Kényes női problémák – közelről

A bőr ápolásáról, esetleges betegségeiről sok helyen és számtalan megközelítésben olvashatunk, ám az intim testtájak problematikája sajnos nem tartozik a "csontig lerágott" témakörök közé.

Noha a tüneteket okozó fertőzés gyakorta nem sorolható a nemi betegségek közé, az érintettek mégis szégyenkeznek miatta és csak szerencsés esetben kérnek/kapnak segítséget a terápiát kiegészítő bőrápoláshoz.

Bár mindkét nem lehet érintett, a férfiak ebből a szempontból szerencsésebbek, hiszen a legkisebb elváltozás is szembeötlő, ezáltal hamar felismerhető és megoldható a kialakult gond. A nőknél ez már sokkal összetettebb. A hüvely anatómiájából adódik, hogy sokáig csak közvetett jelek (például: folyás, viszketés) utalnak arra – ha egyáltalán vannak tünetek –, hogy valamilyen kóros változás következett be.

A hüvely egészségét több tényező is befolyásolja.

A hüvely – a bőr és a nyálkahártyák többi részéhez hasonlóan – saját mikrobiológiai védelemmel rendelkezik. A mikrobiológiai egyensúlyhoz elengedhetetlen a savas vegyhatású (kb. pH 4) közeg. A savas vegyhatású védőköpenyt, mely gátat szab a betegségekért felelős mikroorganizmusok külvilágból történő bejutásának és helyi elszaporodásának, a hüvelyben élő, tejsavat termelő baktérium az úgynevezett, lactobacilusok alkotta Döderlein-flóra hozza létre.

A védőréteg hatékony, azonban rendkívül sérülékeny. Ha a pH-érték lúgos irányba tolódik el, a meggyengült védőköpenyen át megnyílik a kapu a kórokozók behatolásához, a fertőzéshez, mely akár a hasüregbe is feljuthat és súlyos szövődményeket idézhet elő. Elgondolkodtató, hogy a szakorvoshoz forduló nők több mint harminc százalékánál a probléma hátterében a helytelen intimhigiéné áll.

Tekintsük át a hüvely mikrobiológiai egyensúlyát befolyásoló tényezőket.

Pubertás előtt

Eleve semleges környezet uralkodik; fertőzéskor a hüvelybemenet tájéka érzékeny lehet és az odakerülő szappan vagy vizelet csípheti elegendő ezt a területet vízzel lemosni. Ennek a korosztálynak – szerencsére – még maga a hüvely váladéktermelése oldja meg a fenti problémákat. Amennyiben a tünetek tartósan fennállnak, vigyük a beteget gyermeknőgyógyászhoz.

Kamaszkortól a menopauzáig

Az elhúzódó vagy erős vérzéssel járó menstruációs ciklusok ideje. Ilyenkor – a vegyhatás megváltozása mellett – jelentős szerepe van annak is, hogy a vér a különböző baktériumok szaporodásához kiváló táptalajként szolgál.

A terhesség ideje alatt

Szerencsére, a méhszájnál lévő nyákdugónak köszönhetően a méh felé tökéletes a védelem. A szülést követően, szoptatáskor, fogamzásgátló tabletták szedése mellett, klimax időszakában (az ösztrogén-hormonok szintjének csökkenése miatt) a hüvely pH-ja visszatér a pubertás körüli értékekre. A hüvelyhám glikogéntartalmának hiányában nem jöhet létre kellő mennyiségű tejsav.

A fenti időszakokra vonatkozóan megoszlanak a vélemények a teendőket illetően: egyes nézetek szerint "a hüvelyt nem kell ápolni belülről, sem kémhatását jellemző pH-értékét beállító készítményekkel, sem mással", míg mások úgy gondolják, hogy a hüvely védőköpenyének visszaállításához érdemes külső segítséget nyújtani (bizonyos, a védelmet segítő hüvelykúpok kúraszerű alkalmazása).

Egyetérthetünk azonban azzal a kijelentéssel, hogy a legfontosabb annak kiderítése, mi okozta a hüvely vegyhatásának megváltozását: lehetőség szerint elsődleges az oki terápia. Például fertőzés esetén annak célzott kezelésére vagy a vérzészavar megszüntetésére stb. törekedjünk a nőgyógyász szakorvos segítségével. Az okok megszüntetése nélkül a savas hüvelyi-pH helyreállítása csak sikertelen próbálkozás lenne, hisz nem lehetne tartós az eredmény.

Szexuális élet

Közösülés után a hüvelybe kerülő sperma lúgos kémhatása miatt gyengülhet a természetes védekezőrendszer. Ebben az esetben segítséget jelenthet a gumi óvszer használata a közösülés teljes időtartama alatt, hisz az ejakulátumot (így a lúgos vegyhatást is) az óvszer felfogja.

Antibiotikum- vagy gombaellenes-terápiát követően

Sajnos a gyógyszerek nemcsak az aktuális betegséget előidéző kórokozókat pusztítják el, hanem a szervezetben minden olyan mikroorganizmust, mely érzékeny rá; így az egyes szervek egészséges működéséhez szükséges mikroflóra érzékeny egyensúlyát is felborítják. Ennek egy újabb fertőzés lehet az eredménye. Csak a gyógyszer kiürülését követően javasoljuk a baktériumflórát újratelepítő hüvelykúp vagy egyéb, a mikrobiológiai egyensúly helyreállítását célzó készítmény alkalmazását. Ezek használatát a gyógyszeres kúra befejezése után kb. 7-10 nappal érdemes elkezdeni.

