Szívproblémák megelőzése télen

Magyarországon a szív- és érrendszer elváltozásai vezetnek a megbetegedések és a halálozások terén. Összeállításunkkal szeretnénk egy kis segítséget adni ahhoz, hogy miként előzhetjük meg ezeknek a betegségeknek a kialakulását és térhódítását.

Tekintsük át, hogyan élvezhetjük a tél szépségeit anélkül, hogy szervezetünket káros hatásoknak tennénk ki. Mire érdemes odafigyelni, hogy keringésünk épségét megőrizhessük? Hogyan függ össze az életmód, a táplálkozás, a mozgás és az érzelmi világ változása a betegség kialakulásával, illetve hogyan befolyásolja azt az időjárás szeszélye?

Télen az egészséget alapvetően négy dolog befolyásolja: az időjárás változásai, a mozgásszegény életmód, a vitaminhiányos, a sok esetben indokolatlanul kalóriadús, a gyomrot, a szervezetet megterhelő étkezés, valamint a fertőzéses meghűlések.

Télen általában behúzódunk a szabadból a meleg lakásba. Életmódunk – még inkább – mozgásszegénnyé válik, ráadásul az unalmas estéken sokszor többet eszünk a kelleténél. Ellustulunk, talán néhány kilogrammot fel is szedünk. A teli gyomor terheli a keringést és sokszor vált ki szívpanaszt.

Nehezen megyünk ki a szabadba vagy azért, mert hideg van, vagy mert elnehezültünk az étkezés, egy kis alkohol hatására. Aztán, ha leesik az első hó, előkapjuk a szánkót, a korcsolyát, a sílécet, vagy éppen a hólapátot és hirtelen mozogni kezdünk.

Azt már – általában – mindenki tudja, hogy a kellő bemelegítés nélküli sportolás sérülésekhez vezethet, ám arról kevesebb szó esik, hogy az előkészítés nélküli, hirtelen elkezdett sportolás, erős fizikai munka a lappangó szívbetegségeket is aktiválja.

A bemelegítés nélküli fizikai megterhelés kórosan emelheti a vérnyomást, ami akár agyi vérkeringési zavarokat, stroke-ot is okozhat. A fellépő oxigénhiány ritmuszavart éppen úgy kiválthat, mint szívizomelhalást vagy keringési elégtelenséget.

Télen könnyen léphet fel szívkoszorúérgörcs a hideg hatására. Hideg, szeles időben tapasztalhatjuk, hogy az utcára lépve hirtelen elakad a lélegzetünk, s mellkasi nyomás lép fel.

A hideg évszakban a másik komoly veszélyt a fertőzések jelentik a szívbetegek számára. A lucskos, nedves időben előszeretettel szaporodnak az influenzavírusok és támadnak a tüdőgyulladás baktériumai. A szívbetegekre és az idősekre nézve a felső légúti hurut életveszélyes lehet.

A szívbaj megelőzése érdekében a téli hónapokban is időt kell fordítani a rendszeres mozgásra. Ez lehet reggeli torna vagy szobakerékpározás ugyanúgy, mint egy kiadós séta a szabadban. Amennyiben nagyon hidegre fordul az idő – mínusz 8-10 fok –, jól fel kell öltözni, a sapkát, a sálat sem szabad otthon hagyni. A nagyon hideg időben védeni kell a szájat is, hogy ne közvetlenül lélegezzük be a hideg levegőt. Amint hozzászoktunk a hideghez, már bátrabban szívhatjuk be a friss levegőt a tüdőbe.

Gondot kell fordítani a vitaminpótlásra is. Télen tanácsos rendszeresen citrusfélét és almát fogyasztani, mert természetes C-vitamin-tartalmuk segít a fertőzések leküzdésében. Nem szabad zsíros, nagyon nehéz ételeket fogyasztani, főként este óvakodjunk ettől.

A testsúly megőrzése, a fizikum karbantartása sokat segít a keringési rendszer megóvásában. Figyeljük a vérnyomásunkat, időnként ellenőriztessük a koleszterin-, triglicerid-, húgysav- és vércukorszintünket.

 

Dr. Szirmák Eszter
kardiológus

forrás: archívum
(Patika Tükör – 070105)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.