Kenceficék

Az elasztintól a jojobaolajig

Elasztin

Az elasztin a bőr kötőszövetében található. A kötőszövetek kollagén- és elasztinrostjainak összeszövődése biztosítja a bőr megfelelő mechanikai tulajdonságait. Az öregedés folyamata során a rostokra lipidek rakódnak le, a rostok megvastagodnak, vízfelvevő képességük jelentősen csökken, a bőr rugalmatlanná válik. Az elasztint tartalmazó készítmények elősegítik az elasztin újraképződését a bőrben. Arc- és hajápoló kozmetikumokban egyaránt használják, feszessé, rugalmassá teszi a bőrt.

Kollagén

A kollagén a bőr kötőszövetének hetven százalékát alkotja. Fiatalkorban még oldott állapotban található meg a szervezetben. Molekulái egymás irányába eltolhatók, vízvisszatartó képességük kiváló, ennek köszönhető a bőrünk rugalmassága. A kor előrehaladtával azonban a kollagén egyre merevebb, oldhatatlanabb lesz, vízmegkötő képessége csökken, ezáltal a bőr rugalmatlanná, ráncossá válik. A kollagént tartalmazó készítmények javítják a bőr vízmegkötő képességét.

Liposzóma

Kis méretű biomolekuláris készítmény, melyet lecitinnel vagy lecitin jellegű anyaggal vonnak be, így könnyen juttatnak be bizonyos anyagokat a bőrbe.

Lipidek

Védőréteget alkotnak a bőrön, megakadályozzák a bőr kiszáradását, óvják a bőrt bizonyos betegségeket okozó csírákkal szemben.

Protein

Egyszerű fehérje, mely aminosavakból áll, a szervezet nélkülözhetetlen alkotórésze.

Glikol

A glicerinhez hasonló alkohol. Arckrémekben is alkalmazzák, mert könnyen felszívódik, és nem tapad.

Lanolin

Nagy vízfelvevő képességű zsíros anyag, amely a bőrbe gyorsan és mélyen felszívódik. Elsősorban krémek és rúzsok alapanyaga.

Thymus-fehérje

A borjú csecsemőmirigyéből kivont fehérje csökkenti a bőrirritációkat, szövetregeneráló hatású, aktiválja a bőr sejtrendszerét, növeli immunkapacitását, bársonyossá teszi a bőrt.

Glycoprotein

Növeli a sejtek oxigénfelvételét, élénkíti a sejtanyagcserét, energizálja a sejteket, serkenti a szövetregenerációt. Nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású.

Alfa-hidroxi-savak

Természetes hámlást elősegítő gyümölcssavak, amelyek regeneráló, bőrfiatalító összetevőket tartalmaznak.

Jojobaolaj

Egy Mexikóban őshonos sivatagi cserje magvából nyerik. Jótékony hatással van a faggyúmirigyek túlzott működésére, a bőrt lággyá, simává teszi.

Kukoricacsíra-olaj

E- és F-vitaminban gazdag krémalapanyag.

A bőrápoló készítmények jelentős része tartalmaz vitaminokat.
A vitaminokat két csoportba oszthatjuk; a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, F, K) lassan szívódnak fel és felhalmozódhatnak a szervezetben, míg a vízben oldódó vitaminok (B, C) gyorsan felszívódnak és gyorsan ki is ürülnek a szervezetből.
Az A-vitamin elősegíti a sejtek regenerálódását, szabályozza a faggyúmirigyek működését, védi a hámréteget a fertőzésekkel szemben.
Az E-vitamin antioxidáns (szabadgyökfogó), öregedésgátló, gyulladáscsökkentő, természetes hidratáló hatású.
Az F-vitamin létfontosságú zsírsavakat foglal magába, főként növényi olajokban található (pl. lenolaj, napraforgóolaj). Szépségápolási szempontból az egyik legfontosabb vitamin, a kozmetikai készítmények jelentős része tartalmaz F-vitamint. Hiánya bőrszárazságot, a haj és a köröm töredezését okozhatja.
B-vitamin elsősorban élesztőben, hüvelyesekben, májban, tojássárgájában stb. található.
A B-vitamin hiánya bőrgyulladást, hajhullást, körömproblémákat okozhat.
A H-vitamint, Biotint a szeboreás, mitesszeres bőr kezelésére használják. A biotin hiánya a faggyútermelés zavarait, a bőr gyulladását idézheti elő.
A C-vitamin antioxidáns, öregedésgátló hatású, erősíti a bőrszövetet, fokozza a bőr tónusát és színét, alkalmas pigmentfoltok kezelésére is.

Potondi Eszter

forrás: Patika Tükör - 2004-01-06

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.