A candidiasis diétás kezelése

[gac]
8654

A candidiasis, csakúgy, mint a nyugati országokban, hazánkban is egyre gyakoribb betegségnek számít. A fertőzés fő okai között szerepelhet a helytelen táplálkozás, a túlzott antibiotikum alkalmazás, a szervezet immunrendszerének meggyengülése.

Leggyakoribb tünetei: fejfájás, fáradtság, allergia, torokpanaszok, izületi fájdalmak, emésztési zavarok, nőgyógyászati problémák, hólyaghurut, bőrkiütések. Mivel ezek igen általános tünetek, ezért nagyon fontos az alapos kivizsgálás és a megfelelő diagnosztika.

A candidiasis elleni küzdelemben a gyógyszer szedése mellett teljes életmódváltásra is szükség van. Nagyon fontos, hogy sok időt töltsünk a friss levegőn, minden nap tornázzunk legalább egy órát, és ne feledkezzünk meg az elegendő pihenésről sem. A rohanó életmódnak búcsút kell inteni, ami természetesen magával vonja a táplálkozási szokások megváltoztatását is. Fontos, hogy szakítsunk időt az étkezésre. Az ételeket lassan, nyugodtan, alaposan megrágva fogyasszuk. Soha ne együk túl magunkat. Igyekezzünk az évszaknak megfelelő teljes értékű táplálékokat fogyasztani.

A candida elleni diéta igen hosszadalmas, fél évtől akár két évig is elhúzódhat. A diéta lényege, hogy védekezni kell mindenféle gomba ellen, és mivel a betegség a szervezet pH-ját savas irányba tolja, ezért a táplálékkal lúgosítanunk kell. A betegeknek nem szabad fogyasztaniuk finomított cukrot, mézet és velük készült élelmiszereket, fehér búzalisztből készült sütőipari termékeket, magas cukortartalmú gyümölcsöket és gyümölcsleveket, alkoholt, konzerveket, ecettartalmú élelmiszereket, élesztőtartalmú vagy erjesztett élelmi- szereket pl.: kovászos uborka, savanyú káposzta. Ne fogyasszunk konyhasót, mustárt, olyan ételeket, amelyek adalékokat, emulgeátort, stabilizátort, színezéket, ízfokozót tartalmaznak. Tilos a gomba, kakaó és a hevített zsiradékban készült ételek.

Az étrend alapját a zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék alkossák.

A gyümölcs mindig friss, hibátlan és tiszta legyen. Inkább a fanyar fajtát válasszuk, mint az édeset. Fogyasztható a paradicsom, szilva, barack, bogyósok, narancs, citrom, alma, körte. Próbáljunk meg olyan árut vásárolni, amit nem kezeltek vegyszerrel.

Zöldségek közül javasolt a padlizsán, karfiol, uborka, sárgarépa, petrezselyem, retek, kelbimbó, cékla, káposzta, saláta, vöröshagyma. A zöldségeket nyersen vagy párolva fogyasszuk. Soha ne főzzük.

Gabonafélékből ajánlott a köles, barnarizs, hajdina, búza, zab, kukorica, tönkölybúza, korpafélék.

Tésztafélék közül a tönkölytészta vagy durum tészta ajánlott. Ezen kívül a szója és szójatermékek fogyasztása is ajánlatos.

Tejtermékekből fogyasztható a natúr joghurt, svájci ementáli, mert ezek baktériumokkal oltottak. Nem fogyaszthatóak a penészes sajtok és a kaukázusi kefír hiszen ezek gombakultúrával készülnek.

Diófélék közül a mogyoró, dió, lenmag, szezámmag fogyasztható.

Salátákhoz használható a hidegen sajtolt olajak. Ezek hevítése tilos!

Burgonya fogyasztható héjában sült ill. főtt formában. Azonban csak hibátlan, elszíneződés mentes burgonya használható. Februárban, amikor a burgonya már csírázik, ne fogyasszuk.

Fontos a megfelelő folyadékbevitel. Ez napi 2-3 liter között legyen és lehetőleg forrás-, vagy ásványvíz formájában vigyük be. Alkalmazhatók a különböző gyógyteák is de csak kúraszerűen.

A betegség természetéből adódóan magas a visszaesés aránya, de ha kitartóan betartjuk az életmódi előírásokat a candidiasis gyógyítható.

 

Baranyi Krisztina
dietetikus

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.







Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×