Édes tények

Az alacsony vércukorszint hatása az autóvezetésre

Az autóvezetés különböző komplex pszichomotoros képességeket kíván, egyebek mellett jó tájékozódási és gyors helyzetfelismerő képességet, valamint megfelelően működő döntési mechanizmust. Az autóvezetésre a kimerültség, az álmosság és az alkoholfogyasztás súlyos befolyással lehet. Ez utóbbiak olyan faktorok, amelyeket úgy ismerünk, mint a közutakon történő balesetek leggyakoribb okozóit. Azonban az alacsony vércukorszintnek az autóvezetésre gyakorolt hatása kevésbé ismert az autóvezetők körében, jóllehet, a közlekedéstudomány szakemberei egyre gyakrabban foglalkoznak e témával.

Egy közelmúltban végzett kutatás szerint a cukor javítja a vezetési képességet. A szóban forgó kísérlet eredményei azt mutatják, hogy a kijelölt 120 kilométeres szakaszon történő autóvezetés során - cukorbevitel mellett - nagyban lecsökkentek az előforduló vezetési hibák. A vizsgálatban egészséges önkéntesek vettek részt, akik 30 gramm cukrot és/vagy placébót (gyógyszert utánzó, de hatóanyagot nem tartalmazó készítményt) kaptak 15 perccel a vezetés megkezdése előtt, illetve 40 és 80 kilométer megtétele után. A vércukorszint növekedése igen erősen befolyásolta az autóvezetési képességet.

Szervezetünk különböző hormonjai biztosítják, hogy a vérben lévő cukorszint egészen szoros határok között mozogjon. Azonban bizonyos körülmények között a vércukorszint e határokon kívülre is kerülhet, azaz túl magas vagy túl alacsony lehet. A kórosan alacsony vércukorszint elnevezése a hipoglikémia.

A hipoglikémia szimptómái lehetnek például értelmi zavarok és hirtelen hangulatváltozások. De vannak egyéb más agyi funkciók is, amelyeket az igen alacsony vércukorszint befolyásol. Egyebek mellett ilyenek a gyors döntéshozatal, a figyelem huzamos fenntartása, a vizuális felfogóképesség, az információk változásainak gyors értékelőképessége.

Cukorbetegek bevonásával végzett vizsgálatok során a még szinte alig kimutatható hipoglikémia esetében is megfigyelték a gépjármű-vezetési képesség romlását. Rendellenes esetek voltak például az indokolatlan fékezés a szinte forgalommentes úton, a túlzottan gyors tempó és a szemközti sávba történő áttérés.

Nem cukorbeteg emberek, akik nem fogyasztanak elegendő szénhidrátot, vagy kihagynak étkezéseket, szintén megtapasztalhatják a hipoglikémiát. Amennyiben viszont ez fellép náluk, nagyon fontos, hogy mielőbb szénhidrátforráshoz jussanak, akár egy szem kockacukorhoz, vagy bármilyen apró édességhez, cukortartalmú italhoz.

Walter Béla

Forrás: Patika Tükör – 2002-12-02

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.