Az anyatej előnyei

A női tej összetétele a leginkább megfelelő az újszülött és a csecsemő szükségleteinek. Az egészséges, érett újszülött kizárólagos táplálékaként a születéstől 6 hónapos korig az anyatej javasolt, táplálási módként pedig a szoptatás.

Lehetőség szerint a csecsemőkor végéig folytatni kell az anyatejes táplálást a szilárd étel mellett. Tehéntejet egyéves korig ne adjunk! Lehetőség szerint minél későbbi életkorban kezdjük el bevezetését. Nem fedezi a csecsemő tápanyagigényét. Magas fehérjetartalma bélvérzést okozhat. A magas ásványianyag-tartalom a veséket károsíthatja, alacsony vastartalma vashiányt okoz. Hat hónapos kor után, amennyiben az anyatej mennyisége elégtelen vagy nincs, szükség van tápszerrel való kiegészítésre.

A tápszerek emberi fogyasztásra szolgáló, szigorúan meghatározott minőségi és higiénés követelményeknek megfelelő, különleges gyártási eljárásokkal, iparilag előállított, állandó összetételű készítmények. Általában szilárd por, granulátum vagy folyékony kiszerelésben kerülnek forgalomba. Tehéntej alapúak.

Tápszerek

  • Fehérjetartalom: 1,5 g/100 ml – magasabb, mint az anyatejé, mert a hasznosulása rosszabb.
  • Zsírtartalom: 3,5-4,0 g/100 ml – növényi és állati eredetű zsiradékokat, esszenciális zsírsavakat, koleszterint és többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz.
  • D-vitamin: 40 NE/100 ml

Pre- és probiotikumok

  • Prebiotikumok: a bélbaktériumok között már jelen lévő, bizonyos baktériumok növekedését és/vagy aktiválását szelektíven megakadályozza.
  • Probiotikumok: az emberi bél mikróflórájában előforduló mikroorganizmusok jótékony hatással vannak a bélflórára, székelési szokásokra, a széklet konzisztenciájára.

 

forrás: archívum
(Baba Magazin – 0509)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.