminophenazon, paracetamol, alprazolam, központi idegrendszeri keringésjavítók, vérnyomáscsökkentők, béta-blokkolók, szisztémás szteroidok) alatti, valamint alkohol és koffein hatására létrejövő változásait nem sikerült rendszerbe foglalnunk, hasonlóan a beteg és egészséges emberek tekintetében: egészséges emberek forgattak csekély eredménnyel, betegek az átlagnál nagyobb fordulatszámon. Ezeket a méréseket nehéz megszervezni és időzíteni, az eredmények viszonyíthatósága pedig meglehetősen korlátozott.

Összességében az Egely-kerék olyan energia létezésére enged következtetni, melynek mibenléte (forrása, terjedése, uralhatósága stb.) egyelőre imeretlen számunkra. Standardizálás hiányában objektíve nem is mérhető. A helyzetre – némi erőszakkal élve – az évezredes empirikus orvoslás hasonlata alkalmazható, amikor a kezelés gyógyulást hozott az ok ismeretének hiányában is.

Esetünkben nincs beteg, tehát orvosra sincs szükség, annál inkább az ókori görögök bölcsességére és türelmére. Fejlődik a kvantumfizika, húrelméletek jönnek-mennek, újra összefonódhat a tudomány és a filozófia. Adjunk esélyt az "egésznek", az energiának. Legalább addig, amíg a végtelen fogalma nem hoz zavarba minket.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

2005.05.03

A készüléket a feltaláló, dr. Egely György biztosította számunkra.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×