Kullancskalauz – 1. rész

A kánikula elmúltával az állatok élősködői, így a kullancsok is nagy létszámban lepik el a természetben élő áldozataikat.

A vadfajokat Magyarországon 42 kullancsfaj gyötri. E kullancsfajok közül féltucat kullancsfaj alkot ún. kullancskommandókat, amelyek veszélyt jelentenek a háziállatokra és az emberekre is. Kullancstámadásra két irányból számíthatunk. A szemmel rendelkező, látó kullancsok a gyepi növénytársulásokat lakják és a fűszálak árnyékos fonákján megkapaszkodva, lesből várják áldozatukat, akire alulról kapaszkodnak fel. E stratégiát alkalmazza például a birkakullancs (Dermacentor marginatus), mely a somogyi legelőkön és a Hortobágyon is őshonos.

A szem nélküli, vak kullancsok a lombos erdők lakói. Tájékozódásuk fő szerve az elülső lábaikon lévő Haller-szerv, mely biológiai-kémiai radarként üzemel és képes jelezni, ha potenciális áldozat közeledik. Ahhoz, hogy ily módon tájékozódjon a vak kullancs, magasra (max.1,5 m-re) kell másznia a cserjéken vagy a facsemetéken.

Az árnyékot adó levelek fonákján kapaszkodó vak kullancs fentről veti magát áldozatára. E támadási módot alkalmazza például a közönséges kullancs (Ixodes ricinus), mely főleg a csertölgy alapú erdőségek lakója. A fent említett kullancsfajok a leggyakoribbak egész Európában. A kullancsfajok egyedei a direkt napfénynek kitett testrészeket nem csípik, mert gyűlölik a napfényt a halálos kiszáradás veszélye miatt.

Az erős napfény miatt július közepétől augusztus közepéig alig találkozhatunk kullanccsal a természetben. Februártól-novemberig napszaki ingadozást is mutat a kullancsok felbukkanása, ami a nyárutón azt jelenti, hogy a déli erős napsütés elől az avar hűvösébe bújnak. Tehát a reggeli és a kora esti időpontban a legaktívabbak a kullancsok. A kullancs bőrből való eltávolítására sok népi módszer él a köztudatban.

Sajnos minden hagyományos módszer (zsírral bekenés, csipesszel kicsavarás, stb.) a kullancs fuldoklását és gyötrését okozhatja. Ennek következtében az agonizáló kullancs bacilus tartalmú nyálat köp áldozatába. Tehát e népi módszerek éppen a megelőzendő fertőződést idézik elő!

A veszélytelen eltávolításra készült a kullancseltávolító kanál elnevezésű eszköz, amely a Találmányi Világkiállítás aranyérmét is megkapta. A kanál az első olyan, kullancs eltávolítására szolgáló eszköz, mely a kifejlett (imágó) kullancsot gyötrés nélkül távolítja el a bőrből. Így kivédhető a fertőzésveszély.

A kullancseltávolító kanál a kullancs szipókáját úgy fordítja ki a bőrből, mint a meggymagkinyomó a meggyből a magot, tehát anélkül, hogy megragadná a kullancsot és megszorítaná a kullancs nyálmirigyeit. A kullancseltávolító kanál kapható az állatpatikákban és a gyógyszertárakban.

 

Dr. Kapiller Zoltán

forrás: archívum
(Patika Tükör – 020801)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.