Az Ăşj Ă©let lehetĹ‘sĂ©gĂ©t rejtĹ‘ magvak tisztelete az Ĺ‘sidĹ‘kig vezethetĹ‘ vissza. TörtĂ©nelmi feljegyzĂ©sek bizonyĂtják, hogy minden jelentĹ‘sebb civilizáciĂł (kĂnaiak, fönĂciaiak, egyiptomiak) foglalkozott csĂráztatással. Bár a magvakban vĂ©gbemenĹ‘ anyagcsere-folyamatokat nem ismertĂ©k, csodát láttak a vĂz Ă©s a nap melege hatására kifejlĹ‘dĹ‘ Ăşj növĂ©nyben. A csĂrákat nemcsak táplálĂłnak tartották, hanem gyĂłgyĂtĂł, egĂ©szsĂ©gmegĹ‘rzĹ‘ szerepet is tulajdonĂtottak azoknak.
A csĂráztatás – immár sokadjára – manapság is reneszánszát Ă©li. A termĂ©szetes Ă©letmĂłdra törekvĹ‘k, a vegetáriánusok, a makrobiotikus Ă©trendet követĹ‘k már rĂ©gĂłta szorgalmazzák a csĂrák fogyasztását. Ma már azt is tudjuk, hogy miĂ©rt. A megfelelĹ‘ hĹ‘mĂ©rsĂ©klet Ă©s a nedvessĂ©g hatására a magban levĹ‘ tápanyagok biokĂ©miai változáson mennek át. Az aktivizálĂłdĂł enzimeknek köszönhetĹ‘en a fehĂ©rjĂ©k aminosavakra, az összetett szĂ©nhidrátok cukrokra, a zsĂrok zsĂrsavakra (linolsav, linolĂ©nsav) bomlanak. Az ásványi anyagok (P, Ca, Mg, K, Na, Fe, Mn) vĂzben oldhatĂł ásványi sĂłkká alakulnak, jelentĹ‘sen nĹ‘ a vitamintartalom (B, C, A, E, K) is. A csĂrázĂł mag tehát könnyen emĂ©szthetĹ‘ formában tartalmazza az összes tápanyagot, mely az Ă©lethez szĂĽksĂ©ges.
CsĂráztatással otthon is prĂłbálkozhatunk. A kiválasztott magvakat 24 Ăłrán át áztassuk langyos vĂzben, amit közben egyszer cserĂ©ljĂĽnk. SzűrjĂĽk le, öntsĂĽk a magokat egy lapos tálra, majd fedjĂĽk be egy bevizezett, tiszta vászondarabbal, melyet állandĂłan nedvesen kell tartanunk. 24 Ăłra mĂşlva megjelennek az elsĹ‘ csĂrák, melyet már fogyaszthatunk is. A harmadik napon a vászondarabokra már nem lesz szĂĽksĂ©gĂĽnk. CsĂraneveldĂ©nket helyezzĂĽk világos, szellĹ‘s helyre – pĂ©ldául a konyhaablakba – Ă©s gondoskodjunk a nedvessĂ©g pĂłtlásárĂłl. Ha többet csĂráztattunk a kelletĂ©nĂ©l, a felesleget hűtĹ‘szekrĂ©nyben tárolhatjuk vagy alacsony hĹ‘mĂ©rsĂ©kleten kiszárĂthatjuk.
CsĂráztathatunk gabonafĂ©lĂ©ket (bĂşza, rozs, árpa), hĂĽvelyeseket (borsĂł, bab, lencse), olajos magvakat (tökmag, napraforgĂłmag, lenmag) Ă©s zöldsĂ©gfĂ©lĂ©ket (retek, zsázsa, hajdina) is.
CsĂráztatni egĂ©sz Ă©vben lehet, Ăgy nap mint nap friss, táplálĂł, vitamindĂşs csĂra áll rendelkezĂ©sĂĽnkre, hogy kiegĂ©szĂtsĂĽk vele szokásos Ă©trendĂĽnket.
BelekeverhetjĂĽk a kedvenc mĂĽzlinkbe, salátákba, megszĂłrhatjuk vele a szendvicsĂĽnket, dĂşsĂthatjuk vele a levest, a fĹ‘zelĂ©ket. Fontos szabály, hogy csĂráztatni csak vegyszermentes magokat szabad!
A leggyakoribb – sokak szerint a legfinomabb – csĂráztatott mag a bĂşza. Ha a csĂrát tovább hagyjuk növekedni, zöldbe szökik Ă©s már klorofilltartalmĂş bĂşzafűvĂ© fejlĹ‘dik. 15-20 cm magasságra megnĹ‘ve Ă©les ollĂłval vagy kĂ©ssel learathatĂł, mely 1-2 hĂ©tig a hűtĹ‘szekrĂ©nyben is tárolhatĂł. AprĂłra vágva Ăgy is alkalmas a fogyasztásra, de igazábĂłl frissen prĂ©selt levĂ©ben koncentrálĂłdnak azok a táp- Ă©s hatĂłanyagok, ami miatt "Isten mannájának" nevezhetjĂĽk. A bĂşzafűlĂ© megfelelĹ‘ arányban tartalmazza az eszenciális aminosavakat, bĹ‘velkedik A- Ă©s C-vitaminban, jelentĹ‘s mennyisĂ©g találhatĂł benne E-, F-, K- Ă©s B-vitaminbĂłl Ă©s számos nyomelembĹ‘l is. Klorofilltartalma rĂ©vĂ©n a legjobb magnĂ©ziumforrás.
A bĂşzafűlĂ© fogyasztása az egĂ©sz szervezet működĂ©sĂ©t kedvezĹ‘en befolyásolja. MĂ©regtelenĂti a sejtjeinket, fokozza a szĂvműködĂ©st, kedvezĹ‘en hat az Ă©rrendszerre, serkenti az anyagcserĂ©t – ezáltal fogyaszt is –, elpusztĂtja a kĂłrokozĂł baktĂ©riumokat, jĂł hatásĂş a tĂĽdĹ‘re, belekre, vesĂ©re, kĂ©slelteti az öregedĂ©st, segĂti a szervezet betegsĂ©gek utáni regeneráciĂłját, illetve gátolja a betegsĂ©gek kialakulását.
Külsőleg borogatásként alkalmazva jó hatást érhetünk el különféle bőrbajokra, fekélyek, sebek kezelésében.
A bĂşzafűlevet mindig frissen prĂ©seljĂĽk Ă©s azonnal fogyasszuk el, mert hatĂłanyagai gyorsan elbomlanak. Naponta 1-2 kanálnyi bĂşzafűlĂ© már elegendĹ‘ a kedvezĹ‘ hatás elĂ©rĂ©sĂ©hez. Ez a mennyisĂ©g kb. egymaroknyi bĂşzafűbĹ‘l nyerhetĹ‘. Az Ăze nem tĂşl ĂnycsiklandozĂł, de ezt a kis kellemetlensĂ©get feledtetik az egĂ©szsĂ©gĂĽnkben beállĂł pozitĂv változások. Frissen prĂ©selt zöldsĂ©g- vagy gyĂĽmölcslĂ©vel összekeverve elkĂ©szĂthetjĂĽk saját egĂ©szsĂ©gkoktĂ©lunkat, mely a bioboltokban – igaz, kicsit borsos áron – palackozva is kaphatĂł.
Csácsi Ibolya
dietetikus
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 020501)