Bőrproblémák és a gyógyító lézersugár

A kamaszok pattanásaiktól, a nők apró ráncaiktól, szarkalábaiktól szenvednek. Vajon hogyan lehet eltüntetni ezeket?

A lézer egy olyan technikai eszköz, amely az eredetileg rendezetlen, sokszínű és mindenfelé terjedő fénysugarakat rendezi. Az eredmény egy pontosan egyforma színű (monokromatikus), egy ütemben rezgő (koherens) és azonos irányba terjedő fényrészecskékből álló nyaláb. A fényforrások közötti biológiai hatása így egyedülálló. A lézerek gyógyászati alkalmazása több mint 30 évre tekint vissza. A mellékhatásoktól mentes gyógyhatások teszik lehetővé terápiás és kozmetikai alkalmazhatóságát.

A hormonháztartás kamaszkori átalakulásával igen gyakran együtt járó kellemetlenség a pattanás, tudományos nevén az akne (acne) megjelenése. Többnyire az arcon, a felsőtesten (például a háton) található, ritkábban más testtájakon is előfordulhat. Fiúknál gyakoribb, kellemetlenebb lefolyású és megjelenésű bőrelváltozás. Közvetlen oka a faggyútúltermelés, illetve az, hogy a megtermelt faggyú nem tud kiürülni. Általában fájdalmas gyulladás övezi.

Ez nem egyszerűen kellemetlen: a helytelen tisztítási módszer és a gyulladás együttesen mély hegesedést okozhat, ami megmarad, és elcsúfítja az arcbőrt. Bár az akne kezelésében a kozmetikai tisztítás és a fertőtlenítés az első lépcső, a nyomok eltüntetésében hatásosan segít a lágylézeres kezelés. A megfelelő lézerterápia rendszeres alkalmazása helyreállítja a sejtek anyagcseréjét. Ennek eredményeként a gyulladások lényegesen gyorsabban felszívódnak, a vörös folt eltűnik. A pici seb helyén növekvő új bőr biológiailag jobb minőségű, hegmentes lesz. Az otthoni használatra szánt lézerek olyan kialakításúak,

hogy mind egy-egy akne, mind egy nagyobb bőrfelület kezelését lehetővé teszik. A kezelés nagyon egyszerű: kisebb felületeket - lézertípustól függően - 3-6 percig kell megvilágítani a lézerrel, nagyobb felületeket pedig hosszabb ideig, mintegy "simogatni" kell a fénnyel. A lézer emellett alkalmas kisebb sebek, hegek kezelésére is. A lézerfény energiája gyorsítja a sebgyógyulást, megfelelő alkalmazása szép, nyomtalan és ami igazán nem mellékes hegmentes bőrfelületet ad. Kisebb ráncok kezelésekor a lézer segít a sejtanyagcsere helyreállításában, ezáltal javítja a bőr regenerációs, önmegújító képességét. A lágylézeres kezelés az egyéb kiegészítők alkalmazása mellett - már néhány hét után látható változást eredményezhet.

 

Dr. Horváth Judit

forrás: archívum
(Patika Tükör – 030305)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.