Kullancskalauz – 2. rész

Szeptemberben megjelenik az új kullancsgeneráció. A hónapokkal korábban lepetézett nősténykullancsok pusztulása után a kullancspeték elkezdték egyedfejlődésüket. Az optimális időjárásnak köszönhetően a petékből kikelő hatlábú kullancslárvák a talaj üregeiben élő kisrágcsálók fiókáin szívják meg magukat vérrel. A lárvák gúnyája ezután felreped és kilép belőlük a nyolclábú kullancsnimfa, mely az erdei állatokon szívja meg magát vérrel, s továbbfejlődés után "bőréből" kilépve már kifejlett nőstény-, vagy hímkullanccsá lesz. Az egyedfejlődési állomásokon, az erdei vadakból szívott vérrel "veszik magukhoz" a kórokozó mikroorganizmusokat és oltják a következő áldozatukba. A háziállat és az ember megfertőzése azon múlik, hogy az adott földrajzi régióban az erdei állatok körében milyen kullancs terjesztette betegség honos, mert annak a kórokozóját oltja tovább a kedvenc háziállatba, vagy az emberbe.

• A kullancs leggyakrabban a szúrásával (nyálával) fertőz.

Ám a kullancs más fertőzési technikákkal is rendelkezik.

• A kullancs székletében is vannak kórokozók. A széklet beszáradása után az felporzik, s így a közelben lévő állat és ember légúti fertőződést szenved. A bőrsebbe került széklet is fertőz.

• Az elhalt kullancs testében élve maradnak a kórokozók és a tetem porladása után is megvan a széklet hez hasonlóan a belégzéses fertőződés lehetősége.

• A kullancs terjesztette kórokozókkal fertőzött erdei állatok szennyezik a növényzetet és a természetes vizeket, ahol _ közvetett úton _ mi is megfertőződhetünk kullancs terjesztette betegséggel. A természetben legelő birka vagy kecske tején keresztül is fertőződhet az óvatlan kiránduló.

• A kullancs vagy annak ürüléke lenyelésével is bekövetkezhet a fertőződés, elsősorban kutya és kisgyermek esetében.

• A kullancs szakszerűtlen eltávolításakor is történhet fertőződés, ha a kullancs "feje" bennszakad a bőrben. A szétszakadt kullancs testéből kiömlő kórokozó-tartalmú testváladék fertőzi a csípett személyt, s ha körömmel tépték ki, még a körömágyi hajszálrepedésű sebeken keresztül az eltávolítást végző személy is fertőződhet. Ennek kivédésére szolgál a kullancseltávolító kanál, mely állatpatikákban és gyógyszertárakban kapható.

További információ elérhető a www.drkapiller.hu honlapon.

Dr. Kapiller Zoltán

forrás: Patika Tükör - 2002-09-19

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.