Ha gyötör a kín

A fájdalomcsillapításról

Sokak életét nap, mint nap megkeseríti a fájdalom. Noha kellemetlen, a fájdalom biológiai szempontból mégis egyértelműen hasznosnak mondható. A szervezetünket ért olyan káros hatásra hívja fel a figyelmet, ami általában a szövetek sérülésével jár.

A gyakorta jelentkező fejfájás, ízületi fájdalmak, görcsös hasi panaszok enyhítésének legszélesebb körben alkalmazott módszere a fájdalomcsillapító készítmények szedése. Ezek a gyógyszerek általában a fájdalomküszöböt növelik, vagy a fájdalom kialakulásának biokémiai folyamatába avatkoznak be. A leggyakrabban alkalmazott szerek az úgynevezett nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentők csoportjába tartoznak. Egy-egy készítmény gyakorta több szer kombinációját tartalmazza, esetenként görcsoldóval vagy koffeinnel kiegészítve. Kétségtelen, hogy ez a legegyszerűbb, a leggyorsabb és legkényelmesebb módja a fájdalomcsillapításnak.

Nem árt azonban, ha néhány egyszerű módszer is van a tarsolyunkban a kín enyhítésére. A sérült végtag, a reumás ízület vagy a gyulladt seb fájdalmát gyorsan enyhítheti a végtag nyugalomba helyezése és felpolcolása. Az ínhüvelygyulladás esetén is ezért kerül gipszrögzítés az alkarra. A fájó kart a nyakba lehet felkötni, éjszakára pedig párnát érdemes alá tenni, akárcsak a kissé behajlított térd és a lábszár alá, ami segíti az alsó végtagi panaszok csökkenését. A gyulladásos fájdalmak hideg vizes borogatással vagy jegeléssel csillapíthatók. Igen praktikusak a jégzselével töltött, az adott testtájék formájához könnyedén alakítható tasakok, amelyek többször használhatóak, de ugyanígy megteszi a lefagyasztott zacskós tej is. Az égett sebek elsősegélyszintű ellátásakor is az égett felület tiszta, folyó csapvízzel, vagy ha ez nem megoldható, legalább borogatással történő hűtése szükséges. Szinte azonnal és jelentős mértékben enyhíti a fájdalmakat.

Az izomhúzódásokat ellenben meleg vizes borogatással, a vérbőséget fokozó, izomlazító hatású sportkrémekkel érdemes kezelni. Kisgyermekek fülfájása esetén gyors fájdalomcsillapítást eredményez a fülre helyezett, meleg sót tartalmazó zacskó. Hasonló hatású az infralámpa is, ami megfázások esetén segíti az orrmelléküregek tisztulását. Izomfájdalmak esetén szintén használható, de ne felejtsük, könnyen égési sérülést okozhat, különösen gyermekeknél, ezért ők ne használják felügyelet nélkül. A deréktájra vagy a hasra rakott elektromos melegítőpárna a görcsös fájdalmakat hivatott csillapítani. Nem árt tudni, hogy a meleg hatására a gyulladásos folyamatok fellobbanhatnak, ami a panaszok fokozódásához vezethet.

A nyak- és vállfájdalmak egy könnyű, laza masszázzsal enyhíthetők, a fejfájáson pedig a nyakszirten, a fülek mögötti területen, a halántéktájon és a szemöldökökön található akupresszúrás pontok erőteljes nyomása segíthet.

Ne feledjük azonban, a fájdalom csak tünet, a kiváltó ok kiderítése és kezelése viszont orvosi feladat. A fenti módszerek átmeneti vagy tartós segítséget adhatnak, így a mellékhatásoktól sem mentes fájdalomcsillapítókból beszedett mennyiség csökkenthető. Ezekre a mellékhatásokra egy későbbi alkalommal térünk majd ki.

Dr.Kraszny Erika
belgyógyász


(forrás: Patika Tükör - 04012000)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.