Levelek és válaszok

Csupán egy pohár...

Tisztelt Szerkesztőség!

Nemrégen döbbentem rá, hogy a feleségem sajnos zugivó. ő nem ismeri el a függőségét, rendszeresen fogadkozik, hogy csak egy pohárkával iszik meg vacsora után. Nem tudom, mit tehetnék, hogy kiszabaduljon ebből a rabságból, és hogy megmenthessük a kapcsolatunkat.

Tisztelt Levélírónk!

Sajnos az alkoholról való "leszokás", "lemondás" nem olyan egyszerű, hogy valaki megfogadja, ezután csak egy pohárral fog inni.

Az első lépés a tünet, az alkoholbetegség diagnózisának őszinte kimondása. A második pedig a változásra, változtatásra való teljes elszánás. Sajnos, enélkül minden orvos, pszichiáter tehetetlenül próbálkozik a gyógyítással. Régebben létezett úgynevezett kényszergyógykezelés is - az ilyen jellegű kísérletek, terápiás központok totális kudarcot vallottak.

Mi a teendő, ha valaki felismerte és beismerte önmagának, hogy alkoholista, és minden porcikájával elszánta magát a változtatásra?!

Többféle segítségnyújtás létezik, és azt gondolom, nincs ebben általános érvényű recept. Ahogy az alkoholprobléma is számos okra visszavezethető betegség, kezelése is sokrétű. Részben biológiailag, genetikailag meghatározottnak tartják, részben az úgynevezett családi minták is befolyásolják, gyakran jellemző az alkoholisták családi kommunikációs rendszere is.

Az orvosi kezelés részben pszichiátriai, gyógyszeres és pszichoterápiás, részben belgyógyászati jellegű. Emellett javasolt az úgynevezett Anonim Alkoholisták Klubjának felkeresése, amely gyakran legalább olyan erejű segítség a változtatáshoz, mint a pszichoterápia.

A pszichiátriai gyógykezelés is komplex. Régebben előnyben részesítették az úgynevezett negatív kondicionálással működő szereket. Ha valaki ilyen jellegű készítményt szedett vagy ültettek be a testébe, akkor az alkoholfogyasztás kifejezetten rossz közérzettel párosult, sőt a szervezet extrém mérgezési tüneteket produkált. A gyógyszerrel az alkohol elbomlását akadályozták meg és a köztes keletkező termék méreg volt a szervezet számára. A gond ezzel az eljárással az, hogy míg az állatvilágban a negatív kondicionálás működik, addig racionális, tudatos világunkban ez a módszer rengeteg kiskaput hagy az alkalmazójának.

Leggyakrabban az úgynevezett alkoholéhséget csökkentő gyógyszerekkel is ki egészítik a kezelést, amely lényegesen hatékonyabb lehetőség. Az alkoholprobléma kialakulásának oka gyakran a szorongás, a feszültség oldása (sajnos az alkohol kitűnő feszültségcsökkentő hatású). Ezt a feszültséget, szorongást vagy esetleg depresszív tüneteket modern készítményekkel (nem nyugtatókkal!) is lehet befolyásolni, csökkenteni.

A kezelés feltétlen része a pszichoterápia. Pl. viselkedés-, csoportterápia, relaxáció. Gyakran az egész család, vagy csak a pár bevonása (család- és párterápia) segítheti elő a gyökeres változást. Megfigyelték ugyanis, hogy nemcsak függő - dependens - személyiségek léteznek, hanem úgynevezett kodependensek - a függőségbe kerülést elősegítő személyiségtípusok - is, akik a párkapcsolatban, családban megjelenő típusos kommunikációs mintát, kóros viselkedésformát alakítanak ki.

A családi rendszer megváltoztatása, másfajta kommunikációs módok kialakítása is hozzájárulhat a gyökeres változáshoz.

Dr. Piczkó Katalin

pszichiáter szakorvos

forrás: Patika Tükör - 2002-09-19

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.