Csak pozitívan!

Szürke ég és szürke lélek

Az ősz az elmúlás, a tél a természet tetszhalála. Bár a színesedő levelű fák gyönyörűek, a városokban aligalig élvezhetjük a látványukat, s a csípős levegő sem olyan üdítő, ha benzingőzzel keveredik. Sokszor már egykét rosszul sikerült nap elég ahhoz, hogy mindent üresnek és értelmetlennek érezzünk. Borongós őszi napokon - a nyirkos téli reggelekről már ne is beszéljünk! - gyorsabban leszünk kedvetlenek, nehezebben mozdulunk, minden lassabban megy.

Ennek persze nem kellene így történnie!

Adjuk ki magunknak a jelszót: csak pozitívan! Próbáljunk meg mindent a jó oldaláról (is) nézni, örüljünk az apró dolgoknak is. Valószínűleg sokan csak legyintenek erre, holott a pozitív hozzáállás nem jelent hurráoptimizmust, sem eszetlen vigyorgást. Csupán azt, hogy attól, hogy az ég szürke, és ónos eső esik, nekünk még nem kell feltétlenül kedvetlennek lennünk.
Ha például barátnőinkkel eddig szabad téren trécseltünk, a hűvös napokon találkozzunk velük egy teázóban. A kellemes illat és a finom teák mellett, a melegszínű belső terek is segítenek abban, hogy meghitt hangulatba kerüljünk, és jól érezzük magunkat. Egy kellemes sarokban ugyanolyan jól kibeszélhetjük bajainkat és meghallgathatjuk az aktuális pletykákat, mint egy napfényes teraszon ülve. Próbáljuk meg elfelejteni, hogy télen csak szürke, barna és fekete viselhető.
Mára a türkiz csizma és a piros bunda sem ritkaság, legyünk hát merészebbek. Ha csinosabbnak érezzük magunkat, akkor azok is vagyunk! A magabiztosság és a jókedv sugárzik, másként csillog a nők szeme, ha szépnek érzik magukat, és higgyék el, ez még egy szürke napon is meglátszik! Természetesen a ruha és a tea csak eszköz. Segítenek abban, hogy jól érezzük magunkat, de nem változtatnak meg minket.

Ha másként akarjuk szemlélni a világot, másként is kell gondolkodnunk. Kezdjük rögtön a felkelésnél. Ne engedjük, hogy első gondolatunk a latyak vagy az aznapra tervezett óriási mennyiségű munka legyen. Koncentráljunk inkább a ránk váró frissítő fürdőre, egy esti találkozóra vagy bármire, ami aznap kellemesnek ígérkezik. Miközben gondolatainkat rendezgetjük, nyújtózkodjunk jó nagyokat.

Ezután üljünk fel és jöhet a zuhany. Aki bírja, annak a váltott, hideg-meleg tusolást javaslom, de a masszírozást senki se hagyja ki. Ha így indul a nap, már tettünk valamit jó, jobb közérzetünkért. A táplálkozáson is nagyon sok múlik. Bár télen többe kerül az egészséges életmód, ne feledkezzünk el róla: zöldség és gyümölcs mindig kapható. Növelheti életkedvünket, teljesítőképességünket, ha rendszeresen szaunázunk vagy szoláriumba járunk. Nem kell hosszú időt töltenünk a melegben, csak amennyi jólesik, és ha utána úszunk is egy kicsit, garantált a megújulás. Sokan úgy gondolják, hogy télen a természetjárás is lehetetlen.

Pedig egy napfényes, téli erdőnél kevés szebb dolog van a világon. Nem muszáj síelni vagy szánkózni, a séta is remek kikapcsolódás lehet. Persze nem elég csak "saját magunkhoz" pozitívan állni. Gondoljunk arra, hogy mások is fáradékonyabbak és ingerlékenyebbek lehetnek. Ha megpróbálunk kedvesebben szólni, mosolyogva válaszolni, biztosan könnyebb lesz. A csalódások persze semmilyen évszakban sem elkerülhetők. Ilyenkor jöhetnek a jól bevált vigasztaló taktikák.

Ha rossz kedvünket elűzi egy új tarka kesztyű vagy egy szelet csoki elmajszolása, akkor rajta! Itt is csak a túlzásoktól kell óvakodnunk. De mindenki maga tudja, hogy mi az, ami felvidítja, szervezze, csinálja, tegye meg, hogy jó kedve lehessen. Mert a pozitív gondolkodáshoz tettek is kellenek. Ne csak az ünnepnapokra tartogassuk szeretetünket! Gyakran egy ölelés is sokat jelenthet.

-práger-

forrás: Patika Tükör - 2002-10-04

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.