Helytelen tisztálkodási szokások

Lúgos vegyhatású kozmetikumok – főként a szappan használata – közvetlenül károsítják a savas védelmet. A bőr szempontjából nem egészséges a hosszú fürdőzés. Bőrünk számára legkedvezőbb a langyos víz és az enyhén savas (úgy is emlegetik néha, hogy "bőrsemleges" kémhatású), pH-5.5 körüli intim-tisztálkodószerek használata.

A rövid (maximum 5-10 perces) zuhanyozás alkalmával a hüvelynek csak a környékét mossuk le kívülről. Hüvelyöblítésre csak ritkán, indokolt esetben van szükség, például terápiás célból: hüvelyszárazság miatt vagy gombás fertőzések után is előfordulhat, hogy a sérült mikroflórát helyre kell állítani.

A vécé használata előtt és után egyaránt fontos a kézmosás. Talán fölösleges említeni, hogy a törlés mindig elölről hátrafelé történjen, nehogy a végbélnyílásból bármilyen kórokozó a hüvelybe kerülhessen, hiszen a gát bőrén a gáttájékon nyíló végbélnyílás révén magas koncentrációban található baktériumtörzsek szinte kivétel nélkül a betegséget okozó törzsekhez tartoznak.

Helytelen tamponhasználat

A tampon használata nem igazán kedvez a hüvely öntisztulási folyamatainak. Természetesen megengedett a tamponhasználat, de lehetőség szerint csak a legszükségesebb esetben és a nőgyógyásszal egyeztetett időtartamra nem mindegy ugyanis, hogy milyen időközönként cseréljük a tamponokat: a túl hosszú vagy túl rövid időközönként történő csere egyaránt károsíthatja a hüvely egészségét.

A bőr szellőzését gátló szűk, illetve szintetikus fehérneműk viselése

Legnagyobb sajnálatomra itt nem az észszerűség, hanem a divat diktál. Ennek ellenére próbáljuk meggyőzni az érintetteket, hogy igyekezzenek laza, nedvszívó, az izzadságot is elnyelő, lehetőleg tiszta pamut fehérneműt hordani. Ezekből is létezhet vonzó és divatos.

Noha fentebb azt írtam, hogy a "tüneteket okozó fertőzés sokszor nem sorolható a nemi betegségek közé", ez többnyire akkor igaz, ha a beteg nem él szexuális életet. Azonban az egyik félnél kialakuló fertőzés egy aktív párkapcsolatban a szoros kontaktus miatt előbb vagy utóbb a partnernél is kialakulhat. Ezért egyszerre kell kezelni a partnereket, még akkor is, ha egyikük tünetmentes. Egyúttal ajánlhatjuk a gumi óvszer használatát, hisz segítségével a fertőzések oda-vissza "pingpongozása" is elkerülhető.

És amiről még nem beszéltünk

A fenti felsorolásból szándékosan maradtak ki azok a "problémaforrások", melyek nem kizárólagosan a nemi szerveket érintik. A szervezet több területén okozhat tüneteket például a stresszes életvitel (gyomorfekély, hajhullás, pattanások, viszketegség stb.), a szervezet nagy részét érintő betegségek (influenza, cukorbetegség, stb.).

Éppen ezért, amennyiben a beteg egy banálisnak tűnő, eddig nem ismert problémát észlel – legyen az viszketés a szeméremdombon – legjobb, ha szakorvoshoz fordul, hiszen ez lehet tünete a cukorbetegségnek, lapostetűnek, gombás fertőzésnek, de okozhatja akár bőrszárazság vagy allergia is.

Végül, de nem utolsósorban

A megelőzéshez illetve a fertőzések kezelésének kiegészítéséhez szükség van a külső nemi szervek, a hüvelybemenet környékének tisztántartására a hüvely pH-értékét lényegesen nem befolyásoló intim-tisztálkodószerek segítségével.
Az ideális készítmény segít megőrizni vagy visszaállítani a védelmi rendszert, ápolja a bőrt, biztosítja a tisztaság és komfort érzését, dezodorál.

Terhesség esetén – bármilyen termék használata előtt – konzultálni kell a nőgyógyásszal. Ugyanez a csecsemőknél és a gyermekeknél történő alkalmazásra is vonatkozik. Ebben az esetben természetesen a gyermekorvos véleménye a döntő.

Noha a legtöbb készítményt a hölgyeknek "címezték" a férfiaknak is nyugodt szívvel lehet ajánlani, hisz mint azt már említettem, a megelőzéshez egy egészséges pár kell.

Amennyiben a már meglévő tünetek fokozódnak vagy újabbak jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell fordulni az ok tisztázása érdekében. A kezelés kiegészítésére azonban továbbra is alkalmazhatók a speciálisan erre a célra kifejlesztett intim-tisztálkodószerek, kivéve, ha éppen a készítmény okozza a tüneteket.

Annak ellenére, hogy a legkényesebb területről van szó, kezeljük az egyik legfontosabbként. Talán nem túlzás, ha azt állítom, hogy itt rejlik mindennek az eredete. A nemi szervek egészségének megőrzése a reprodukció és a kiegyensúlyozott mindennapok alappillére.

 

Dr. Olasz Mária
bőrgyógyász

forrás: archívum
(Patika Tükör – 060205)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.