Diabétesz – Ne tévessze szem elől a kockázatokat!

A diabétesz világnap idén a cukorbetegség egyik veszélyes késői szövődményére, a szem károsodására hívta fel a figyelmet. A hazai cukorbetegek számát félmillióra becsülik, de egyes szakemberek ezt magasabbra teszik, azok miatt, akik még nem éreznek önmagukon tüneteket, így nem fordulnak orvoshoz, és szervezett szűrés híján nem kerülnek semmiféle nyilvántartásba.

Ők azok, akik csak akkor válnak "hivatalosan" is cukorbeteggé, amikor már lényegében késő, hiszen szervezetükben nemcsak megindultak, hanem előrehaladott szakaszba kerültek a kedvezőtlen és lényegében visszafordíthatatlan károsodások.

Szakmai közhely, hogy a bajok gyógyításának, illetve "karbantartásának" esélyeit a korai felfedezés megsokszorozza. A cukorbetegség esetében ez fokozottan igaz.

Az 1. típusú diabétesz hirtelen kezdetével és figyelemfelhívó tüneteivel orvoshoz kényszeríti a betegeket, hiszen az életben maradás egyetlen esélye a rendszeres kezelés, a szervezet anyagcsere-háztartásához szükséges inzulin folyamatos pótlása. Bonyolultabb a helyzet a 2. típusúak esetében, akiknél alattomosan támad a kór, és korántsem egyértelmű a kezelés kényszere. Ezért látszólag akár évekre elhúzható az orvos felkeresése. Más kérdés, hogy a késlekedésért később nagyon nagy árat kell fizetni.

Az időben felfedezett diabétesz ugyan véglegesen ma még nem gyógyítható, de megfelelő gondossággal jól karban- és féken tartható, aminek eredményeként teljes értékű, hosszú élet élhető. Azonban vannak feltételek, mert a jó életminőség megőrzése fegyelmet és figyelmet követel.

A legfontosabb a kiegyensúlyozott anyagcsere-állapot fenntartása, a jól beállított vércukorszint tartós megőrzése. A 2. típusú cukorbetegek között – sajnos – még ma is akadnak olyanok, akik szeretnék megspórolni a rendszeres vércukormérést, akik tartanak az apró szúrástól, legyen szó akár a vércukormérésről, akár a manapság gyakran (okkal) ajánlott inzulinkezelés bevezetéséről.

A karácsony közeledtével mindannyian törjük a fejünket, hogy mivel kedveskedjünk szeretteinknek. Az itthon is terjedő "egészségdivat" és még inkább a józan belátás eredményeként ma már egyre természetesebb, ha biztonságot ajándékozunk. Ez érthető, hiszen a bensőséges ünnep lényege a szeretet és a gondoskodás. Ezért az sem tűnhet ünneprontásnak, ha olvasóink figyelmébe ajánljuk, hogy az otthon is egyszerűen alkalmazható, korszerű diagnosztikai műszerek ilyenkor kedvezményesen kerülhetnek a karácsonyfa alá.

 

Dr. Békésy Mariann

forrás: archívum
(Patika Tükör – 021202)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.