Tippek és trükkök – reflux

Egyre többen vannak azok, akik ennek a betegségnek enyhébb-súlyosabb formájában szenvednek orvosi diagnózissal megerősítve, de még inkább anélkül.

A legkülönfélébb panaszokat okozó kórképnek érdemes a végére járni, és ha a gyanú beigazolódott, az alább leírt gyakorlati tanácsok bizony megszívlelendőek, hiszen a refluxbetegségből – a súlyosabb esetekben javasolt és a teljes sikert nem garantáló sebészi megoldást leszámítva – nem lehet a klasszikus értelemben véve kigyógyulni, de ésszerű életvezetéssel, szokásaink megváltoztatásával tünetmentes, mindennapjainkat semmiben sem korlátozó egyensúlyt teremthetünk.

Vannak olyan élelmiszerek, melyek a nyelőcső alsó záróizomzatának tónusát csökkentik. Ilyen például a csokoládé, tea, kávé, fűszerek, zsíros ételek. Ezeket mértékkel fogyasszuk, csakúgy mint az alkoholtartalmú italokat, szénsavas üdítőitalokat, magasabb savtartalmú dobozos gyümölcsleveket, puffasztó ételeket. A cigarettát már csak a refluxot súlyosbító hatása miatt is érdemes letenni, a feleslegesen szedett gyógyszerekről (nyugtatókról), illetve a drogokról már nem is beszélve.

A tej általában (de nem mindig és mindenkinek) jótékony hatású, a fehérjedús ételek előnyösek lehetnek, a húsok közül a csirke és a pulyka tűnik a legjobban tolerálhatónak, egyben leghasznosabbnak.

Az alábbiakat különösen szem előtt kell tartani:

 • napi többszöri, asztalnál történő étkezés, lassan, a falatokat gondosan megrágva – ezáltal kevesebb levegőt nyelünk, a táplálék optimálisan keveredik a lúgos kémhatású nyállal, jelentősen kíméljük a gyomrot; érdemes étkezés után rágógumit rágni (kerüljük a mentolosat)
 • egyszerre sokat nem szabad enni, az utolsó étkezés lefekvés előtt három-négy órával történjék (saváttörés megelőzése)
 • éjszakai diszkomfort esetén segíthet a gyomorsav nyelőcsőbe jutása ellen az ágy feji végének emelése (lefekvéskor, háton fekve a felsőtest is magasabbra kerüljön)
 • kerüljük a fekvést a jobb oldalunkon, mivel az anatómiailag előnytelen, a bal oldalon fekvés ellenben kifejezetten előnyös, versenyképes az ágy feji végének emelésével (ezt sajnos a gasztroenterológusok sem említik)
 • panaszok esetén a hason fekvés sem szerencsés, növeli a hasűri nyomást, terheli a záróizmot
 • meg kell szabadulni a súlyfeleslegtől, ez önmagában jelentősen enyhítheti a panaszokat
 • tartózkodjunk a mélyre hajolástól, súlyos tárgyak mozgatásától; testedzési programunkat úgy alakítsuk át, hogy abban a hasizom terhelése mérsékeltebb legyen, semmiképpen ne hosszan tartó, statikus (a hasűri nyomás fokozódásának elkerülése végett)
 • a közvetlen étkezés utáni sporttevékenység ellenjavallt (általában is), egy könnyű séta viszont jótékony hatású lehet
 • ne mossuk a hajunkat mélyen előre hajolva, adott esetben még a mosdókagylót is érdemes feljebb szereltetni
 • ne viseljünk (hasnál) szűk ruházatot, szoros övet
 • fennálló felsőlégúti betegség esetén is kerüljük a krákogást, harákolást, ne fújjuk erősen az orrunkat
 • lehetőleg ne kiabáljunk hosszasan (hangos szórakozóhelyen, sporteseményen), még akkor sem, ha (pl. edzői, előadói) munkánkkal ez egyébként együtt járna
 • különös felhívni rá a figyelmet, de felesleges, akaratlagos böfögéssel (főként fiatalkori oktondiság) mi magunk lazítjuk a záróizmot
 • tegyünk a stressz ellen, naponta legalább egyszer lazítsuk el magunkat tudatosan 15-20 percre, relaxáljunk

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

 • A HTML jelölők használata nem megengedett.
 • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

2021. 02. 14., v – 09:39 | H. Zita

Valószínűleg csendes refluxom van a tünetek alapján. Controloc 40 mg-osat szedek 2x és Gaviscont a nyelőcső felmaródás ellen.

Folyamatos émelygéssel küzdök. Van-e valami olyan gyógyszer, ami használna? A teákat már iszom, édeskömény-kamilla váltakozva és a folyadék utánpótlásról is gondoskodom. Sétálok, megpróbálok sokat mozogni, de az émelygés elviselhetetlen.

Kérem tanácsukat.
Üdvözlettel: H. Zita

Gasztroenterológus diagnózisa szükséges, előnyösen gyomortükrözéssel, a "valószínű" nem elég.

Elképzelhető, hogy már túllőttek a célon, az írt 2x40 mg ugyanis nagyon erős savcsökkentést okoz, a Gaviscon pedig még rátesz erre egy lapáttal. A következményes masszív savdeficit emésztési zavart, émelygést is okozhat.

A gyógyszer dózisának fokozatos csökkentése javasolt, illetve lehetőség szerint átállás más hatóanyagra (hisztamin receptor blokkolóra). Megpróbálhat kevés frissen facsart citromlevet némileg higítva, kis kortyonként elfogyasztani és figyelni, javít-e az émelygésén. Adott esetben motilitást fokozó, prokinetikus gyógyszer is segíthet, de ahogy az előbbieket, úgy ezt is orvosával szükséges megbeszélnie.