Idősen, de nem fogatlanul

Amit a pótlásokról tudni kell Az időskori foghiányokat a kivehető pótlások, tehát a fogsorok oldják meg. A foghiányok ismert következményei a rossz esztétikai látvány, a beszédzavar, és – ami a legrosszabb – a rágóképesség csökkenése. A foghiányok lehetnek részlegesek vagy teljesek. Pótlásuk történhet beragasztott híddal – ezek stabilitása tökéletes – vagy kivehető protézissel, illetve egyidejűleg mindkettővel. A fogpótlástervezésnél az orvos nem dönthet önállóan. Az orvosnak a pácienssel együtt kell kiválasztania a páciens számára legmegfelelőbb megoldást. Ha csak egy fog is megtartható, az óriási érték a csontnak és a pótlás stabilitásának is, ezért minden menthető fogat meg kell menteni.

Pótlások, fogsorok

A teljes fogatlanságot teljes fogsorral látjuk el, melynél a klinikai anatómiai tényezők – csontgerincek, a szájpadlás, a nyelv formája – fontos szerepet töltenek be. Befolyásoljak a kezelést olyan tényezők is, mint a fogatlanság időtartama: ha a páciens hosszú ideje élt fogatlanul, akkor a fogsort sokkal „idegenebbnek” fogja érezni.

A teljes fogatlanság gyógyítása szinte lehetetlen a beteggel való jó együttműködés, precíz orvosi munka, illetve jó technikai háttér nélkül. (Legalább öt munkafázis szükséges a fogpótlás elkészítéséhez.)

A fogpróba során a fogak színének és formájának kiválasztása történik: ebben nem dönthet egyedül az orvos. Itt a páciens segítségére van szüksége, természetesen testalkatot, arcformát és más alapelveket figyelembe véve.

A fogak színének kiválasztásában a természetesség a legfontosabb. A hölgyek többsége sokkal világosabb műfogat szeretne, mint amit a fogorvosok ajánlanak, ezzel természetellenes hatást érve el. A fogfelállítás lehetőséget ad bizonyos rendellenességek – például egykori fogak közötti hézagok vagy torlódások – utánzására, amelyek élethűbbé, természetesebbé teszik a fogsort.

Nehéz megszokni

Az első lenyomatvételtől a munka átadásáig tanácsokkal látjuk el a betegeinket, megnyugtatjuk őket. A legnehezebb a kezdeti időszakot átvészelni és megszokni a fogsort.

A legnehezebb helyzetben azok a páciensek vannak, akik életük első kivehető fogsorát hordják, nem volt részleges kivehető pótlásuk, hosszú ideig fogatlanok voltak és ezt meg is szokták. Ez az állapot természetesen megelőzhető, rendszeresen járva fogászati kezelésekre és a megjelenő foghiányokat még időben pótolva.

Átadás után a fogorvos még legalább 3-4 alkalommal várja a betegeket kontrollra. Ekkor igazítja a hibákat, kellemetlenségeket. A pácienseknek fontos megérteniük, hogy egy idegen testet kell „befogadniuk”.
Újból meg kell tanulniuk beszélni, majd rágni – fokozatosan, otthon gyakorolva – és ez eltarthat egy-két hónapig is. Gyakran mondják új, protézises betegek, hogy nehezen beszélnek, „beszédhibájuk" lett a műfogsortól. Ez tulajdonképpen természetes, hiszen a nyelvnek meg kell találni a helyét, minden „más” lesz a szájban.

Ilyenkor azt tanácsoljuk, hogy olvassanak hangosan otthon, beszéljenek sokat, s ez idővel meghozza az eredményt.
Ebben az időszakban fájdalmat is érezhetnek, mert az új fogsor „feltörést” okozhat. Ezeken a problémákon a fogorvos rögtön tud segíteni, de csak akkor, ha a páciens együttműködő, szeretné megszokni és viseli új fogsorát. Azt szoktuk tanácsolni a páciensnek, hogy mindenképpen tegye be a protézisét, mielőtt fogorvoshoz megy, mert csak így láthatjuk jól az ínyen, hogy hol törte fel a műfogsor, hol kell a protézisen igazítani. Ugyanúgy az összezáráskor (harapáskor) előforduló korai érintkezések is, amelyek lebillentik a fogsort, javíthatók, egyszerű becsiszolásokkal.
A fogsorragasztókat csak indokolt esetben szabad ajánlani. Ha ugyanis hozzászokik a páciens, bizony sokszor élete végéig csak ragasztóval tudja majd hordani kényelmesen a fogsort, tehát nem tanulja meg a lágy részek, az izmok segítségével helyben tartani azt.

A teljesen fogatlan pácienseknél gyakran előfordul, hogy nevetéskor, ásításkor elcsúszik a helyéről a protézis. Ilyen esetekben protézisragasztót kell használni. (keretes)

Tisztítás

A fogsorok tisztítása egyszerű: legalább kétszer naponta, de ajánlott minden étkezés után fogkefével megmosni. Nem szabad vegyszereket használni, viszont időszakonként (például hetente) egy fogsortisztító pezsgőtabletta használata indokolt, mert ez feloldja a rátapadt lepedékeket. A mai fogsorokat viselni kell a szájban és csak tisztításkor távolíthatjuk el a helyükről, majd helyezzük vissza. (Éjszakára sem kell kivenni.)

Ha kezelésre nem is, de kontrollokra félévente meg kell jelennie a fogsoros páciensnek is. De ha a nyálkahártyán bármilyen elváltozás vagy tünet megjelenik, indokolt a fogorvos azonnali felkeresése.

 

Dr. Udvardy Adél
fogszakorvos

forrás: Patika Tükör
2006-09-06

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.