Fogas gondok – Ínyproblémákról röviden

Napjainkban tíz emberből legalább kilencen valamilyen ínyproblémától szenvednek. A panaszokat leggyakrabban az íny gyulladása okozza. A fogíny gyulladását (gingivitis) leginkább az a lepedék idézi elő, mely a fogíny közelében alakul ki. A lepedék összetétele lassan megváltozik: egy idő után már túlnyomórészt olyan baktériumokat tartalmaz, melyek képesek ínygyulladást kelteni.

A fogágy – először az íny – a bakteriális fertőzésre gyulladással reagál, és ennek egyik következménye az íny duzzanata, érzékenysége és vérzésre való hajlama. Az íny és a fogak természetes, közvetlen kapcsolata megszűnik, és a fogak érzékeny nyaki területe elveszíti szigetelését. Így a fog hidegre, melegre, édesre, sósra, fogmosásra stb. érzékeny lesz, és ez oda vezethet, hogy a fogmosást még inkább elhanyagoljuk.

Nagy kár, mert az ekkor alkalmazott alapos tisztítás két-három nap alatt megszünteti a gyulladást. Ilyenkor érdemes puha fogkefét használni, mert az kevésbé irritálja a fogat és az ínyt. Mivel a puha fogkefe tisztító hatása kisebb, ezért a mosási időt növelni kell.

Az ínygyulladásnak abban a szakaszában, amikor az íny már vérzik és duzzadt, még nem jelentkezik fájdalom, ezért sokszor nem is tudatosul a betegben, hogy valami gond van. Ám amennyiben az irritált fogínyt nem kezeljük, az elkezd visszahúzódni, s kialakul az ínysorvadás. A fog és az íny között lévő kötőszövet elpusztul, kis tasakocska alakul ki a fognyak és az íny között. Ha nem teszünk ellene semmit, a gyulladás egyre mélyebbre és mélyebbre terjed, a fog fokozatosan meglazul, és végül ki is eshet.

Hogyan ápoljuk a gyulladt ínyt?

  • Naponta háromszor alaposan mossunk fogat! Ha az íny vérezni kezd, ne hagyjuk abba, de gyengédebben tisztítsuk tovább.
  • Legalább naponta egyszer tisztítsuk ki a fogközöket fogselyemmel vagy fogpiszkálóval.
  • Használjunk lágy sörtéjű fogkefét és kifejezetten az ínygyulladás kezelésére kifejlesztett fogkrémet.
  • Naponta egyszer – lehetőleg az esti lefekvés előtt – használjunk az ínygyulladás kezelésére alkalmas készítményt.
  • Lehetőleg félévente keressük fel fogorvosunkat, hogy a kialakuló ínygyulladást időben felismerje és a szükséges kezelést elkezdje.

Míg a felnőtteknél a lepedék miatt kialakult ínygyulladás, addig a gyerekeknél a fogzással járó fájdalom okozhat nehéz időszakot. Hat hónapos kor környékén bújnak elő az első tejfogak, hároméves korra a teljes tejfogállomány kifejlődik. Amikor a fogak áttörik az ínyt, előfordul, hogy a baba nyűgösebb, étvágytalan, gyakran nyúl a szájához. Ilyenkor segíthet egy olyan szájmasszázsgél, amely enyhíti a fogzással járó fájdalmakat.

 

forrás: archívum
(Patika Tükör – 070505)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.