Csernobil okán – I. rész

[gac]

1126

Húsz évvel ezelőtt robbant fel a csernobili atomerőmű négyes blokkja, melynek következtében hatalmas mennyiségű radioaktív szennyezőanyag jutott a Föld légkörébe.

Az időjárástól, főként az uralkodó széliránytól, valamint a domborzati viszonyoktól függően szinte egész Európa érintetté vált. Észak-Európa különösen, míg hazánkat a Kárpátok vonulata – amire más vonatkozásokban is láttunk már példát – megvédte a sugárzó anyagot hordozó légtömegek jelentékeny részétől.

A robbanás közelében ezrek szenvedtek súlyos sugárbalesetet, de a kései áldozatok száma a több százezres nagyságrendet is elérheti a már elhunytak, és a jövőben – a történtekkel megalapozottan összefüggésbe hozhatóan – elhalálozók számát is figyelembe véve.

Sugárbaleset esetén az érintett személy a megszabott határérték feletti sugárterhelést szenved. Ez teljes test esetében 50 mSv (ún. dózisegyenérték). A sievertet (Sv) a sugárdózisból származtatják, mely a test szöveteiben elnyelt energia mennyisége. Mértékegysége a gray (Gy), 1 Gy 1 joule energia elnyelését jelenti 1 kg tömegben. A sugárdózis (Gy) nem különbözteti meg a sugárzás fajtáját (a radioaktív anyag mibenlétét), a dózisegyenérték (Sv) viszont igen. Ezzel a különböző minőségű ionizáló sugárzások jobban összefüggésbe hozhatóak az általuk kiváltott káros hatással. Értékében tükröződik például a jóval veszélyesebb neutronsugárzásnak vagy éppen az alfa részecskék sugárzásának nagyságrendekkel erősebb roncsoló tulajdonsága.

A sugárbaleset bekövetkezhet külső expozíció okán és/vagy radioaktív anyagok inkorporációjából (azaz szervezetbe jutásából, ahol továbbra is aktívak maradnak), valamint szennyeződhet a bőr, mely amellett, hogy külső sugárterhelést jelent, a kültakaró sérülésein keresztül a radoaktív izotópok bőrbe, illetve véráramba, nyirokáramba történő bejutásának, tehát további inkorporációjának a kockázatát is magában hordozza.

- folytatjuk -

 

Váli Béla Edgár
tuodmányos szakíró – orvosiLexikon.hu

2006-05-02


Hasznosnak találja? Kérjük, nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára. Köszönjük!
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×